Uppgång & nedgång med toppdomäner

Vi lever i en av de mest spännande tiderna för domännamnsbranschen. Det senaste året har närmare 400 nya toppdomäner lanserats och fler toppdomäner tillkommer varje vecka. Just nu har nästan 2,2 miljoner domäner registrerats under de nya toppdomänerna.

Här är aktuell statistik från ntldstats.com:

Tillväxt nya toppdomäner

De mest populära nya toppdomänerna är .xyz, .berlin och .club. Nu har .xyz förvisso inkluderats vid köp av andra toppdomäner hos en av världens största domänförsäljare (Network Solutions), men .berlin och .club har sålt väldigt bra på egen hand (om än att GoDaddy har satsat hårt på .club).

Ju fler nya toppdomäner som släpps – och används – desto större blir acceptansen och förståelsen för andra ändelser än .com, .se, .nu osv. Det är en spännande utveckling det.

För de traditionella toppdomänerna ser utvecklingen dock inte lika ljus ut.

I Sverige har den nationella toppdomänen .se minskat i tillväxt de senaste åren. Även om det totala antalet .se domäner bör öka lite i år så ska det mycket till för att vi ska kunna se en fortsatt positiv tillväxt för .se.

Här är aktuell statistik från .SE:

Tillväxt .se domänen

.SE har dessutom annonserat en prishöjning av .se domänerna till årsskiftet (vi återkommer om det), så det är fullt möjligt att det totala antalet .se domäner faktiskt minskar här framöver.

Det är inte bara i Sverige som de traditionella toppdomänerna har börjat tappa mark. Det går att se samma mönster, om än inte på samma nivå, i USA med .com domänen. För några år sedan (2010) ökade .com med 9 % per år. Nu ökar .com med strax över 5 % per år (och kurvan går nedåt).

I dagsläget har .com närmare 115 miljoner domännamn, att jämföra med 1,3 miljoner .se domäner, så en nedgång där är givetvis inte lika märkbar. Men det är alltjämt en intressant trend.

Vad tror och tänker vi om det här?

Än så länge är det för tidigt att dra några hårda slutsatser. Vi ser att de traditionella toppdomänerna inte växer lika starkt som tidigare, samtidigt som de nya toppdomänerna har börjat komma igång (och ökar ytterligare i takt med den allmänna acceptansen).

Vår inställning är att det ska vara enkelt att hitta en ledig, bra och billig domän. Vi vill bort från kapitaliseringen av domännamn (som inte används, utan bara parkeras i väntan på försäljning) och satsa på att domäner faktiskt används! Det är ändå därför vi erbjuder Sveriges billigast .se domäner samt kostnadsfri domänhantering.

Vem vet, kanske de nya toppdomänerna ändå är början till slutet för de traditionella toppdomänerna?

Vad tänker du om detta? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like