Google får .xyz att lyfta

I måndags berättade grundarna till Google att de omstrukturerar sin verksamhet, att Google får en ny VD och deras grundare ska uppgå i ett nytt moderbolag vid namn Alphabet. Det är i sig inte så speciellt, utan låter rätt så logiskt (att särskilja och renodla sina verksamheter). En sak var dock väldigt speciellt med det här.

Det nya företaget lanserades med domännamnet abc.xyz.

.xyz.xyz är en av de (många) nya toppdomäner som har lanserats de senaste åren. Faktum är att det är den nya toppdomän som har sålt bäst och har flest registrerade domännamn. Det brukar registreras 3-4 000 .xyz domäner/dag, men efter Googles lansering av Alphabet registrerades närmare 12 000 .xyz domäner på en dag.

Även om de nya toppdomänerna har varit med oss ett bra tag nu så är de långt från allmänt kända än. De nya toppdomänerna fungerar precis som de traditionella toppdomänerna och har dessutom många fler lediga namn. Så de borde vara desto mer populära att registrera och använda rent generellt. Men där är vi inte riktigt än.

Googles lansering med abc.xyz är den, hittills, största spridningen av en hemsida under de nya toppdomänerna.

En annan intressant detalj här är det faktum att Google inte äger alphabet.com. Det domännamnet ägs istället av BMW, som inte har något intresse av att sälja sin domän. Att Google lanserar Alphabet utan alphabet.com är extremt ovanligt i denna bransch.

– Vad innebär då allt det här?

Först och främst har många fler människor nu fått upp ögonen för de nya toppdomänerna. Att Google inte äger alphabet.com kan förhoppningsvis även leda till att fler förstår att man inte längre måste ha en .com eller .se domän. Det går precis lika bra med t ex en .xyz, .golf eller .club domän.

I slutändan är det ”många bäckar små” som kommer ge de nya toppdomänerna det genombrott som de förtjänar. Att Google (och andra aktörer) emellanåt öppnar en damm skadar inte heller. En sak är säker: .xyz är inte den sista nya toppdomän som kommer uppmärksammas ordentligt här framöver.

Har du registrerat en domän under de nya toppdomänerna än? Vad är dina tankar om det? Lämna gärna en kommentar!

Ps, vill du också ha en .xyz domän? Hos oss kan du registrera en .xyz domän i ett år för bara 125 kr + moms!

You Might Also Like