Att planera, utveckla och lansera en ny hemsida är lite som att bli förälder. Oavsett hur mycket man förbereder sig så kommer man alltid, oavsett, att råka ut för något oväntat. Men precis som med barn så kan man få hjälp även med hemsidor.
Vi har rätt bra erfarenhet av det här med hemsidor. Vi vet vad man ofta gör för misstag, missar eller glömmer bort när en ny hemsida lanseras. Så vi har tagit fram en enkel checklista för nya hemsidor, som vi vill dela med oss av här.
Checklistan är generell och gäller oavsett hur hemsidan är utvecklad. FS Data är dock ett lite extra WordPress-vänligt webbhotell, så vi har lagt in några tips om olika WordPress-tillägg i listan. Vi hoppas du får nytta av denna lista!
Enkel checklista för en ny hemsida
– Kontrollera alla texter (stavning, grammatik, form osv)
Oavsett hur mycket tid som redan har lagts på hemsidetexterna, läs allt om igen och kontrollera att all grammatik och stavning stämmer. Om du är osäker på stavningen, kör då texten genom en stavningskontroll (i ett program såsom Word eller Pages).
Tänk på att vara konkret, att tidigt på varje sida komma till poängen och att använda typsnitt, tabeller, punkter samt passande bilder för att förstärka budskapet. Använd ett naturligt och genomgående (enhetligt) språk som passar målgruppen för hemsidan.
Låt andra människor, vänner och kollegor, få läsa sidan och kommentera den. Förstår de snabbt och enkelt vad hemsidan handlar om, vilka tjänster som förmedlas och dess nytta? Förstår de hur man lägger en beställning eller kontaktar er?
– Lyft fram kontaktuppgifterna
Om man bedriver en säljande verksamhet så måste man tydligt visa upp sina kontaktuppgifter på hemsidan. Det spelar ingen roll var på hemsidan en besökare befinner sig, kontaktuppgifterna ska alltid framgå tydligt. På vår hemsida, fsdata.se, har vi t ex en meny längst ner på alla sidor med våra kontaktuppgifter.
– Kontrollera alla länkar på hemsidan
Klicka runt på länkarna på hemsidan och kontrollera att de fungerar. Det gäller både interna länkar och externa länkar (till andra hemsidor). Om hemsidan har utvecklats i en separat miljö, t ex en utvecklingsmiljö, kontrollera då att länkarna inte är hårdkodade (sökvägar) inom denna miljö.
Med WordPress-tillägget Broken Link Checker är det enkelt att hitta och rätta felaktiga länkar på en hemsida.
Men oavsett hur mycket man lagar trasiga länkar så kommer de ändå alltid att uppstå. För att hantera dem på bästa sätt, ordna en egen 404-sida (en sida som visas om en länk inte fungerar). Här är vår 404-sida: https://fsdata.se/404
– Besök hemsidan i olika webbläsare
Fungerar och ser hemsidan bra ut i Internet Explorer, Firefox, Chrome och Safari (samt Opera)? Ser det bra ut i dessa webbläsare under Windows, Mac OS X och Linux?
Att installera och testa hemsidan med alla olika kombinationer av operativsystem och webbläsare är smått omöjligt. För att få en bra överblick och förståelse för de operativ/läsare man bör kolla närmare på så kan webbtjänsten Browser Shots, som tar skärmdumpar av hemsidan i olika webbläsare, rekommenderas.
Det viktigaste är att testa hemsidan med de webbläsare som besökare av hemsidan använder. Om möjligt, utgå från tidigare statistik från hemsidan, annars kan t ex webbläsarstatistiken hos StatCounter hjälpa.
– Se till att hemsidan validerar
Det bästa sättet att få en hemsida att fungera bra i olika webbläsare är att att följa de webbstandarder som finns. Webbstandarderna definierar hur olika element på en hemsida ska se ut, hur olika funktioner ska fungera osv. Merparten av de moderna webbläsarna stödjer dessa standarder.
Om en hemsida bryter mot standarderna så kan den ladda långsamt och i värsta fall även sluta fungera. Det är enkelt att testa om en hemsida följer webbstandarderna hos World Wide Web Consortium.
– Tänk på de mobila besökarna
Glöm inte bort att testa hemsidan ordentligt i mobilen. Om man lanserar en ny hemsida nu så måste den vara responsiv och anpassa sig efter besökarnas skärmar, oavsett om de surfar med datorer, pekplattor eller mobiltelefoner.
Det finns ett antal olika tillägg som gör WordPress ”responsivt”, eller egentligen visar upp en helt annan design för mobila enheter, men det är fel väg att gå. Desto bättre att skapa/använda en riktigt responsiv design. På så sätt känner besökarna sig hemma oavsett vad de surfar med.
– Testa alla formulär på hemsidan
Fungerar kontaktformuläret som det ska? Om e-post skickas genom kontaktformuläret, kommer det fram till rätt mottagare? Om hemsidan har ett orderformulär, fungerar det ordentligt? Gör det till en vana att testa formulären på hemsidan med jämna mellanrum. Formulär som inte fungerar kan betyda förlorade kunder.
