Så felsöker man tillägg i WordPress

WordPress är i grund och botten ett väldigt enkelt system. Det går att göra mycket från start, men det är först när man börjar anpassar WordPress med tillägg som dess verkliga styrka framträder. Inget är, i princip, omöjligt att lösa med olika tillägg i WordPress.

Att installera tillägg i WordPress är enkelt. Ja, det är så enkelt att man lätt glömmer bort att man har installerat vissa tillägg. Det kan få rätt så dåliga konsekvenser (läs: resultera i en hackad hemsida) om man inte ser till att hålla tilläggen ordentligt uppdaterade.

Men även om man uppdaterar sina tillägg i WordPress så kan man stöta på problem. Det är rätt vanligt att en hemsida som har fungerat bra och varit snabb helt plötsligt börjar bete sig konstigt och går långsamt. Många gånger beror det på fel i ett tillägg (eller att två tillägg krockar).

Vi tänkte därför visa ett enkelt sätt att felsöka tillägg i WordPress.

1. Logga in i wp-admin på din WordPress-webbplats och gå in under ”Tillägg” > ”Lägg till nytt”. Där söker du efter ”P3” och installerar/aktiverar sedan P3 (Plugin Performance Profiler).

2. När tillägget är aktiverat, gå under ”Verktyg” > ”P3 Plugin Profiler”. Börja med att klicka på länken/knappen ”Start Scan”, välj ”Auto Scan” och vänta en stund medan kontrollen utförs. Klicka på ”View Results” när kontrollen är klar.

3. Nu visas information om hur många tillägg man har på sin webbplats och hur mycket dessa tillägg bidrar till laddningstiden. Mitt på sidan framgår tydligt exakt vilka tillägg det är som orsakar mest laddningstid.

Här är ett exempel:

P3 Profiler

Här kan vi se att tillägget ”WordPress Beta Tester” står för hälften av laddningstiden på denna webbplats. Nu laddar denna sida väldigt snabbt (den är optimerad enligt vår guide till en snabbare WordPress-sida), men om så inte vore fallet så hade vi inaktiverat (och tagit bort) detta tillägg.

Det är värt att poängtera att det inte räcker med att inaktivera tillägget. Man behöver även ta bort det ordentligt. Annars kan det ligga kvar och fortsätta orsaka problem. En bra regel, vad gäller tillägg i WordPress, är att aldrig ha några inaktiva tillägg installerade.

Vad gör man om det är ett viktigt tillägg som orsakar problem? Det enklaste är att försöka hitta ett alternativt tillägg, som erbjuder samma/snarlik funktioner. Man kan även felanmäla tillägget i WordPress Plugin Directory. Sök efter tillägget där, besök dess sida, gå in under fliken ”Support” och skapa ett inlägg (kontrollera först att det inte finns fler liknande inlägg).

4. Kontrollera gärna övriga flikar under ”Verktyg” > ”P3 Plugin Profiler”. Under ”Detailed Breakdown” kan man se exakt laddningstid för alla installerade tillägg. Under fliken ”Advanced Metrics” kan man t ex se den totala laddningstiden samt dess fördelning mellan Core (själva WordPress), teman och tillägg.

Det här är ett enkelt sätt att felsöka tillägg i WordPress. Det finns givetvis fler sätt att göra detta på, såsom att använda WP_DEBUG, men P3 (Plugin Performance Profiler) är onekligen en av de enklaste metoderna.

Lämna gärna en kommentar här nedan om du har några frågor, om detta tips har hjälpt dig eller om du har några andra tips på felsökning av tillägg.

You Might Also Like