WordPress 4.2 är ute – detta är nytt!

WordPress 4.2WordPress 4.2 är äntligen här, efter närmare 8 månaders utveckling. Som vanligt uppdaterar du enkelt till denna nya version via WordPress administrationsgränssnitt wp-admin. Det är bara att logga in på din WordPress-hemsida och klicka på uppdateringslänken högst upp i wp-admin.

WordPress 4.2 fungerar alldeles utmärkt med våra WordPress-vänliga webbhotellspaket. Vi har som vanligt testat ett flertal betaversioner av nya WordPress. Att uppdatera till WordPress 4.2 ska inte innebära några problem hos oss.

WordPress 4.2 är resultatet av skickligt ideellt arbete från 283 personer (fler än någonsin tidigare). Bland dessa finns våra vänner på WordPress Sverige, som hanterar den svenska översättningen av WordPress. Ett stort tack till er alla för en riktigt bra ny version av WordPress!

Detta är nytt i WordPress 4.2:

– Blogga det här enklare

Har du någon gång hittat en riktigt bra hemsida eller tjänst och tänkt ”det här borde jag blogga om”, bara för att lite senare ha glömt bort, eller struntat i det, eftersom du måste besöka din blogg och logga in där för att skriva ett inlägg? Då ska du testa den nya ”Blogga det här”-funktion i WordPress 4.2!

fsdata_blogga_det_har_mobilBlogga det här-funktionen har funnits i WordPress sedan version 2.6, men nu är den smidigare än någonsin tidigare. Det är bara att lägga in genvägen till Blogga det här (som du hittar i wp-admin, under ”Verktyg”) i din webbläsares bokmärkesfält. Sedan kan du klicka på Blogga det här i din webbläsare, oavsett var du befinner dig, så öppnas ett nytt litet inläggsfönster.

I fönstret för Blogga det här hämtas information och bilder om sidan (som du vill blogga om) helt automatiskt. Du får ett förslag på inlägg, som du enkelt kan anpassa och publicera. Det är verkligen hur enkelt och smidigt som helst.

Blogga det här fungerar även med smarta mobiltelefoner. Besök wp-admin för din WordPress-sida med din mobil och klicka på ”Verktyg”. En bit ner på sidan finns en direktlänk för mobiltelefoner. Klicka på den och lägg sedan till den sidan på din hemskärm i mobilen.

Nu kommer du ha en Blogga det här-ikon på din hemskärm, så du snabbt kan blogga när du vill.

– Utökat stöd för fler tecken

WordPress har länge haft bra stöd för svenska tecken, både i inlägg och i WordPress gränssnitt. Med WordPress 4.2 introduceras ett utökat stöd för kinesiska, japanska och koreanska tecken samt hieroglyfer (!) och musikaliska samt matematiska tecken.

WordPress 4.2 medför även stöd för sk. ”emojis”, dvs grafiska symboler liknande smileys. Emojis har även introducerats i tangentbordet för iOS (och Mac OS X) rätt så nyligen. Ännu en anledning att ❤️ WordPress.

Tycker du det är tramsigt med emojis? Det finns ett tillägg för det: Disable emojis. Detta tillägg kan även hjälpa om du upplever en konflikt med dessa utökade tecken och ett befintligt tema/tillägg på din hemsida.

För de lite mer tekniska innebär det här att WordPress byter teckensättning på ett antal tabeller från utf8 till utf8mb4. Om man har en äldre version av MySQL så hanterar WordPress automatiskt teckenkonverteringen, så detta fungerar ändå.

– Byt teman i anpassaren

Nu är det möjligt att byta, testa och anpassa nya teman direkt i WordPress utseendeanpassare. Under ”Utseende” och ”Anpassa” kan du testa hur din hemsida ser ut med ett helt annat tema. Du kan anpassa dess utseende, med widgets och andra fält, i lugn och ro utan att det märks för dina besökare. När du sedan är nöjd så är det bara att spara dina inställningar, så aktiveras det direkt på din hemsida.

– Snabbare uppdatering av tillägg

Att uppdatera tillägg är viktigt (om man inte använder vår WordPress-installerare och får alla uppdateringar automatiskt). Men det kan vara rätt så tidskrävande och omständigt med separata laddningssidor. Nu är det ett minne blott med WordPress 4.2. På översiktssidan med tillägg kan man direkt genomföra uppdateringar, utan att lämna sidan. En liten, men väldigt bra, förbättring.

– Bättre inbäddning av fler tjänster/hemsidor

WordPress har sedan tidigare stöd för en utökad inbäddning av länkar från tjänster som Youtube och Twitter. När man lägger in en länk därifrån, i ett inlägg/sida i WordPress, så får man automatiskt extra information inbäddad. Nu har denna funktion utökats till att även inkludera länkar från Tumblr och Kickstarter.

– Övrigt

Även om nyheterna ovan är intressanta och bra så innehåller WordPress 4.2 inga jättestora förändringar, som vi har sett tidigare med t ex nytt standardtema och administrationsgränssnitt. Trots detta har ändå 373 buggar/funktioner åtgärdats i WordPress 4.2. Mycket har hänt under ytan som kommer vara positivt framöver, såsom förbättringar av databasfrågor, API:et för TinyMCE (mest märkbart i WordPress inläggsredigerare) och mindre färganpassningar i WordPress administrationsgränssnitt.

Vad tycker du om WordPress 4.2? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like