Dela en WordPress-sida på bästa sätt

Bästa sättet att dela med WordPressWordPress är en utmärkt plattform för att snabbt och enkelt producera en riktigt bra hemsida. WordPress är likaså SEO-vänligt, vilket gör att man kan placera sig bra i sökresultaten (med en snabb hemsida).

Men hur går man bäst tillväga för att få sina besökare att dela med sig av hemsidan och dess inlägg och sidor om man kör WordPress?

Det finns hundratals, om inte tusentals, olika tillägg för sociala nätverk i WordPress. Med dessa tillägg är det enkelt att få in länkar, ikoner och menyer för delning i sociala medier.

Men många av dem har en allvarlig baksida: de orsakar långa laddningstider.

Det spelar ingen roll hur bra en hemsida är om den laddar för långsamt. Långa laddningstider gör att besökare tröttnar, att de lämnar hemsidan och aldrig kommer tillbaka (då de vet att sidan är långsam). Även sökmotorerna ogillar laddningstider och placerar långsamma hemsidor långt ner i sökresultaten.

Så här delar man en WordPress-sida på bästa sätt

1. Välj dina nätverk med omsorg. Lägg inte in delningsfunktioner för sociala nätverk som du aldrig har hört talas om eller inte använder själv. Välj istället ut max 3-5 sociala nätverk som passar din hemsida och målgrupp. Om materialet på din hemsida är tillräckligt bra så sprids det i andra nätverk ändå.

2. Använd nätverkens egna funktioner. Ju färre tillägg en WordPress-sida har, desto snabbare (och säkrare) är den vanligtvis. De sociala nätverken tillhandahåller ofta egna funktioner för delning, som är väl optimerade och snabba (de har ingen onödig extrakod).

Här är några exempel:

Facebook Social Plugins
Twitter Widgets
Google+ Share
Linkedin, Build a Share Button
Pinterest Pin It button

Fler funktioner hittas enklast genom att söka på nätverkets namn + share, t ex ”google plus share”.

Koden för dessa funktioner behöver läggas in på den/de sidor som ska innehålla funktionerna. Man behöver då redigera WordPress egna filer, såsom single.php (enskilt inlägg), page.php (enskild sida) och index.php (startsidan, som kan innehålla flera inlägg).

Vi rekommenderar inte att man redigerar dessa filer direkt, utan att man istället skapar ett sk. child theme (barntema/undertema) som filerna kopieras till och redigeras under. På så sätt skrivs filerna inte över vid uppdateringar av WordPress och/eller teman.

Om du vill lära dig skapa ett child theme så finns här en bra guide: WordPress och Child Themes

3. Om du måste ha ett tillägg, använd AddThis. Av de WordPress-tillägg som finns för delning och sociala nätverk så är AddThis ett av de snabbaste. Det orsakar extra laddningstid, absolut, men långt från lika mycket som många andra tillägg. AddThis finns både som ett kostnadsfritt tillägg och som ett premiumtillägg (med extra funktioner).

– Konfiguration av AddThis

När AddThis är installerat och aktiverat i WordPress så hanteras det under ”Inställningar” > ”AddThis Share”. Inställningssidan för AddThis har två flikar: Basic och Advanced.

Under Basic väljer man hur (olika ikoner) och var (uppe/nere) de sociala nätverken ska visas i anslutning till inlägg. Här kan man även registrera sig och logga in på AddThis (kostnadsfria) statistiktjänst.

Under Advanced väljer man på vilka sidor (hemsida, sidor, arkiv osv) de sociala nätverken ska visas. Längst ner på denna sida kan man bl a lägga in spårning via Google Analytics samt välja att låta AddThis laddas in asynkront (rekommenderas). Under ”Display Options” ska man kunna välja vilka nätverk som visas, men det fungerar inte.

För att välja vilka nätverk som ska visas med AddThis så använder man ”Custom button”-alternativet under fliken Basic. Här är ett exempel:

<!-- AddThis Button BEGIN -->
<div class="addthis_toolbox addthis_default_style addthis_32x32_style">
<a class="addthis_button_facebook"></a>
<a class="addthis_button_twitter"></a>
<a class="addthis_button_google_plusone_share"></a>
<a class="addthis_button_email"></a>
<a class="addthis_button_compact"></a>
<a class="addthis_counter addthis_bubble_style"></a>
</div>
<!-- AddThis Button END -->

AddThis ikoner

Med ovanstående kod visas standardikoner i storlek 32×32 pixlar för Facebook, Twitter, Google+, e-post, en undermeny med fler tjänster och en siffra som indikerar hur många gånger inlägget/sidan har delats. Utseendet anpassas genom att ta bort/lägga till servicekoder (en förteckning finns här: AddThis, Service Directory).

Om du följer ovanstående råd kommer din WordPress-sida att både vara snabb och enkel att dela. Har du några frågor om detta eller tips på andra sätt att dela WordPress-sidor? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like