Tack och hej, Swipnet

Knappen som Swipnet älskade
Knappen som Swipnet populariserade.

Även om FS Data är ett av Sveriges äldsta webbhotell så finns det (ett fåtal) företag som varit med längre än oss. En av de mest kända av dessa är Swipnet. Swipnet var den första kommersiella Internetleverantören i Sverige och de erbjöd utrymme för hemsidor redan 1994.

Till skillnad från FS Data så fokuserade Swipnet på att erbjuda folk uppkopplingar mot nätet, medan e-post- och hemsidetjänsten var en sidoverksamhet. Det hindrade dock inte tusentals svenskar från att få upp ögonen för möjligheterna med en egen hemsida.

Swipnet var på många sätt en föregångare och inspiration för de svenska webbhotellen. Deras system med adresser innehållande ”~” (tilde) satte även en tydlig prägel på det tidiga svenska Internet.

Swipnet uppgick sedermera i Tele2 och även om deras uppkopplingar fasades ut så fortsatte hemsidorna (och e-posten) att rulla på. Nu har dock Tele2 bestämt att Swipnets hemsidor ska stängas ned den 31:a augusti.

Swipnet stänger ner

Vi tycker det är väldigt synd att Swipnet lägger ner.

Faktum är att vi kontaktade Tele2 när vi hörde om detta, för att se om vi kunde ta över hanteringen av dessa hemsidor och låta dem fortsätta finnas kvar gratis, men de var tyvärr inte intresserade av det.

Om du har en hemsida hos Swipnet så har du fram till den 30:e september att ladda ner den. Det finns även ett projekt för att bevara så mycket som möjligt av Swipnet, läs gärna mer om Swipnet hos Archive Team.

Swipnet är inte den första tidiga hemsidetjänst som läggs ner (hej Geocities!) men det är tveklöst den som ligger många av oss tidiga svenska nätanvändare närmast om hjärtat.

Så från oss alla, tack för allt Swipnet!

You Might Also Like