WordPress 3.8 är här – detta är nytt!

Utvecklingen av WordPress går framåt i en rasande takt. WordPress 3.7 släpptes för 1 1/2 månad sedan. Redan nu är WordPress 3.8 här och kan enkelt uppdateras till via wp-admin, under ”Adminpanel” > ”Uppdateringar”.

Hur gick det till egentligen?

Jo, utvecklingen av WordPress 3.7 och 3.8 har skett parallellt. För första gången i WordPress historia så har även nya funktionerna först lagts till som tillägg, för att därefter inkluderas i själva kärnan. Det är en intressant utveckling, som förhoppningsvis kan leda till en fortsatt snabb och effektiv lansering av nya versioner.

WordPress 3.8Medan 3.7 fokuserade på säkerhet och stabilitet så erbjuder WordPress 3.8 desto mer tydliga nyheter. Mycket arbete har lagts ned på att åtgärda fel och potentiella säkerhetshål (över 600 ärenden är åtgärdade). Men 3.8 är ändå årets mest ”kännbart nya” version av WordPress.

FS Data följer och bidrar till utvecklingen av WordPress, så vi har givetvis testat WordPress 3.8 riktigt noga. WordPress 3.8 fungerar utmärkt med våra webbhotellspaket.

Här är de stora nyheterna i WordPress 3.8:

– Ett nytt och snyggt gränssnitt

Den enskilt största nyheten i WordPress 3.8 är det nya utseendet i WordPress administrationsgränssnitt, wp-admin. Det är en stilren, modern, platt och fräsch design med ett typsnitt och färger som är anpassade för maximal läsbarhet.

Administrationsgränssnittet i WordPress 3.8

Gränssnittet är optimerat för att ladda snabbt och det fungerar med alla tänkbara enheter (datorer, mobiler, surfplattor osv). Det är en fröjd att arbeta med WordPress i en mobiltelefon och den vanliga WordPress-appen känns rätt så överflödig nu.

Gränssnittet kan även enkelt anpassas med olika färgteman, så att man får sin egen stil på wp-admin. Dessutom är det möjligt att ännu bättre anpassa startsidan, med plats för ytterligare en kolumn (på större skärmar). Gränssnittet fungerar även bra med högupplösta skärmar (Retina).

Senast WordPress administrationsgränssnitt fick en så här stor uppdatering, det var till version 2.7 som släpptes för 5 år (!) sedan. Det tar en stund att vänja sig vid det nya gränssnittet och vissa tillägg inte är helt anpassade, så det kan se lite lustigt ut ibland, men överlag så gillar vi det nya gränssnittet skarpt.

– Nytt standardtema: Twenty Fourteen

WordPress 3.8 har ett nytt standardtema som heter Twenty Fourteen. Det är ett sk. ”magazine theme”, eller tidningstema, med fokus att erbjuda så mycket information (sidor, inlägg, bilder, videoklipp osv) som möjligt vid första anblick.

Twenty Fourteen i WordPress 3.8

Twenty Fourteen har en tydlig struktur för olika typer av information. Det är enkelt att välja ut inlägg som ska ”puffas” lite extra, antingen med ett rutmönster eller en stor bildvisare. Temat är svart-vitt, med mindre färginslag, så att fokus läggs på innehållet snarare än designen.

Som besökare är det enkelt att hitta något att läsa eller titta på med detta tema, förutsatt då att innehållet är tillräckligt. Temat är lätt att navigera och det fungerar alldeles utmärkt med olika skärmstorlekar (datorer, mobiler osv).

Det här är inte ett tema för den vanliga bloggaren, såsom Twenty Thirteen. Det är snarare ett tema för sidor med mycket innehåll, som publicerar ofta och som vill att besökarna ska stanna kvar och läsa mer. Det är ett tidningstema i dess rätta bemärkelse.

– Bättre tema- och widget-hantering

Hanteringen av teman och widgets (element som placeras inom fält/paneler i ett tema) har förbättrats. Det är nu enklare än någonsin att snabbt testa ett nytt tema eller att lägga till, flytta runt och ta bort widgets i sitt befintliga tema.

Att anpassa ett tema via den inbyggda förhandsgranskningen är en barnlek. De förändringar man gör där visas i princip omedelbart i temat. Temahanteringen har tidigare varit lite buggig ibland, men vi har inte lyckats få den att krascha med WordPress 3.8. Det är imponerande det.

Det är bara en tidsfråga innan det är möjligt att hantera sitt tema från front-end, dvs den publika sidan i WordPress.

– Övrigt

WordPress 3.8 är översatt till svenska, av våra vänner på WordPress Sverige. Det är som vanligt ett imponerande bra arbete, något som uppskattas rejält.

Utvecklarna av WordPress har tagit fram en ny och fräsch version med 3.8, som tydligt visar att WordPress är en lösning att satsa på även i framtiden. Allt som planerades för WordPress 3.8 blev inte inkluderat, men det går enkelt att se de WordPress-tillägg som kommer att ingå i kärnan här framöver med version 3.9 och vidare.

Vi vill även rikta ett stort tack till Automattic och alla frivilliga utvecklare av WordPress 3.8. Riktigt bra gjort!

Har du någon favorit bland nyheterna i WordPress 3.8? Eller finns det något du skulle vilja se i WordPress i framtiden? Lämna gärna en kommentar här nedan.

You Might Also Like