Piwik, ett alternativ till Google Analytics

Med en bra statistiklösning har man möjlighet att snabbt och enkelt se hur många besökare en webbplats har, vilka sidor som är mest populära, vilka sökord som används för att hitta olika sidor och annan viktig information om besökarna (så att man kan förbättra deras upplevelse av webbplatsen).

Med webbhotell hos FS Data ingår statistik via en lösning som heter Wusage. Det är en effektiv lösning, som täcker stora delar av den statistik som man kan tänkas behöva. Många av våra kunder använder Wusage med goda resultat.

Det finns även ett antal kunder hos oss som har sin statistik hos Google, via statistiklösningen Google Analytics. Analytics är en bra lösning, om än att det går att ifrågasätta lagring av data hos Google (med utländsk övervakning).

Om man vill ha statistik såsom Google Analytics, men äga sin egen data, så har vi ett bra tips.

PiwikPiwik är en kostnadsfri statistiklösning, baserad på öppen källkod, som till stor del liknar Google Analytics vad gäller funktioner, utseende osv. Piwik är översatt till svenska, har över 500 funktioner och används av närmare en halv miljon webbplatser. Piwik kan enkelt integreras med WordPress, Joomla, Drupal m.m.

Här är en video som demonstrerar hur Piwik fungerar:

Det finns två stora skillnader mellan Google Analytics och Piwik: med Piwik äger du själv din data (statistik) och Piwik är en lösning som man själv installerar. Att installera Piwik är riktigt enkelt och Piwik fungerar utmärkt med våra webbhotellspaket.

Vi har en guide till Piwik i våra manualer: Installera Piwik (statistik) på en hemsida

Läs gärna denna guide för ett bra alternativ till Google Analytics. Om du har några frågor om Piwik, installationen eller något annat relaterat till detta så får du gärna lämna en kommentar här i vår blogg.

You Might Also Like