WordPress har köpt upp WooCommerce

Igår kväll nåddes vi av en rolig nyhet i WordPress-världen. Företaget bakom WordPress, Automattic, har nu köpt upp företaget WooThemes, som bl a står bakom e-handelstillägget WooCommerce. Det innebär att världens snabbast växande e-handelslösning (WooCommerce) nu är en del av världens största hemsideplattform (WordPress).

fsdata_woo_automattic

FS Data har som bekant stått bakom den svenska översättningen av WooCommerce i två års tid. Vi har flera riktigt bra guider till WooCommerce och vi erbjuder en unik enkel installation av WooCommerce i vår kontrollpanel. WooCommerce ligger, utan att överdriva, oss väldigt varmt om hjärtat.

– Vad innebär detta för WooCommerce?

WooThemes var ett av de första företagen (sedan 2008) som specialiserade sig på teman och tillägg för WordPress. Idag består de av 55 personer över hela världen och även om de fortfarande utvecklar många olika teman och tillägg (bl a Sensei, som är riktigt bra om man vill hantera online-kurser) så är WooCommerce deras främsta fokus.

Automattic består likaså av människor över hela världen, om än i större skala (med över 300 medarbetare). I båda företagen arbetar man i olika grupper baserat på arbetsområden. Automattic och WooThemes arbetsområden är snarlika (Automattic utvecklar t ex också teman och tillägg), så övergången lär bli rätt så smidig där.

I slutet av 2013 utförde WooThemes stora förändringar av sin prissättning. Det kritiserades väldigt hårt, men var ett måste för att företaget skulle kunna överleva. Automattic är i en helt annan (mycket mer positiv) ekonomisk situation. Det kommer sannolikt vara positivt för WooThemes och WooCommerce.

WooThemes enda riktiga akilleshäl är deras support/kundtjänst, som inte alltid har varit optimal. Med Automattic i ryggen kan det bara bli bättre. Supporten hos Automattic fungerar nämligen väldigt bra. Automattic har likaså en bättre teknisk infrastruktur som WooThemes nu kan dra nytta av.

– Vad innebär detta för WordPress?

Först och främst, nu är det ett (1) tillägg som verkligen gäller för e-handel om man kör WordPress. WooCommerce är redan det mest populära e-handelstillägget, men nu är det desto mer ”officiellt”. WooCommerce är i en klass för sig.

WordPress är inte längre bara en lösning för bloggar och hemsidor. Det är nu även en e-handelslösning.

För den stängda versionen av WordPress, eller WordPress.com, lär detta uppköp innebära att deras användare så småningom får (viss) tillgång till WooCommerce. Ett flertal av WooThemes teman erbjuds redan för användare av WordPress.com.

För den öppna versionen av WordPress kan integrationen med WooCommerce bli ännu bättre. WooThemes har en separat marknadsplats för tillägg till WooCommerce. Kanske att dessa tillägg kan inkluderas bland WordPress vanliga tillägg? Kanske även att Automattic gör fler av tilläggen till WooCommerce kostnadsfria? Det får tiden avgöra.

– Sammanfattningsvis

Vi hoppas och tror att Automattics uppköp av WooThemes kommer vara positivt för både WordPress och WooCommerce. Båda dessa företag och lösningar är starka anhängare och förespråkare av öppen källkod. De vill göra det så enkelt som möjligt att skapa sig och hantera hemsidor och e-handelssidor. Det är helt i linje med vår inställning och målsättning!

Vad tror du om detta uppköp? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like