Framtidens e-post, snart är den här

Exchange 2013Vi har på FS Data, under en längre tid, arbetat med en helt ny plattform för våra e-posttjänster. Den nya plattformen baseras på Exchange Server 2013 och är nu, efter ingående och ordentliga tester, redo för skarp drift.

Vi vill berätta lite mer om denna nya e-postplattform och presentera vår plan för introduktionen av Exchange 2013. Mer information kommer även att skickas ut via e-post till våra kunder. Om ni har några frågor om detta, lämna gärna en kommentar nedan eller kontakta vår kundtjänst.

– Generella förbättringar med Exchange 2013

Exchange Server 2013 är den senaste och bästa versionen av Microsofts e-postserver. Exchange är mer än bara e-post, det är även ett system för hantering av kalendrar, kontakter och uppgifter. Hos oss ingår de vanliga e-postfunktionerna (POP/IMAP, SMTP, webbmail, virus/spamfilter m.m) i våra webbhotellspaket och i E-post Bas, medan de utökade funktionerna (Active Sync, kalendrar, kontakter, uppgifter m.m) även ingår i E-post Premium.

Exchange 2013 medför många förbättringar gentemot vår nuvarande e-postplattform som baseras på Exchange 2007. Förbättringarna berör främst prestanda, tillgänglighet och säkerhet. Funktions- och användarmässigt sett är plattformarna snarlika, särskilt om man bara använder vanlig e-post, men under ytan är Exchange 2013 helt nytt.

– Ett helt nytt webbmailgränssnitt

Den för användare mest märkbara nyheten i Exchange 2013 är det nya gränssnittet för webbmailen, Outlook Web App (OWA). Det nya gränssnittet är enklare, tydligare, snyggare och bättre på alla sätt. Webbmailen är inte längre ett andrahandsalternativ till ett e-postprogram. OWA kan nu helt ersätta t ex Outlook eller Mac Mail.

I den nya webbmailen kommer man enkelt åt sin e-post, kalender, kontakter och uppgifter via en webbläsare. Gränssnittet är snabbt och intuitivt. Det kan anpassas med olika teman och det fungerar lika bra oavsett om man använder en dator, en mobiltelefon eller en surfplatta.

Även om det är ett webbaserat gränssnitt så är det nu möjligt att arbeta med e-posten (och övriga tjänster) trots att man inte är uppkopplad. Det går givetvis inte att skicka/ta emot ny e-post utan en uppkoppling, men om man t ex besvarar ett meddelande så läggs det i utkorgen och skickas så snart man är online igen.

– Många tekniska förbättringar

Vår nuvarande e-postplattform är en av de största Exchange-lösningarna i Europa. Den är lastbalanserad och redundant, för att ge så bra tillgänglighet och så låga svarstider som möjligt. Denna e-postplattform har fungerat väldigt bra, men vi har på sistone sett att den inte riktigt räcker till, att det finns utrymme för förbättringar.

Med den mångåriga erfarenhet och kunskap som vi har av Exchange Server så har vi, i nära samråd med Microsoft, satt upp en helt ny e-postplattform med Exchange Server 2013. Vi har full redundans i alla led och med Exchange 2013 introduceras även extra lastbalansering i front-end. Bland övriga tekniska förbättringarna märks bl a att varje e-postkonto replikeras, helt oberoende, tre gånger.

Exchange 2013 medför många andra tekniska förbättringar, till stor del tack vare en bättre teknisk arkitektur. För de som vill veta mer kan vi rekommendera följande artikel: Microsoft Exchange 2013 Architecture explained.

Avslutningsvis så är både hård- och mjukvara för Exchange 2013 mycket bättre likaså. Allt detta kommer att ge våra kunder marknadens snabbaste, stabilaste och mest säkra e-postlösning. Det är vi övertygade om.

– Introduktionen av Exchange 2013

Att byta e-postplattform för närmare 100 000 e-postkonton är inget man gör i en handvändning. Vi har dock utfört ett stort antal tester av migreringar av konton mellan Exchange 2007 och Exchange 2013. Våra tekniker är väl insatta i skillnaderna mellan de olika plattformarna och vi har bra rutiner för denna migreringen.

Exchange 2013 kommer att introduceras i tre steg:

  1. Först kommer Exchange 2013 att bli ny e-postplattform som standard för nya kunder. Vi vill erbjuda Exchange 2013 så snart som möjligt och det är mindre komplicerat, rent tekniskt sett, att lägga in nya kunder än att migrera befintliga kunder. Dessutom vill vi inte behöva migrera de nya kunderna vid ett senare tillfälle.
  2. En serie med skarpa migreringar av utvalda kunder kommer att ske. Vi har redan migrerat ett stort antal konton, men vi vill få mer insyn i hur migreringen bäst utförs för riktiga kunder (för att ytterligare anpassa våra rutiner). Om du är kund hos oss och önskar delta i denna första migreringen, anmäl ditt intresse till ex2013@fsdata.se.
  3. Den stora migreringen för alla våra e-postkunder kommer därefter att ske. Vi vill att alla våra kunder ska få Exchange 2013 så snart som möjligt, men vi tänker inte stressa fram en migrering som kan riskera något för våra kunder. Berörda kunder kommer även att informeras tydligt i förväg när denna migrering är aktuell.

Tidsmässigt sett så kommer Exchange 2013 att erbjudas nya kunder inom de närmaste veckorna. De första kundmigreringarna sker så snart vi har fått in ett tillräckligt stort underlag för detta och den stora migreringen kommer ske när vi känner oss säkra på att hela processen är fullt fungerande till våra kunders belåtenhet.

Vår främsta målsättning är att Exchange 2013 ska introduceras utan att våra kunder påverkas märkbart av det. Som kund ska man t ex inte behöva ändra några uppgifter i sitt e-postprogram och migreringen kommer att ske nattetid för att minimera avbrott.

– Övrigt

Med Exchange 2013 kommer vi ta nästa steg och introducera e-posttjänster som kan konkurrera ordentligt med internationella e-posttjänster som Gmail, Yahoo Mail och Outlook.com. Till skillnad från dessa tjänster så erbjuder vi dock svensk integritet och säkerhet, utan utländsk övervakning och oklarheter.

Den nya e-postplattformen kommer även ge oss möjlighet att erbjuda våra kunder nya tjänster kopplade till sin e-post. Vi kommer erbjuda ett mervärde som våra branschkollegor inte kan matcha.

Vi ser verkligen fram emot att få erbjuda våra kunder den bästa e-postlösningen på marknaden. Exchange 2013 är framtidens e-post och snart, väldigt snart, är den här för våra kunder.

Om ni har några frågor om Exchange 2013, lämna då gärna en kommentar här nedan.

You Might Also Like