Sluta spåra dina besökare (åt andra)

Sköldpadda med laptopAtt allt man gör på nätet spåras av olika företag är nog de flesta medvetna om nu. Vi har tidigare tipsat om olika sätt att skydda sig som besökare, såsom att surfa anonymt med Tor och tacka nej till att bli spårad. Nu ska vi visa hur man, som innehavare av en hemsida, slutar spåra sina besökare åt andra företag.

Hängde du med där?

Din hemsida kan spåra dina besökare åt andra företag.

Ja, så fungerar det ofta med dagens hemsidor. Genom olika tillägg och hemsidefunktioner inkluderas spårningskod i form av cookies, script och bilder. Att spårningen sker framgår inte alltid så tydligt. Om man inte inte läser avtalsvillkoren då förstås (se t ex punkt nr 10 i villkoren för AddThis).

Den data som spåras och sparas stannar ofta inte heller inom företaget, utan säljs mellan olika företag. Faktum är att det finns 1 000-tals företag som livnär sig på att samla och sälja data om besökare på detta sätt. Denna data används sedan för att anpassa annonser och annat innehåll åt dessa besökare.

Läs gärna denna artikel hos the Guardian för mer information om dataspårning på nätet: Tracking the trackers.

Ghostery med aftonbladet.se– Ta reda på om din hemsida spårar besökare.

Det enklaste sätt att få reda på om en hemsida spårar dig är att installera ett tillägg till din webbläsare. Det finns lite olika tillägg för detta och vi kan rekommendera Ghostery, som fungerar med bl a Firefox och Chrome.

När Ghostery är installerat så visas en blå ikon/spöke bredvid adressfältet i webbläsaren. Om man surfar in på en hemsida med spårningskod så framgår det i denna ikon. Klicka på ikonen för mer information. För varje spårning kan du sedan få fram ytterligare detaljer.

– Stoppa spårningen av besökare på din hemsida.

Om du har insett att din hemsida spårar dina besökare mot din vilja och du vill stoppa detta så finns det lite olika sätt att lösa det på. Nedanstående tips gäller främst hemsidor med WordPress, men motsvarande lösning/tillägg kan även finnas till andra plattformar.

 1. Ta bort de tillägg som spårar besökarna

  Det enklaste sättet att stoppa spårningen är att ta bort de tillägg som orsakar det hela. Utgå från de detaljer som du får fram via Ghostery och inaktivera/radera aktuellt tillägg. Om du har svårt att se vilket tillägg det är som orsakar spårningen, testa då att inaktivera olika tillägg och ladda om sidan samt kontrollera Ghostery.

 2. Inaktivera spårningen i tillägget

  Om du inte vill ta bort tillägget som orsakar spårningen så kan det, eventuellt, vara möjligt att inaktivera spårningen. Det är lite beroende av hur spårningen sker. För detta använder man enklast ett WordPress-tillägg som heter WP DoNotTrack.

  När WP DoNotTrack är installerat/aktiverat, konfigurera det under ”Inställningar” > ”WP DoNotTrack”. Standardinställningarna fungerar rätt bra och med blacklist-läget aktiverat är det bara att lägga in lämpliga domäner/subdomäner (som du får fram via Ghostery) i tillhörande lista där.

  Tänk på att testa din hemsida ordentligt om du använder WP DoNotTrack, så att du inte tappar någon funktion på hemsidan. Om du har en cache så behöver du givetvis rensa den emellanåt också.

 3. Använd alternativa tillägg utan spårning

  De tillägg som brukar lägga in spårning av besökare är tillägg för sociala funktioner och statistik. För sociala funktioner utan spårning kan vi rekommendera tillägget Simple Share Buttons Adder. Om du vill ha statistik utan spårning kan vi rekommendera Piwik (och tillägget WP Piwik). Vi har en bra guide till Piwik här.

– Avslutningsvis om spårning av besökare.

All spårning av besökare är givetvis inte av ondo. Om man som hemsideinnehavare spårar sina besökare för eget bruk, t ex i form av statistik för att kunna erbjuda en bättre hemsida så är det givetvis bara positivt. Precis som när man optimerar en hemsida för snabbhet så behöver man göra en avvägning här.

När vi är inne på optimering så är det även värt att nämna att externa anrop/script (exempelvis via spårning) ofta leder till långsammare hemsidor. Du kan med andra ord få en snabbare hemsida genom att stoppa viss spårning av dina besökare.

Har du några fler tips på hur man kan sluta spåra sina besökare åt andra företag? Eller har du några frågor om detta? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like