Därför ska du köra PHP 5.5

På FS Data arbetar vi oavbrutet för att erbjuda våra kunder en så uppdaterad teknisk miljö som möjligt. Det är bl a därför vi har månadsvis återkommande servicefönster och har varit först i Sverige med att erbjuda stöd för t ex PHP 5.4 och PHP 5.5 i våra webbhotellspaket.

Detta gör att våra kunders hemsidor blir snabbare, säkrare och mer stabila.

Även om vi fortlöpande informerar om förändringar i vår tekniska miljö så är det lätt att missa detta, att gå miste om nyttan med våra förbättringar. Vi vill därför ge er ett väldigt konkret exempel på nyttan med att köra den senaste versionen av PHP (när detta skrivs, 5.5.9) hos oss.

Skillnad i laddningstid mellan PHP 5.3, 5.4 och 5.5

För detta exempel har vi installerat WordPress med temat Virtue samt e-handelstillägget WooCommerce med testprodukter och bilder från dummmy-data.xml. Vi har skapat en huvudmeny med alla sidor och konfigurerat permalänkar till /%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/ och /produkt.

Därefter testade vi laddningstiden i WooCommerce-butiken via GTmetrix mot PHP 5.3, 5.4 och 5.5.

Laddningshastighet PHP 5.3, 5.4 och 5.5

Med PHP 5.3 tog det nästan 3 sekunder att ladda butiken, med PHP 5.4 gick det på knappt 1,5 sekund och med PHP 5.5 är vi nere på 1 sekund. Det är en riktigt stor skillnad det.

Ju snabbare en hemsida är, desto fler besökare och bättre sökmotorsplaceringar får den.

Med webbhotell hos FS Data väljer man enkelt själv sin PHP-version via vår kontrollpanel, under ”Hemsida” > ”PHP”. PHP 5.5 introducerades i juni 2013 och vi kan varmt rekommendera alla kunder som kör PHP hos oss att köra denna version av PHP för sina hemsidor och applikationer.

Har du några frågor eller funderingar om detta? Lämna gärna en kommentar här nedan.

You Might Also Like
8 Comments
 • Anders Borg
  says:

  En brasklapp: apache_request_headers fungerar lite annorlunda i 5.5.9 och släpper inte igenom Authorization vid redirect. Jag löste det genom att istället mappa om i .htaccess och sedan använda $_SERVER istället.

 • Anders Borg
  says:

  Tack för påminnelsen.

  Bevisligen tog det direkt, då jag fick en deprecated-varning på en av mina tjänster (preg_replace /e). Än så länge har inget annat hänt. Jag hade redan bytt till mysqli (>>pust<<).

  Exempel för körning/laddning av PHP (FS Premium XL). Tiderna slog typ +/- 15 ms.
  – WordPress (senaste versionen) ocachad enkel informationssida: 560 ms
  – -"- cachad (WP Super Cache) enkel informationssida: 70 ms !
  – Custom kod med ett 50-tal MySQL-lookups; bilder, JS etc cachat i browsern: 100 ms
  – Script som returnerar "Hello World" och inget annat: 30 ms
  (enligt Chrome's Inspect element / Network)

  Helt klart är det de många SQL/SELECT som drar ner prestandan på min egen kod. Förbättringspotential mao.

  Anders

 • Carl
  says:

  Härligt! Är det risk för att hemsidan kraschar om man ändrar? Kan man i så fall snabbt ändra tillbaka till den tidigare versionen som man använde?

  • sulo
   says:

   En risk finns givetvis alltid. Det beror helt på vilken PHP-lösning du använder (hur pass väl använd, programmerad och uppdaterad den är). Stora populära PHP-lösningar som WordPress, Joomla, Drupal osv har fungerat alldeles utmärkt med PHP 5.5 (vad vi har sett).

   Att byta PHP-version hos oss tar ungefär en sekund. Det är bara en fråga om att välja version i ett formulär i vår kontrollpanel (under ”Hemsida” > ”PHP”). Förslagsvis att du har kontrollpanelen i en flik och din hemsida i en annan, byter PHP-version och därefter testar din hemsida.

    • sulo
     says:

     Ja, www-mappen är rotmappen för webbapplikationer/hemsidor hos oss. Det går enbart att köra PHP för webb inom denna mapp. Det är dock möjligt att köra PHP via kommando/terminal utanför www-mappen om man anropar rätt PHP-binär, såsom /usr/local/bin/php-cli-5.4 eller /usr/local/bin/php-cli-5.5.

     • Nick
      says:

      Helt otroligt, helt tvärt emot vad supporten säger vi har legat i rooten de senaste åren då supporten har hävdat att där är det enda stället det fungerar som det skall.

      Det går bevisligen då vi gjort det.

    • Anders Borg
     says:

     Alla mina sajter ligger under /home/u//www/

     a la ”abiro.com” osv.

     Förutom subdomänerna som ligger under /home/u//www/sub/

     a la ”qrcode” osv.

     Inga problem med PHP-versioner.

     På en VPS kan situationen vara annorlunda (åtminstone var det hos en annan webhost), men på en dedicerad server hos FS-Data med webbhotellavtal var upplägget samma som beskrivs ovan.

     Kanske det hjälper.

     Anders

Lämna ett svar