Egen server med autopilot (ServerPilot)

Webbhotell i all ära, en egen server är ändå alltid att föredra om man vill ha mer prestanda och bättre hastighet utan att påverkas av andra användare. En egen server kostar heller inte mycket mer än ett webbhotellspaket, vår minsta VPS (virtuell server) kostar t ex bara 199 kr + moms/månad.

Den främsta orsaken till att man väljer bort en egen server är sannolikt att det kan vara svårt att hantera en server själv. Servern behöver dels installeras och konfigureras rätt, för att därefter fortlöpande uppdateras och underhållas ordentligt.

ServerPilotMen tänk om man kunde sätta upp en server med ”autopilot”?

ServerPilot är en (delvis kostnadsfri) webbtjänst som gör exakt detta. Med ServerPilot får man en LAMP-server (Linux Apache MySQL PHP) som säkerställs och uppdateras automatiskt. ServerPilot erbjuder även ett webbgränssnitt, där man har bra överblick/kontroll över sina servrar och enkelt kan skapa och hantera applikationer, databaser, användare osv.

Låt oss visa hur ServerPilot fungerar.

1. Om du inte redan har en egen server/VPS, börja med att beställa detta. I detta exempel använder vi en VPS Pro från FS Data, men det är fullt möjligt att köra ServerPilot med VPS Bas eller VPS Premium. Notera dock att servern måste beställas med Ubuntu 14.04.

2. När servern är klar och du har fått dina användaruppgifter, skapa då ett kostnadsfritt konto hos ServerPilot. När du är inloggad hos dem, börja med att ansluta en server via ”Connect a Server”. Ange ett servernamn, välj ett lösenord för systemanvändaren (serverpilot) och gå vidare.

3. Nu visas ett kommando som ska köras på din server. Logga in på din server via SSH (terminalen) och kopiera kommandot från ServerPilot. Kör det på servern, så installeras och konfigureras den för ServerPilot. Detta tar några minuter och därefter kontrolleras servern av ServerPilot.

Nu är ServerPilot installerat på din server. Det innebär att du har en fullt fungerande LAMP-server med Ubuntu, Apache/Nginx, PHP och MySQL. Programvarorna på servern uppdateras automatiskt. Servern är även skyddad av en brandvägg (iptables).

Nästa steg är att installera en applikation. Med applikation avses en webbplats, en teknisk plattform baserad på PHP och MySQL, såsom WordPress, Joomla eller Drupal.

Så här installerar man en applikation i ServerPilot:

1. Välj din server i listan hos ServerPilot och klicka på ”Create App”. Ange ett namn för applikationen, ett domännamn samt välj PHP-verson (ju högre/nyare desto bättre). Om du har olika servrar/systemanvändare så kan du ändra detta här, men i regel är det bara att skapa applikationen.

2. Nu har du skapat en webbmiljö för din applikation. Nästa steg är att ladda upp den plattform som du vill använda till servern. Under ”Apps” och ”Settings” i ServerPilot ser du vilken användare och hemkatalog som gäller för detta. Så sätt igång och ladda upp allt via SFTP.

En applikation i ServerPilot

3. Till sist skapar du en MySQL-databas under ”Databases”. Välj ett namn på databasen, med tillhörande användare och lösenord. Dessa uppgifter ska du sedan ange när du kör igång installationen av din plattform (vanligtvis via en installerare, som WordPress 5 minuters-installation).

ServerPilot är i dess grundutförande helt kostnadsfritt. Om man vill ha ytterligare funktioner, som grafisk statistik över hur servern presterar/är belastad, stöd för SSL, SPDY m.m. så kan man uppgradera sitt konto hos dem. Det är inga stora belopp heller, kontot för $10 USD/månad ger väldigt mycket.

Så länge man inte manuellt ändrar några konfigurationer och/eller program på servern så kommer den uppdateras av sig själv. Det kan dock vara bra att logga in via SSH/terminalen emellanåt, då vissa uppdateringar kräver en serveromstart (som ServerPilot inte fixar). Om du ser att en omstart krävs, skriv då bara ”shutdown -r now” i terminalen.

ServerPilot har även många färdiga guider och exempel på hur man ytterligare kan anpassa och förbättra sin server. Läs dem gärna här: ServerPilot, Help & Community

Undertecknad har nu kört ServerPilot med en VPS i strax över ett halvår. Det har fungerat alldeles utmärkt och varit befriande att inte konstant ha koll på servern, utan kunna köra på lite ”autopilot”. ServerPilot och VPS hos FS Data är en riktigt bra kombination!

Har du några frågor om detta eller använder du ServerPilot själv (och har tips till det)? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like