Toppdomäner – dessa bör du undvika!

Tekniskt sett fungerar alla toppdomäner exakt likadant. När man registrerar ett domännamn är det viktigaste inte om det slutar på t ex .se, .com eller .club. Det viktigaste är istället att välja en så kort, enkel och minnesvärd adress som möjligt. Med de nya toppdomänerna är det dessutom enklare än någonsin att hitta ett bra domännamn!

– Men finns det någon toppdomän man bör undvika?

Ja, det gör det faktiskt. Även om alla toppdomäner fungerar likadant så finns det ett antal toppdomäner som väldigt ofta används för skadliga syften såsom virusspridning och spam/skräppost. Ett domännamn under en av dessa toppdomäner kan därför vara avskräckande, eller en varningssignal, för potentiella besökare.

Nu tänker du kanske ”virus bryr sig väl ändå inte om toppdomäner?” och det är helt rätt. Virus, spam och skadlig kod kan spridas oavsett toppdomän, domännamn och subdomäner. Men vissa toppdomäner innehåller ändå onaturligt mycket skadligheter, eftersom de som står bakom toppdomänerna inte bryr sig eller agerar för att stoppa detta.

Det finns över 1 300 toppdomäner i världen, som hanteras av olika företag, organisationer och även statliga myndigheter. Toppdomänerna hanteras och regleras på väldigt olika sätt. Vissa toppdomäner är helt fria att använda (eller registrera domännamn under) medan andra toppdomäner har rigorösa krav och kontroller för sina användare.

De toppdomäner man bör undvika är sådana som mer eller mindre inte bryr sig, eller rent av uppmuntrar till registrering av domännamn för skadliga syften. De som står bakom dessa toppdomäner är mer intresserade av att så många domäner som möjligt ska registreras (för att få in pengar) än vad de faktiskt används till.

fsdata_daliga_toppdomaner

– Vilka toppdomäner bör man då undvika?

Här är en lista över de 10 värsta toppdomänerna, med procentuell andel dåliga domäner angivet inom parentes.

  1. .download (82,1 %)
  2. .work (73,7 %)
  3. .uno (70,2 %)
  4. .ml (63,6 %)
  5. .click (62 %)
  6. .link (56,9 %)
  7. .ga (54,7 %)
  8. .science (53,7 %)
  9. .faith (53,5 %)
  10. .gq (51,9 %)

Listan är dagsaktuell och sammanställd från The Spamhaus Project, som är en av världens största databaser över spammare. Besök dem gärna för mer information och för att kontrollera andra toppdomäner om du så önskar.

Här är motsvarande andel dåliga domännamn under några av de mer populära toppdomänerna i Sverige: .se (0 %), .nu (0,1 %), .com (6,3 %), .net (7,6 %) och .org (2,1 %). Att vår nationella toppdomän håller så hög kvalitet är roligt att se.

Andelen dåliga domännamn är högre under de nya toppdomänerna. Men flera nya toppdomäner arbetar aktivt för att motverka skadligt innehåll. Ett bra exempel är den största nya toppdomänen .xyz, med närmare 2,9 miljoner domännamn. Där är andelen dåliga domännamn 22 %.

Hur tänker du vid valet av toppdomän när du ska registrera ett domännamn? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like