Historien om världens mest hatade HTML-tagg

HTML, eller Hypertext Markup Language, är som bekant det språk som ligger till grund för webben och dess hemsidor. Det är ett sk. märkspråk, där texter, bilder och annat material presenteras med hjälp av olika HTML-taggar, såsom <strong> för fetmarkerad text, <br> för radbrytning osv.

Bland de över 100 olika HTML-taggar som finns så är det en tagg som står ut lite extra. Eller rätt så mycket extra.

Vi tänker givetvis på <blink>.

Historien om <blink> började 1994, när Lou Montulli (som tidigare hade utvecklat den textbaserade webbläsaren Lynx) arbetade på Netscape. Netscape var en av de första grafiska webbläsarna och dess utvecklare funderade mycket över olika nya funktioner (vilket bl a resulterade i HTML-tabeller, SSL, Javascript osv).

Under sommaren -94 gick Lou, med några kollegor, ner till en lokal bar efter jobbet. Efter några öl tog Lou upp det faktum att Lynx inte skulle kunna erbjuda de många nya och häftiga funktioner som planerades för Netscape. Det enda som i princip skulle vara möjligt, med en textbaserad webbläsare, var att få text att blinka med HTML.

Utan att fundera mer över det åkte Lou och resten av utvecklarna hem för kvällen. Eller ja, nästan alla.

När Lou kom in till kontoret nästa dag så möttes han av blinkande text i Netscape. En av utvecklarna från föregående kväll tyckte att Lous idé om blinkande text var så rolig att han hade gått tillbaka till kontoret och programmerat ihop detta under natten. Han hade inte sovit något och när kollegorna kom in så var han mäkta stolt över sin bedrift.

<blink> blev en internt skämtsam HTML-tagg, som snabbt implementerades i Netscape för UNIX, Windows och Mac. När Netscape 1.0 sedan släpptes på riktigt så inkluderades <blink>, dock utan någon dokumentation. Det var tänkt att vara ett sk. ”påskägg”, en HTML-tagg som utvecklarna inte trodde att någon skulle hitta (eller än mindre använda).

Så blev dock inte fallet.

<blink>

Plötsligt exploderade användningen av <blink> och med det även ilskan över dess existens. Denna HTML-tagg kom nämligen att användas väldigt flitigt på många hemsidor (t ex i textannonser), för att uppmärksamma (och reta upp) besökarna extra mycket.

Alla bra historier har dock ett slut.

En efter en har de stora webbläsarna (IE, Chrome, Safari osv) tagit bort sitt stöd för <blink>. Men det var först igår, när Firefox 23 släpptes, som den sista spiken slogs i kistan för denna hatade HTML-tagg. Nu har inte längre Firefox stöd för <blink>.

Det går fortfarande att få text att blinka, med bilder eller Javascript, men det är något vi avråder starkt från. 😉

Ps, om denna text blinkar så bör du uppdaterar din webbläsare.

You Might Also Like