WordPress 4.4 – de stora nyheterna!

WordPress 4.4Den senaste versionen av världens största hemsidelösning, WordPress, har precis släppts. WordPress 4.4 är nu ute och tillgänglig via en enkel uppdatering i WordPress administrationsgränssnitt (wp-admin).

Vi har som vanligt testat denna nya version under en tid och kan rapportera att den fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket.

WordPress 4.4 erbjuder ett stort antal nyheter, där vi har plockat ut de saker som vi tycker är mest intressanta.

– WordPress REST API (1 av 2)

Den enskilt största nyheten i WordPress 4.4 är introduktionen av ett REST API. Ett API är ett programmeringsgränssnitt, som möjliggör hantering av data från WordPress via externa tjänster/gränssnitt. Ett exempel på ett sådant gränssnitt är Calypso, som nyligen introducerades för WordPress.com.

WordPress har sedan tidigare flera API:er, som XML-RPC och RSS. Men dessa gränssnitt har inte riktigt hängt med i utvecklingen (och haft en del säkerhetsproblem, som vi har berättat om tidigare). Tanken är att REST API ska ersätta XML-RPC.

WordPress nya API ska introduceras i två steg: med 4.4 är det fokus på infrastrukturen, dvs. den interna koden i WordPress. Det är kärnan (core), där alla anrop och datatyper ska styras rätt. Med WordPress 4.5 kommer ändpunkter, dvs. externa anslutningar, att tillkomma i REST API.

Detta innebär att främst utvecklare av tillägg och teman kommer kunna dra nytta av det nya API:et i WordPress 4.4. Det är fullt möjligt att vi kommer se ett större antal förbättrade (snabbare) teman och tillägg här inom kort.

Från nästa version av WordPress (om tidsplanen håller) kommer man dock fritt kunna arbeta mot WordPress via valfritt gränssnitt (med stöd för REST API). Det innebär att vi kan få se helt nya administrationsgränssnitt och teman som inte alls använder PHP/MySQL.

Även om REST API inte är synligt för vanliga användare så är det en revolutionerande nyhet. WordPress utvecklas nu från ett traditionellt CMS till en plattform där man själv kommer kunna välja gränssnitt. Det här är det mest intressanta som skett med WordPress på många års tid.

– Nytt standardtema: Twenty Sixteen

Varje år introduceras ett nytt standardtema i WordPress och med 4.4 kommer nu temat Twenty Sixteen.

WordPress Twenty Sixteen

Twenty Sixteen är ett rent, nästan minimalistiskt, tema med väldigt bra struktur och typsnitt. Det är givetvis responsivt och kan enkelt anpassas med olika färger, bakgrunder och liknande. Det är även tillgänglighetsanpassat och ordentligt översatt till svenska.

Det känns som Twenty Sixteen är ett tema som kommer ligga till grund för många anpassade barnteman (child themes) här framöver. Temat är trevligt och enkelt att arbeta med, samtidigt som det laddar snabbt. Vi gillar Twenty Sixteen skarpt.

– Naturligt responsiva bilder

Bildhanteringen i WordPress 4.4 har fått ett gäng nya funktioner som medför naturligt responsiva bilder. Med alla bilder inkluderas nu HTML-attributen srcset och sizes, som gör det enkelt för webbläsare att förstå vilken bild en besökare bör visas (som är optimal för dennes skärm).

WordPress 4.4 responsiva bilder

Bäst av allt är att man inte behöver anpassa sitt tema för att få stöd för dessa responsiva bilder, det bara fungerar direkt med WordPress 4.4 (med reservation för att vissa bildtillägg kan påverka detta).

– Egen oEmbed-funktionalitet

Det har länge varit möjligt att, enbart med en länk, bädda in externt material (t ex bilder från Instagram, tweets från Twitter osv.) på WordPress-baserade hemsidor via oEmbed. oEmbed är ett öppet format för denna typ av inbäddning och med version 4.4 blir WordPress en egen oEmbed-leverantör.

Rent konkret innebär detta att inlägg/sidor som skapas i WordPress (och länkas vidare) automatiskt bäddas in med rätt formattering, färger och annan data (där sidan länkas). Innehållet visas även tydligt i en separat iframe. Det här är ett utmärkt komplement vid t ex källhänvisningar.

– Förbättrade/standardiserade kommentarer

Kommentarssystemet i WordPress 4.4 har förbättrats och hanteras nu i likhet med inlägg/sidor. Kommentarerna är mer standardiserade, vilket både bör minska antalet konflikter med externa kommentarssystem samt ge en snabbare hantering av kommentarer överlag i WordPress. Dessa förbättringar lägger även grund för framtida nya kommentarsfunktioner.

– Standardiserade nätverksfunktioner (Multisite)

På samma sätt som kommentarssystemet så har även hanteringen av nätverksfunktionerna, eller WordPress Multisite, blivit standardiserade. WordPress 4.4 har en lång lista med nätverksrelaterade förbättringar, men kort sammanfattat fungerar nu detta både bättre och snabbare. En av de mest välkomna förbättringarna här är att det nu tydligare framgår hur tillägg är aktiverade (för enskilda sidor eller hela nätverket).

– Övrigt

WordPress 4.4 är en av de mest funktionsrika uppdateringarna av WordPress hittills. Det är inte ofta en ny version av WordPress har så många, både synliga och osynliga, nyheter. Testperioden för WordPress 4.4 har även varit längre än vanligt, vilket är fullt förståeligt.

Läs gärna mer om WordPress 4.4 hos WordPress. Vi vill givetvis rikta ett stort tack till våra vänner på WordPress Sverige för den utmärkta svenska översättningen av WordPress 4.4. Det är ett ideellt arbete som gör en stor skillnad för de svenska WordPress-användarna!

Har du uppdaterat till WordPress 4.4? Vad tycker du om nyheterna? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like