Mosh: ett bättre alternativ till SSH

Om du är som många av oss på FS Data och ofta arbetar mobilt, med en dator som emellanåt går ner i vila och en uppkoppling som är långt ifrån konstant, så vet du hur jobbigt det kan vara att använda SSH (säker terminalanslutning) mot en server.

Macbook med FS Data-stickerAnslutningar kopplas ned, man byter IP-adresser och behöver återansluta konstant. Det kan vara riktigt enerverande, särskilt med flera samtidiga SSH-anslutningar.

För att lösa detta så har vi nu introducerat Mosh på samtliga Linuxbaserade webbservrar hos oss (i våra webbhotellspaket och för våra serverkunder med drifttjänst).

Mosh står för ”mobile shell” och är en SSH-klient/server-lösning som erbjuder bestående och mer omedelbara anslutningar.

Klientversionen av Mosh är fritt tillgänglig för nedladdning på Mosh:s hemsida. Det är bara att installera det på din dator (Linux, Mac OS, Chrome, Android m.m.). Därefter ansluter man precis som vanligt via sin terminal, fast med Mosh istället för SSH.

Här är ett exempel:

$ mosh u1234567@u1234567.fsdata.se

Om din dator går in i viloläge eller om nätverket går ner så kommer anslutningen automatiskt att återupptas så snart en nätverksförbindelse är aktiv igen. Dessutom erbjuder Mosh mer omedelbar respons vid kommunikation mot en server. Givetvis fungerar alla vanliga SSH-kommandon med Mosh (som likaså har fullt stöd för UTF-8).

Här är även en liten video som demonstrerar Mosh:

Uppgradera din bärbara terminaldator – testa Mosh hos FS Data idag!

You Might Also Like