WordPress 4.3 – detta är nytt!

WordPress 4.3Den senaste – och bästa – versionen av WordPress har precis släppts, knappt 4 månader efter föregående version. Vi rekommenderar att man uppdaterar till WordPress 4.3 så snart som möjligt. Uppdateringen sker enklast via WordPress admingränssnitt, eller om ni har installerat WordPress via vår one click-installation så sker uppdateringen automatiskt.

Vi har som vanligt varit med och testat den senaste versionen av WordPress under dess betaperiod och WordPress 4.3 fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket.

WordPress 4.3 har utvecklats av 246 personer, som vi vill tacka. Ett särskilt tack givetvis till WordPress Sverige, som står bakom den svenska översättningen av WordPress.

Här är nyheterna i den senaste versionen av WordPress:

– Menyhantering i anpassaren

Med WordPress 4.3 kan man nu hantera sidomenyer direkt i anpassaren, under ”Utseende” – ”Anpassa”. Ändringarna visas även direkt i anpassaren, så man enkelt kan se om en meny ser bra ut på hemsidan. Det är fortfarande möjligt att hantera menyer separat, under ”Utseende” – ”Menyer”, men det här är ytterligare ett steg mot att få in all utseendehantering i anpassaren.

För några versioner av WordPress sedan var det aktuellt med en redigerare ”på framsidan”, dvs att man inte skulle behöva använda WordPress admingränssnitt för att anpassa utseendet på sin hemsida. Nu blev det senarelagt, men de många olika förbättringar av sidanpassaren i WordPress senaste versioner knyter an till detta.

För inloggade administratörer i WordPress finns nu även en länk högst upp i den mörka toppmenyn som heter ”Anpassa”. Detta även när man är inloggad på ”framsidan”. Återigen, helt i linje med en framsideredigerare. 🙂

– Bättre lösenordshantering

Lösenordshanteringen i WordPress 4.3 har förbättrats på flera sätt. Dels skickas nu inte längre lösenord ut i klartext via e-post när man skapar en ny användare i WordPress. Sedan föreslår WordPress även ett säkert lösenord när man skapar en användare. Samt att man får en bättre indikation om hur säkert ett lösenord, som man själv anger, verkligen är. Riktigt bra!

– Smartare textformattering

När man arbetar med WordPress så lägger man merparten av sin tid på att skriva texter. Det är enkelt att skriva inlägg, bl a tack vare den distraktionsfria textredigeraren. Med den smarta textformatteringen i WordPress 4.3 blir det ännu enklare.

För att formattera sin text med t ex listor, citat och rubriker kan man nu använda kortkoder. Man inleder bara en textrad med ett särskilt tecken, som t ex ”*” för att skapa en oformatterad lista eller ”>” för ett citat. Detta förutsätter att man använder den visuella redigeraren.

Den smarta textformatteringen i WordPress 4.3 är en form av ”Markdown”, som har populariserats på sistone i en del andra CMS-lösningar. Det skulle inte förvåna om kommande versioner av WordPress får utökat stöd för detta märkspråk.

– Inbyggt stöd för sidikon/favicon

Med WordPress 4.3 är det nu möjligt att enkelt lägga upp en sk. favicon, en särskild ikon som visas för din hemsida i webbläsaren (och bland bokmärken) samt som en app-ikon. Under ”Utseende” – ”Anpassa” och ”Webbplatsens identitet” är det bara att ladda upp den bild/ikon som du vill ha för din hemsida.

En favicon kan hjälpa dig att snabbt hitta rätt webbhotell.
En favicon kan hjälpa dig att snabbt hitta rätt webbhotell.

En favicon brukar vara 16×16 eller 32×32 pixlar, men WordPress kan anpassa större bilder om så behövs. När du lägger upp en favicon, tänk på att inte använda en för detaljerad bild. Den får gärna vara enkel och stå ut ordentligt bland övriga flikar.

– Övrigt

Det har som vanligt skett en massa små förändringar och förbättringar, som gör WordPress 4.3 till den bästa versionen hittills. Några saker är t ex att kommentarer är inaktiverade på nya sidor, man kan snabbt spara utkast i redigeraren med ctrl+s, listor visas bättre i admingränssnittet m.m.

Har du uppdaterat till WordPress 4.3 än? Vad tycker du om denna nya version? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like