Edge, en överraskande vass webbläsare

Det lär knappast ha undgått någon att Microsoft har släppt en ny version av sitt operativsystem, Windows. Windows 10 har många intressanta nyheter, men som de webbnördar vi är så har vi främst fokuserat på deras nya webbläsare: Microsoft Edge.

Internet ExplorerEdge är den första nya webbläsaren från Microsoft på nästan 20 års tid. Deras tidigare webbläsare, Internet Explorer, hade under sin storhetstid en marknadsandel över 90 %. Men den plågades av säkerhetshål, inkompatiblitet med webbstandarder, långsamhet och en del andra problem.

De senaste åren har, milt uttryckt, inte varit så roliga för Internet Explorer och dess användare.

– Microsoft Edge, en helt ny start

Microsoft Edge baseras till viss del på samma motor som Internet Explorer, men är ombyggd från grunden och exkluderar stöd för t ex ActiveX till fördel för ordentlig kompatibilitet med webbstandarder. Det är en riktigt snabb webbläsare, som i vissa avseenden kan matcha hastigheten hos Google Chrome. Vi ska inte gå in på några hastighetstester här, det finns redan ett gäng sådana tester på nätet.

Edge har ett avskalat, luftigt och lite kantigt gränssnitt, som matchar Windows 10. Det erbjuder ändå snabb åtkomst till de vanligaste och viktigaste funktionerna i webbläsaren. Som användare är det enkelt att fokusera på hemsidornas innehåll med Edge. Om man gillar gränssnittet eller inte är en smaksak, men vi tycker det är riktigt snyggt.

Microsoft Edge med fsdata.se

Microsoft Edge erbjuder även en del funktioner som andra webbläsare saknar (utan tillägg). Där märks främst möjligheten att via en knapp skapa anteckningar och kommentarer till olika hemsidor. Dessa kan sedan sparas som bokmärken och/eller bilder, som man kan dela med sig av till sina vänner. Edge har även en knapp för snabb delning av hemsidor via sociala medier.

Det verkar som att Edge har tagit efter Firefox webbläsare för utvecklare. Med en knapptryckning (F12) får man upp ett separat fönster med utvecklingsverktyg, där man kan kontrollera och hantera koden för sin webbplats. Det gillar vi skarpt!

Utvecklingsverktyg i Microsoft Edge

Nu har vi testat Microsoft Edge några dagar och intrycket av denna nya webbläsare är positivt. I princip alla webbplatser som vi har besökt fungerade och renderades både snabbt och rätt. Om man har många flikar öppna, med tunga/videobaserade webbplatser, så kan det gå rätt så segt men så fungerar det med nästan alla andra webbläsare också.

– Är allt guld och gröna skogar då?

Nja, inte riktigt. Även om Edge är en funktionell, snygg och snabb webbläsare så finns det en del rätt stora frågetecken.

Först och främst så blir Edge den nya standardwebbläsaren i Windows 10 även om man uppgraderar från Windows 7/8 med en annan standardwebbläsare. Det är inte helt enkelt att ändra detta i Windows 10, men här är en video som visar hur man gör:

Sedan har vi detta med hur Microsoft hanterar personliga uppgifter i Edge (och Windows 10). Som standard skickas nämligen uppgifter om hur och var man surfar, med Edge, till servrar hos Microsoft. Det sker för att Microsoft ska kunna gissa/förutspå vilka hemsidor man kommer besöka härnäst och på så sätt förladda dem, så att de visas snabbare.

Det går förvisso att stänga av denna funktionalitet (se: Microsoft Edge, Privacy FAQ), men det lär merparten av alla Windows-användare missa. Att Microsoft aktiverar denna integritetskränkande funktion som standard är högst tveksamt.

– Avslutningsvis

Microsoft Edge logoAtt Internet Explorer fasas ut med Windows 10 är positivt. Det kommer göra mycket för upplevelsen av Internet för många vanliga användare. Likaså det faktum att säkerheten är högre (utan ActiveX) och att olika webbstandarder stöds ordentligt. Integritetshanteringen är dock ett stort minus.

