WordPress 3.7 är ute – här är nyheterna!

WordPress 3.7WordPress 3.7 har precis släppts och kan enkelt uppdateras till i WordPress, via wp-admin (under ”Adminpanel” och ”Uppdateringar”).

Vi har som vanligt varit med i beta-testet av denna nya version av WordPress för att se att allt fungerar bra med våra webbhotellspaket. FS Data är ett WordPress-vänligt webbhotell och WordPress 3.7 fungerar alldeles utmärkt hos oss.

Vad är då nytt i WordPress 3.7?

Det var inte alls länge sedan WordPress 3.6 släpptes. Utvecklingen av 3.7 har dock gått i raketfart, till stor del tack vare en ny och förbättrad utvecklingsmiljö samt ett bättre arbetsflöde, med tydliga arbetsområden och utvecklingsteam.

För första gången någonsin har två versioner av WordPress utvecklats parallellt, med 3.7 och 3.8. Men medan WordPress 3.8 är en mer experimentell version, där nya funktioner ska introduceras i form av tillägg, så har fokus för WordPress 3.7 främst varit säkerhet och stabilitet. Det är något som märks väldigt väl.

Här är de största nyheterna i WordPress 3.7:

– Automatiska uppdateringar

Den enskilt största nyheten med WordPress 3.7 är de automatiska uppdateringarna. Med denna nya funktion uppdateras WordPress automatiskt mellan mindre versioner (samt när säkerhetsuppdateringar kommer). Större versionsuppdateringar sker dock inte automatiskt.

Det här innebär att WordPress kommer att uppdateras automatiskt t ex mellan version 3.7 och 3.7.1 (mindre versioner), men t ex inte mellan version 3.7.1 och 3.8 (större versioner).

Men hur bra fungerar de automatiska uppdateringarna då?

Mycket tid och energi har lagts på att testa och finslipa denna funktion under beta-testet. Vid en automatisk uppdatering skickas e-post ut till administratören av webbplatsen och funktionen innehåller möjlighet till enkel ”rollback” (återställning av tidigare version).

25 000 webbplatser, som var med i beta-testet av WordPress 3.7, uppdaterades automatiskt till RC1 (Release Candidate 1) utan några rapporterade fel eller ”rollbacks”. Det är ett rätt bra betyg. Om man inte vill uppdatera WordPress automatiskt så kan man dock lägga till en parameter för detta i wp-config.php.

De automatiska uppdateringarna är ett stort steg framåt för säkerheten i WordPress och det är något som vi välkomnar med öppna armar. Att gå från att få e-post som uppmanar till uppdateringar av WordPress (via tillägg som vi har tipsat om tidigare) till att få e-post som säger att WordPress har uppdaterats automatiskt känns väldigt bra.

– Förbättrat språkstöd

Med WordPress 3.7 införs ett nytt sätt att hantera översättningar via språkfiler för WordPress och dess teman och tillägg. Det innebär att man, om man t ex använder WordPress på svenska, även får med svenska språkfiler för teman och tillägg. Detta ska underlätta för de som vill hjälpa till att översätta WordPress, vilket bör leda till fler översatta teman och tillägg här framöver.

WordPress 3.7 är givetvis översatt till svenska, av våra vänner på WordPress Sverige. De har gjort ett riktigt bra arbete med översättningen även denna gång, så stort tack till dem! 🙂

– Säkrare lösenord

När man väljer ett lösenord till en användare i WordPress så kontrolleras lösenordet, ur ett säkerhetsperspektiv (t ex att det innehåller både bokstäver och siffror, gemener och versaler samt att det inte innehåller ”vanliga fraser”). Med WordPress 3.7 är denna kontroll ytterligare förbättrad, vilket förhoppningsvis kan leda till ännu säkrare lösenord.

– Bättre sökfunktion (och resultat)

Sökfunktionen i WordPress har länge lämnat en del att önska. När man söker med WordPress 3.7 så sorteras nu resultatet efter relevans snarare än datum, samt att inlägg/sidor med sökfrasen i rubriken även premieras. En liten, men ack så bra, förbättring. Det är inte utan orsak som söktillägg, såsom Swiftype Search, brukar rekommenderas.

– Övrigt

Utöver ovanstående nyheter så har över 400 ärenden, med allt från buggar och konstiga beteenden till säkerhetshål och optimeringar, åtgärdats i WordPress 3.7. Mycket arbete har skett med dokumentation och förbättringar av databasfrågor. Även en hel del saker relaterade till WordPress Multisite (nätverksfunktionen i WordPress) har förbättrats, inför en stundande – och rätt så rejäl – omarbetning av nätverksfunktionerna i WordPress (mer om det här: Potential roadmap for Multisite).

Trots att WordPress 3.7 följde upp 3.6 rekordsnabbt så står denna nya huvudversion ut rejält på egen hand.

FS Data är ett säkert webbhotellFör oss som leverantör av webbhotell och servertjänster, som rätt ofta stöter på kunder som glömt att uppdatera WordPress och fått sina webbplatser hackade, så är de automatiska uppdateringarna givetvis extra intressanta. Även om vi arbetar aktivt för en så säker servermiljö som möjligt så kan vi förhoppningsvis börja se en mer positiv trend för WordPress, vad det gäller dess säkerhet.

Har du uppdaterat till WordPress 3.7 än? Vad tycker du om denna version? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like