Välkommen till .EU, Norge!

Den europeiska toppdomänen .eu har, sedan dess lansering 2005, enbart varit tillgänglig för domänregistreringar av privatpersoner, företag och organisationer inom EU. På detta sätt har europeiska länder som Norge (samt Island, Liechtenstein och Schweiz) varit exkluderade från .eu domänen.

Nu är detta på väg att ändras.

EURid (som ansvarar för .eu domänen) har nämligen precis beslutat att även EES-länderna ska få tillgång till .eu domänen. Där inkluderas Norge, Island och Liechtenstein. Det norska Samferdselsdepartementet är väldigt glada över att få tillkännage detta, men de första norska .eu domänerna är sannolikt här om först 5-6 månader.

Fredrik Skavlan, en glad norrman. CC-BY-2.5-DK Wikimedia

Det finns dock en lite extra intressant detalj i detta sammanhang.

Den nationella norska toppdomänen .no är tillgänglig enbart för registreringar av norska företag och organisationer (inte privatpersoner). Detta med en begränsning om max 100 .no domäner per företag/organisation.

Det har under en längre tid pågått diskussioner om en liberalisering av .no domänen, där bl a utländska registreringar har varit på tal. Ett av argumenten mot utländska registreringar, det har varit det faktum att norrmännen inte har fått registrera .eu domäner. Men så är nu då inte längre fallet.

Den svenska toppdomänen .se liberaliserades 2003. I slutet av 2002 fanns det strax över 100 000 registrerade .se domäner och nu (2013) är vi uppe i över 1,3 miljoner .se domäner. Den norska toppdomänen .no har strax under 600 000 domäner idag. En liberalisering av .no domänen skulle kunna dubblera dess storlek.

Även om inkluderingen av Norge i .eu domänen inte är en stor sak här i Sverige så kan det i förlängningen leda till att vi svenskar även kommer kunna registrera .no domäner. Av efterfrågan på detta, från våra kunder, att döma så skulle det vara en desto större sak.

Men oavsett hur framtiden ser ut för .no domänen så vill vi varmt välkomna våra glada grannar i väst till .EU! 🙂

You Might Also Like