SSWC 2013 i backspegeln

Sweden Social Web Camp är över för i år och vi försöker smälta alla spännande, roliga och givande möten från denna knytkonferens. Årets SSWC var inte bara störst, med närmare 450 deltagare, utan även en av de mest breda och mest mångfacetterade träffarna hittills.

Gruppbild SSWC 2013

Gruppbild SSWC 2013, bild från dkj_se på Flickr

SSWC 2013 hade sessioner om allt från IPv6, Big Data, API:er och programmering för barn till kundtjänst i sociala medier, word of mouth-marknadsföring, apputveckling och betalväggar. Men även meditation, salsadans, gamla tevespel och bergsklättring stod på schemat.

Vi på FS Data var med som besökare, talare och sponsor. Undertecknad höll, tillsammans med Maria Zerihoun, en session om den serie av ”WordPress för nybörjare”-träffar som vi haft under våren. Det var väldigt givande att berätta om WPKafé och att få tips inför våra framtida träffar.

Som vanligt, med SSWC, så lär det ta några dagar innan man har fått in alla intryck ordentligt. Även om många deltagare hade varit med tidigare år så var ungefär 1/3 helt nya besökare. Det var roligt att se och något som sannolikt bidrar till att inget SSWC är det andra likt.

En av de största skillnaderna från tidigare år var det höga antalet utländska besökare. Ungefär 10 % av deltagarna talade inte svenska, så många sessioner hölls på engelska. Det var både på gott och ont, då diskussionerna inte alltid tog fart på engelska. Samtidigt var det nyttigt att få in lite internationella vinklar också.

Traditionsenligt så avslutades SSWC med en hemlig gästtalare. I år fick vi besök av Kate Miltner, en Internetforskare från Microsoft Research New England vars doktorsavhandling handlade om LOLCats. Det var likaså temat för hennes tal på SSWC som vi – som glada meme-användare – uppskattade väldigt.

Avslutningstalet i sin helhet är tillgängligt på Youtube: SSWC 2013 – Kate Miltner

FS Data på SSWC
FS Data på SSWC, bild från katemiltner på Instagram

FS Datas mest uppskattade bidrag till SSWC i år, det var helt klart nattamaten. Från halv 12 varje natt så dök vi nämligen upp i Ninja Turtles-kostymer och grillade korv och hamburgare åt alla glada deltagare.

Det blev många ”Instagram moments” och skämt om skalbarhet.

Om du vill läsa mer om årets SSWC, eller kanske lyssna/titta på en av de sessioner som filmades, så kan vi varmt rekommendera Jan Videréns utmärkta länklista.

Vi får avslutningsvis tacka alla deltagare och sponsorer, men främst SSWC:s grundare Tomas Wennström och Kristin Heinonen som gör ett otroligt jobb med denna stora knytkonferens. Årets upplaga av SSWC var en klar 5:a och vi ser redan fram emot SSWC 2014.

Hoppas vi ses där!

You Might Also Like