Edge, en överraskande vass webbläsare

Det lär knappast ha undgått någon att Microsoft har släppt en ny version av sitt operativsystem, Windows. Windows 10 har många intressanta nyheter, men som de webbnördar vi är så har vi främst fokuserat på deras nya webbläsare: Microsoft Edge.

Internet ExplorerEdge är den första nya webbläsaren från Microsoft på nästan 20 års tid. Deras tidigare webbläsare, Internet Explorer, hade under sin storhetstid en marknadsandel över 90 %. Men den plågades av säkerhetshål, inkompatiblitet med webbstandarder, långsamhet och en del andra problem.

De senaste åren har, milt uttryckt, inte varit så roliga för Internet Explorer och dess användare.

– Microsoft Edge, en helt ny start

Microsoft Edge baseras till viss del på samma motor som Internet Explorer, men är ombyggd från grunden och exkluderar stöd för t ex ActiveX till fördel för ordentlig kompatibilitet med webbstandarder. Det är en riktigt snabb webbläsare, som i vissa avseenden kan matcha hastigheten hos Google Chrome. Vi ska inte gå in på några hastighetstester här, det finns redan ett gäng sådana tester på nätet.

Edge har ett avskalat, luftigt och lite kantigt gränssnitt, som matchar Windows 10. Det erbjuder ändå snabb åtkomst till de vanligaste och viktigaste funktionerna i webbläsaren. Som användare är det enkelt att fokusera på hemsidornas innehåll med Edge. Om man gillar gränssnittet eller inte är en smaksak, men vi tycker det är riktigt snyggt.

Microsoft Edge med fsdata.se

Microsoft Edge erbjuder även en del funktioner som andra webbläsare saknar (utan tillägg). Där märks främst möjligheten att via en knapp skapa anteckningar och kommentarer till olika hemsidor. Dessa kan sedan sparas som bokmärken och/eller bilder, som man kan dela med sig av till sina vänner. Edge har även en knapp för snabb delning av hemsidor via sociala medier.

Det verkar som att Edge har tagit efter Firefox webbläsare för utvecklare. Med en knapptryckning (F12) får man upp ett separat fönster med utvecklingsverktyg, där man kan kontrollera och hantera koden för sin webbplats. Det gillar vi skarpt!

Utvecklingsverktyg i Microsoft Edge

Nu har vi testat Microsoft Edge några dagar och intrycket av denna nya webbläsare är positivt. I princip alla webbplatser som vi har besökt fungerade och renderades både snabbt och rätt. Om man har många flikar öppna, med tunga/videobaserade webbplatser, så kan det gå rätt så segt men så fungerar det med nästan alla andra webbläsare också.

– Är allt guld och gröna skogar då?

Nja, inte riktigt. Även om Edge är en funktionell, snygg och snabb webbläsare så finns det en del rätt stora frågetecken.

Först och främst så blir Edge den nya standardwebbläsaren i Windows 10 även om man uppgraderar från Windows 7/8 med en annan standardwebbläsare. Det är inte helt enkelt att ändra detta i Windows 10, men här är en video som visar hur man gör:

Sedan har vi detta med hur Microsoft hanterar personliga uppgifter i Edge (och Windows 10). Som standard skickas nämligen uppgifter om hur och var man surfar, med Edge, till servrar hos Microsoft. Det sker för att Microsoft ska kunna gissa/förutspå vilka hemsidor man kommer besöka härnäst och på så sätt förladda dem, så att de visas snabbare.

Det går förvisso att stänga av denna funktionalitet (se: Microsoft Edge, Privacy FAQ), men det lär merparten av alla Windows-användare missa. Att Microsoft aktiverar denna integritetskränkande funktion som standard är högst tveksamt.

– Avslutningsvis

Microsoft Edge logoAtt Internet Explorer fasas ut med Windows 10 är positivt. Det kommer göra mycket för upplevelsen av Internet för många vanliga användare. Likaså det faktum att säkerheten är högre (utan ActiveX) och att olika webbstandarder stöds ordentligt. Integritetshanteringen är dock ett stort minus.

Med Edge har Microsoft åter en webbläsare som kan utmana Google Chrome, Mozilla Firefox och Apple Safari ordentligt. Idag har Internet Explorer en marknadsandel om 7-8 %. Det skulle inte förvåna oss om Microsoft Edge har en marknadsandel uppåt 20 % om något år. Det innebär att övriga webbläsare måste anstränga sig mer, vilket i slutändan är positivt för oss användare.

Vad tycker ni om Microsoft Edge? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like