Med Edge har Microsoft åter en webbläsare som kan utmana Google Chrome, Mozilla Firefox och Apple Safari ordentligt. Idag har Internet Explorer en marknadsandel om 7-8 %. Det skulle inte förvåna oss om Microsoft Edge har en marknadsandel uppåt 20 % om något år. Det innebär att övriga webbläsare måste anstränga sig mer, vilket i slutändan är positivt för oss användare.

Vad tycker ni om Microsoft Edge? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like
9 Comments
  • sulo
   says:

   Det är en bra fråga, som vi tyvärr inte har svar till. I tidigare versioner av Windows har Internet Explorer varit så integrerat att man inte har kunnat avinstallera den webbläsaren. Kanske att Edge är motsvarande för Windows 10.

 • Andreas Wedberg
  says:

  Innebär denna bakgrundsladdning också att script exekveras? Tänker på t.ex. besökstatistik via GA. Att använda besöksstatistik baserat på serveranrop blir lite tveksamt då bouncerate lär öka och en request inte nödvändigtvis innebär att sidan besökts.

  • sulo
   says:

   Det är en bra fråga. För några år sedan lanserade Google en liknande funktion i sin webbläsare Chrome, som de kallade ”Instant Pages”. Då var detta uppe för diskussion likaså. Om jag minns rätt så använder webbläsare en standardfunktion för att förladda sidor som innebär att sidornas data/innehåll laddas ner till besökarens dator, men inte exekveras. Google Analytics (och andra statistiklösningar, som Piwik) baseras på Javascript, som då inte exekveras förrän sidan faktiskt visas i webbläsaren.

 • Gunilla Brattberg
  says:

  Ang. avaktivering av den integritetskränkande funktionen besökte jag länken som anges ovan, men jag blev inte klokare av det. Så här står det:

  There are a couple of ways your browsing data may be sent to Microsoft. Here’s what they are and how to change those settings:

  If you’re using Cortana with Microsoft Edge, your browsing history will be sent to Microsoft to help Cortana personalize your experience. If you don’t want your browsing history sent to Microsoft for personalization you can turn off the Have Cortana assist me in Microsoft Edge setting. Go to More actions > Settings, and under Advanced settings, select View advanced Settings, and then, under Privacy and services, turn the Have Cortana assist me in Microsoft Edge setting off.

  If the Use page prediction setting is on, it sends your browsing history to Microsoft, uses aggregated browsing history data to predict which pages you’re likely to browse to next, and then loads those pages in the background for a faster browsing experience. To change this setting, go to More actions > Settings, and under Advanced settings, select View advanced Settings, and then, under Privacy and services, turn the Use page prediction to speed up browsing, improve reading, and make my overall experience better setting on or off.

  Men jag återfinner inte dessa inställningar i Edge.
  MVH
  Gunilla B.

  • sulo
   says:

   Tack för din kommentar Gunilla!

   För att inaktivera spårningen av hur/var du surfar med Microsoft Edge, klicka på de tre prickarna högst upp till höger (om du håller muspekaren över dem så står det ”Fler åtgärder”). Välj sedan ”Inställningar” och klicka på knappen ”Visa avancerade inställningar” längst ner. Där kan du till sist bocka ur (ändra till ”Av”) alternativet ”Använd sidförutsägelse för att surfa snabbare, förbättra läsning och för en bättre helhetsupplevelse”. När du är klar där klickar du bara på de tre prickarna igen.

   • Gunilla Brattberg
    says:

    Tack för snabbt svar! Denna inställning stod redan på AV, sannolikt beroende på att jag vid installationen av Windows 10 bockade ur allt som hade med information som skulle skickas till Microsoft att göra.

   • Anders
    says:

    Blir surfningen snabbare om man bockar av den funktionen? Har en slö dator. Med förladdning låter det ju som det skulle gå fortare att öppna sidorna, men det känns som det suger massa kraft ur datorn, och att man förlorar på det?

    • sulo
     says:

     Har tyvärr ingen aning om det. Skulle tro att denna funktion inte skickar märkbart mycket data eller använder så pass mycket resurser att det gör någon större skillnad. Du skulle snara kunna testa en annan webbläsare, t ex Mozilla Firefox, eller ett annat operativsystem, t ex Ubuntu Linux. Vet av egen erfarenhet att äldre/slöare datorer kan bli ”som nya” om man lägger in Linux på dem.

Lämna ett svar