Surfa anonymt med Tor

Tor logotypPersonlig integritet är en viktig fråga för oss på FS Data. Vi har tidigare berättat bl a hur man kan säga nej till att bli spårad i de flesta webbläsare och hur man skickar säker e-post (som inte kan avlyssnas).

Nu ska vi visa hur man surfar anonymt på Internet med Tor.

Tor (The Onion Router) är ett nätverk med noder (datorer) utspridda över hela världen. Trafiken som går via Tor är både krypterad och nästlad i flera lager (som en lök, apropå dess namn). Varje lager kan enbart läsas/skrivas av en nod, så noderna kan inte spåra var trafiken har sin källa/mål. Kommunikation via Tor-nätverket sker via särskilda klienter (såsom webbläsare).

Nu kanske det här låter väldigt avancerat och svårt, men faktum är att det är riktigt enkelt att använda Tor. Allt som krävs är att man laddar ner och installerar Tor från dess hemsida: Ladda ner Tor.

Surfa anonymt med Tor

Filen man laddar ner är en webbläsare, baserad på Firefox, som är särskilt konfigurerad för Tor-nätverket. När man använder denna webbläsare så surfar man helt anonymt samt att säker trafik (https) premieras. Webbläsaren inkluderar inte stöd för t ex Flash, då detta kan användas för att spåra användare.

Det är värt att notera att man, för att behålla sin anonymitet, inte bör logga in på t ex Google eller Facebook med Tor. Dessa webbplatser spårar sina användare runt om på nätet med sk. cookies (som sparas på din dator).

Varför ska man egentligen använda Tor?

  • Allt du gör på nätet spåras och sparas. Om du inte vill att din upplevelse på nätet ska påverkas av utomstående (t ex annonsörer) så är Tor ett måste.
  • I vissa länder, inklusive Sverige, censureras delar av Internet av olika orsaker. Med Tor får man fullständig åtkomst till hela nätet.
  • Många människorättsaktivister använder Tor för att kunna rapportera om orättvisor i världen. Faktum är att svenska SIDA har sponsrat Tor.
  • Journalister och visselblåsare använder Tor för känslig information. Edward Snowden, som avslöjade USA:s globala avlyssning med PRISM, gjorde det via Tor.
  • Avancerade datoranvändare kan använda Tor för att t ex testa sina egna nätverk, kolla upp sina branschkollegor och använda sökmotorer utan att spåras.

Tor har en stor nytta och många bra användningsområden. Det enda som egentligen är till dess nackdel, det är det faktum att det finns ett begränsat antal Tor-noder runt om i världen. När man surfar med Tor så går det i regel långsammare än när man surfar som vanligt.

Har du testat Tor? Vad tycker du om det? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like