Sprickor i molnen mellan USA och EU

Historien om det amerikanska övervakningsprogrammet PRISM, där den tidigare CIA-anställde Edward Snowden avslöjade hur NSA, FBI och andra amerikanska myndigheter hämtar information från amerikanska företag, tycks aldrig vilja ta slut.

Den senaste stora händelsen skedde igår, när e-postleverantören Lavabit, med säte i USA, stängde ner sin tjänst pga påtryckningar från amerikanska myndigheter. Edward Snowden använde tidigare Lavabit för att skicka ut inbjudningar till en presskonferens.

Detta är vad grundaren av Lavabit själv skriver:

This experience has taught me one very important lesson: without congressional action or a strong judicial precedent, I would _strongly_ recommend against anyone trusting their private data to a company with physical ties to the United States.

EU ger tummen ner till USAMånga amerikanska företag – med webbhotell, e-post och servertjänster – förlorar nu kunder i Europa pga det amerikanska övervakningsprogrammet.

Enligt en undersökning, utförd av forskningsinstitutet ITIF, så beräknas amerikanska moln- och tjänsteleverantörer förlora $22-35 miljoner USD (140-230 MSEK) de närmaste 3 åren pga PRISM.

Det här har inte gått de amerikanska leverantörerana obemärkt förbi.

En av de största amerikanska branschbloggarna om molntjänster har redan varnat för ”faran med europeiska moln”, där de försöker spela ner vikten av PRISM och istället varnar för övervakningsprogram i t ex England. De anser även att lagstiftningen är bättre i det ”ridderliga USA” jämfört med ”intetsägande EU”.

Amerikanska företag såsom Amazon och Google lär knappast vara tystlåtna när deras molntjänster töms på kunder från Europa. Hur de kommer att agera här framöver är svårt att sia om, men det är troligt att vi kommer få se desto fler aktiviteter från dessa företag även här i Sverige.

Hur ser vi på detta med svenska ögon?

För vår egen del, som en svensk moln- och tjänsteleverantör, så har avslöjandet om PRISM varit märkbar. Som vi berättade tidigare så har våra e-posttjänster växt kraftigt och de senaste månaderna har även antalet nya kunder i vår molnbaserade VPS-miljö ökat tydligt. Vår molntjänst Cloud Royale har likaså spikat rejält.

Allt fler svenskar flyttar hem på Internet.

Som svensk användare, oavsett privatperson eller företag, så är det bäst att välja en svensk leverantör. Vi omfattas inte av utländska övervakningslagar och även om vi har svensk övervakning med FRA så berörs man inte av detta så länge datatrafiken (e-post, filer osv) stannar inom Sveriges gränser.

I slutändan kan vi konstatera att Internet, tyvärr, inte är så gränslöst ändå.

You Might Also Like