– Glöm inte bort sökmotorerna
Är alla sidor på hemsidan optimerad för sökmotorerna? Det finns ett stort antal guider till hur man SEO-optimerar sin hemsidan, en av våra favoriter är Nikke Lindqvists checklista för sökmotoroptimering. Läs den.
Kort sammanfattat så måste alla sidor ha en titel, en beskrivning och nyckelord. En sida bör innehålla 250-300 (relevanta) ord, ha en bild och använda rätt typ av rubriker (H1, H2 osv).
Men viktigast av allt: sidorna ska vara så bra att besökare själva vill länka/sprida dem. Glöm inte det.
För WordPress så kan vi rekommendera tillägget WordPress SEO. Med detta tillägg är det enkelt att optimera sin hemsida, med bl a tydliga fält för all information som krävs samt betygsättning av hur pass väl optimerad varje sida är.
– Hjälp sökmotorerna hitta rätt med en sidkarta
Även om sökmotorer är duktiga på att spindla hemsidor (att kartlägga dem via länkar) så ska man ändå ha en sidkarta. En sidkarta visar exakt vilka sidor som finns under hemsidan och hur relevanta de är (hur ofta de uppdateras), så att sökmotorerna kan återkomma med jämna mellanrum och hitta alla förändringar (t ex nya blogginlägg).
Om man använder WordPress så kan vi rekommendera BWP Google XML Sitemaps. Detta i synnerhet med WordPress i ett nätverk (Multi-site).
– Håll koll på statistiken
Se till att hålla koll på statistiken redan från början. Ju mer statistik man har, desto enklare är det att utveckla och förbättra sin hemsida. Att se vad besökarna tycker är intressant, hur besökarantalet ökar och hur blogginlägg sprids vidare är något av det roligaste som finns med att ha en egen hemsida.
Läs gärna vår tidigare guide till statistiklösningen Piwik, som är ett bra alternativ till Google Analytics där man själv äger sin data (istället för Google). För integration med WordPress rekommenderas tillägget WP-Piwik.
– Lägg upp en favicon
En underskattad detalj. De flesta som surfar på nätet använder flera samtidiga flikar i sin webbläsare. Med en favicon får er hemsida en egen ikon i den flik där hemsidan befinner sig, vilket underlättar för besökare att hitta ”rätt flik” i sin webbläsare.
En favicon är en liten bild som man lägger i hemkatalogen för sin hemsida. Därefter anger man, i hemsidans kod, att detta ska vara en favicon. För WordPress kan vi rekommendera tillägget All In One Favicon för enkel hantering/uppladdning av favicon.
– Hur snabb är hemsidan?
Det är väldigt viktigt att ha en så snabb hemsida som möjligt. Hemsidebesökare börjar tröttna om en sida tar mer än 2-3 sekunder att ladda och det finns statistik som visar att varannan besökare lämnar e-handelssidor som laddar för långsamt.
Om din hemsida är snabbare än dina branschkollegors hemsidor så har du en klar fördel både hos besökare och sökmotorer. För att turboladda din WordPress-baserade hemsida, läs vår senaste guide till en snabbare WordPress-sida.
– Är alla domännamn rätt registrerade?
Egentligen inte direkt relaterat till hemsidan, men det kan vara väldigt bra att se över sitt domännamn när man lanserar en ny hemsida. Har du bara ett domännamn? Under enbart en toppdomän (.se, .com, .nu)? Är stavningen på domännamnet självklart eller kan du registrera alternativa stavningar (och peka dessa till hemsidan)?
Om du har en IDN-domän (domännamn med tecken som å, ä och ö), glöm då inte bort att registrera domänen utan IDN (för IDN-domänen räksmörgås.se bör man t ex även registrera den vanliga domänen raksmorgas.se).
Att registrera domännamn är billigt. Att förlora besökare pga att någon annan har registrerat en liknande domän kan bli väldigt, väldigt dyrt.
– Övrigt (säkerhet, backup, skala upp, övervakning osv)
Andra saker som kan vara bra att tänka på med en ny hemsida är att hemsidan är säker (ordentligt uppdaterad, skyddad av brandvägg osv), att backup/säkerhetskopiering sker regelbundet (vissa webbhotell inkluderar detta) och att det går att växa upp i storlek om hemsidan blir väldigt populär (erbjuder din leverantör servertjänster?).
Man kan även övervaka sin hemsida, t ex via Pingdom, så att man får larm om den slutar fungera (om nedtid uppstår). Webbhotell brukar övervaka sina kundservrar och åtgärda eventuella serverfel, men det skadar inte att ha koll själv. Om hemsidan ofta slutar att fungera så kan det vara en idé att se över sitt val av webbhotell.
Så, det var vår enkla lilla checklista för en ny hemsida. 🙂
Har du några frågor eller funderingar kring detta? Är det något du saknar? Lämna gärna en kommentar!