Apache 1.3.37 ut, Apache 2.2.25 in

FS Data satsar helhjärtat på att erbjuda så snabba, säkra och uppdaterade tjänster som möjligt. Med våra regelbundna servicefönster uppdaterar och introducerar vi ständigt nya versionerna av olika programvaror. Vi är ofta först ut i Sverige (och ibland även världen) att erbjuda stöd för olika funktioner.

Apache webbserverDetta är något som uppskattas väldigt, både av våra kunder och av våra tekniker.

Med detta i åtanke så har vår nuvarande version av Apache (programvaran för våra webbservrar) länge varit en nagel i ögat på oss. Vi kör nämligen Apache 1.3.37 på våra Linuxbaserade webbservrar.

Den version av Apache 1.3.37 som vi kör har (förutom världens bästa versionsnummer) anpassats väldigt specifikt för våra tjänster och kunder. Den innehåller utökade säkerhetsfunktioner och möjligheter som en vanlig version av Apache inte kan erbjuda. Det är en väldigt FS Data-specifik version av Apache.

Men det är fortfarande en rätt gammal version och våra tekniker har därför, under en längre tid, arbetat med att anpassa Apache 2.2 på motsvarande sätt för våra tjänster och kunder. Efter att ha testat, utvärderat och genomfört ett flertal uppdateringar i vår labbmiljö så är vi nu redo att helt ta steget över till Apache 2.2.

– När kommer vi uppdatera till Apache 2.2?

Vi kommer fr o m nästa vecka och via ”rullande uppdateringar” att ersätta Apache 1.3.37 med Apache 2.2.25 på våra Linuxbaserade webbservrar (för webbhotellskunder och serverkunder med drifttjänst).

Rullande uppdateringar innebär att vi uppdaterar våra webbservrar successivt. Varje server kontrolleras innan uppdatering, mindre justeringar utförs om nödvändigt och så sker själva uppdateringen. Själva uppdateringen tar mindre än en minut och vi kommer lägga ut information på vår driftstatus för varje server som uppdateras.

– Vad innebär uppdateringen till Apache 2.2 för er som kund?

– En prestandaförbättring (läs: få en snabbare hemsida). Vi kommer presentera mer exakt underlag/benchmarktester här framöver, men det finns underlag på nätet om förbättringar mellan 50 – 150 %.

– Bättre tillgänglighet. Vi kommer inte längre behöva starta om Apache på samma sätt som tidigare för att få in förändringar/nya domäner på våra webbservrar.

– Snabbare ompekningar/förändringar. Apache 2.2 hanterar inpekade domännamn smartare, så man kommer inte behöva vänta lika länge som idag vid tillägg av fler domännamn.

– Stöd för Cloudflare (och liknande tjänster). En av de mest efterfrågade funktionerna hos våra kunder, kommer fungera direkt med Apache 2.2. Mer om Cloudflare kommer här i bloggen framöver.

– Kan något sluta fungera vid uppdateringen till Apache 2.2?

Våra tekniker har har testat denna uppdatering med ett stort antal olika färdiga hemsidelösningar (WordPress, Joomla, Drupal osv) samt kontrollerat olika specifika funktioner som skiljer sig mellan Apache 1 och Apache 2 (mod_gzip som vissa kunder kör via .htaccess ersätts t ex av mod_deflate, så vi skriver om .htaccess för berörda kunder).

Trots detta så kan fel ändå komma att uppstå.

Våra tekniker är mycket väl insatta i uppdateringen och kommer att kunna hjälpa till om något fel uppstår. Om ni upptäcker fel med er hemsida den närmaste tiden, som inte har existerat tidigare, så kan ni kontakta vår kundtjänst för snabb hjälp.

Målsättningen är att allt ska fungera, så att denna uppdatering blir en märkbar förbättring för våra kunder.

Om ni har några frågor om denna uppdateringar, lämna då gärna en kommentar här nedan. Detta gäller generella frågor, för specifika ärenden rekommenderas vår kundtjänst.

You Might Also Like
6 Comments
 • Erik
  says:

  Har något ändrats med PHP senaste månaden? Fick lite problem med mb_strtolower och liknande funktioner för ett tag sedan. Möjligtvis har felet funnits längre om jag inte märkt det bara.

  • sulo
   says:

   Vi uppdaterar PHP fortlöpande i våra månadsvis återkommande servicefönster: https://blogg.fsdata.se/servicefonster-pa-fs-data/. Några konfigurationsförändringar brukar dock inte ske under dessa uppdateringar. Våra tekniker har även testat den funktion som du nämner (mb_strtolower), utan att hitta något fel.

   Du får gärna skapa ett ärende i vår kundtjänst, med lite mer information om de funktioner du använder och vilket resultat du förväntar dig, så kan våra tekniker undersöka detta närmare åt dig. Här hittar du vår kundtjänst: https://fsdata.se/support/

 • BeRKA
  says:

  Jag har många .htaccess. Hittar era script alla, eller skriver ni bara om den på toppen?
  Finns det några funktioner i 1.3.37 som inte har motsvarande i 2.2?

  • sulo
   says:

   Ja, våra script söker och hittar alla .htaccess-filer utan problem. Du behöver heller inte oroa dig för att en massa funktioner ska sluta fungera med Apache 2.2. Det är snarare så att nya funktioner och förbättringar av tidigare funktioner har skett mellan dessa olika versioner.

   Om du ändå har funderingar kring specifika funktioner som du använder hos oss, kontakta då gärna vår kundtjänst: https://fsdata.se/support/

  • sulo
   says:

   Nej, det är som sagt en rullande uppdatering. Varje server kommer ha olika behov av förberedelser och efterarbete. För att kunna ge varje server och kund den tid som krävs för att allt ska få så bra som möjligt så använder vi ingen traditionell tidsplan för denna uppdatering.

   Vi kommer dock att uppdatera vår driftstatus inför och efter varje uppdatering, så håll ett öga på https://fsdata.se/status/ för att se när www9 uppdateras.

Lämna ett svar