Skydda ert namn under de nya toppdomänerna

Det har väl inte undgått någon att vi kommer att få en massa nya toppdomäner på Internet. I höst kommer över 1 400 nya toppdomäner att introduceras, med allt från .stockholm och .tokyo till .google och .eco. Och det är bara den första rundan med nya toppdomäner.

Med de nya toppdomänerna kommer det att bli avsevärt enklare att hitta korta och attraktiva domännamn. Vi kommer sannolikt att få se många roliga och smarta exempel på domänregistreringar under dessa nya toppdomäner, vilket förhoppningsvis gynnar tillväxten på nätet.

Men det finns en baksida till de nya toppdomänerna.

Om man sedan tidigare har en verksamhet och varumärke, med sitt namn registrat under toppdomäner som t ex .se, .com och .eu, så kan man behöva skydda sitt namn under vissa nya toppdomäner. Det finns annars en risk att ens namn blir ”kidnappat”, dvs registreras av någon annan.

För att motverka detta så är det redan nu, innan de nya toppdomänerna införs, möjligt att registrera och skydda sitt varumärke via ICANN’s Trademark Clearinghouse (TMCH). Här är en kort video som illustrerar TMCH:

Så här fungerar TMCH, i korta drag:

  • TMCH gäller enbart för registrerade varumärken. Exakt vilka varumärken som inkluderas förklaras mer ingående här: TMCH, Accepted Trademarks. Varje skydd inkluderar även 10 st variationer av varumärket (om man t ex vill skydda ”AB & C” så kan man även skydda ”abc”, ”ab-c”, ”ab-and-c” och ”abandc”).
  • En ny toppdomän introduceras i tre steg. Under de två inledande stegen (sunrise och trademark periods) så har man, med TMCH, möjlighet att skydda sitt namn (i enlighet med de regler som gäller för den nya toppdomänen). Under det sista steget öppnas toppdomänen vanligtvis för fri registrering.
  • Med TMCH meddelas man om någon annan försöker registrera ens varumärke under en ny toppdomän. Den som ansöker blir även varnad om att de kan begå varumärkesintrång. Ni kan själva då även ansöka, med ert registrerade varumärke som stöd (samt i enlighet med de regler som gäller för den nya toppdomänen).

Vi på FS Data kan hjälpa er att skydda ert varumärke under de nya toppdomänerna, via vårt domänföretag Nordreg. För mer information, eller för att beställa detta skydd, kontakta Nordreg direkt på support@nordreg.se.

Kostnaden för TMCH varierar beroende på hur länge ert varumärke ska vara skyddat. Vi erbjuder skydd för 1 år (1 690 kr + moms), 3 år (4 490 kr + moms) samt 5 år (7 290 kr + moms). Då introduktionen av de nya toppdomänerna kommer att ta ett tag så rekommenderar vi att man skyddar sig minst 3 år.

Om ni har några frågor om detta, lämna då gärna en kommentar här nedan.

You Might Also Like