Här är nyheterna i WordPress 4.0!

WordPress 4.0Det har gått över 4 år sedan en ny huvudversion av WordPress släpptes, men nu är det äntligen dags. WordPress 4.0 har precis släppts och som vanligt är det bara att uppdatera via WordPress administrationsgränssnitt (eller, om man kör WordPress via vår installerare, så sker uppdateringen automatiskt).

Som de WordPress-entusiaster vi är så har vi redan testat och kört både alfa- och betaversionerna av WordPress 4.0 väldigt ingående. Denna version av WordPress fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket.

Här är vår traditionella genomgång av nyheterna i denna version.

– Bättre och tydligare tilläggshantering

Att installera tillägg i WordPress kan ibland vara en djungel. Det är svårt att se vem som har utvecklat ett tillägg, när det senast uppdaterades, med vilka versioner av WordPress det fungerar osv. Men inte nu längre.

Tillägg i WordPress 4.0

Nu framgår det mesta om varje tillägg riktigt tydligt. Recensioner av tilläggen har även fått en med framträdande roll. Dessutom har tilläggen fått ikoner, som indikerar att det faktiskt handlar om separata mjukvaror (som bör uppdateras därefter).

– Förbättringar i mediabiblioteket

Mediabiblioteket (där man hanterar bilder och andra bifogade filer) har dels blivit snabbare och dels fått en nytt visningsläge med ett rutnät. Detta läge underlättar väldigt när man vill få en snabb överblick där.

Mediabiblioteket i WordPress 4.0

Sökfunktionen i mediabiblioteket har även förbättrats och det är enklare än någonsin att markera och hantera flera bilder samtidigt.

– En smartare redigerare

Redigeraren, som man använder för att skriva inlägg och skapa sidor, har blivit smartare. Nu följer menyn i toppen med när man skriver ett långt inlägg, rullisten till höger är borta (ger mer textyta) och när man t ex infogar filmer från Youtube så visas dessa ordentligt i (den visuella) redigeraren.

Redigeraren på framsidan (front-end editor) lyser dock fortfarande med sin frånvaro. Denna funktion, som ursprungligen var planerad till WordPress 3.9, har skjutits på framtiden utan svar om när den kommer lanseras. Det är faktiskt en liten besvikelse med WordPress 4.0 ändå.

– Ännu bättre widgethantering

Med WordPress 3.9 blev det möjligt att anpassa widgets direkt i temahanteringen och med WordPress 4.0 är denna funktion ytterligare förbättrad. Widgets hanteras fortfarande på samma ställe, men nu expanderas dessa ordentligt vilket ger mer skärmyta (och underlättar). Ändringar man utför där uppdateras även direkt i temat.

– Enklare att välja språk

Om man insisterar på att installera WordPress manuellt (istället för att t ex använda vår enkla installerare) så är det nu möjligt att välja språk vid installation. Det är även möjligt att ändra språk på en redan installerad sida via WordPress administrationsgränssnitt (man behöver inte längre ändra wp-config.php manuellt för detta).

WordPress 4.0 är givetvis helt översatt till svenska av våra vänner på WordPress Sverige. Ett stort tack och eloge till dem även denna gång!

– Övrigt

Vad mer finns det att säga om WordPress 4.0? Egentligen väldigt mycket. Nästan 700 ärenden – med allt från buggar och säkerhetshål till nya funktioner och finesser – är åtgärdade med denna nya version av WordPress. Det är en massiv insats som ligger bakom WordPress 4.0.

Men om vi får flika in en personlig reflektion så känns WordPress 4.0 kanske lite väl tunn. Inte för att de nya funktionerna inte är välkomna, men vi hade t ex sett fram emot att få in en redigerare på framsidan.

Vi är på inget sätt missnöjda med WordPress 4.0. WordPress har aldrig varit så bra, så funktionellt, stabilt och säkert som det är idag. Även om detta är en huvudversion så känns det ändå som en mindre version av WordPress.

Vad tycker du om WordPress 4.0? Finns det någon ny funktion som du verkligen gillar eller något som du saknar? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like