Alla spännande nyheter i WordPress 3.6

WordPress 3.6Lagom till att vi sparkar igång vår blogg igen efter sommaren så har WordPress 3.6 precis släppts. Den senaste, snabbaste och bästa versionen av WordPress är tillgänglig för enkel uppdatering direkt via WordPress eget administrationsgränssnitt wp-admin (under ”Adminpanel” > ”Uppdateringar”).

WordPress 3.6 är översatt till svenska av våra vänner hos WordPress Sverige. Vi har testat att uppdatera ett antal WordPress-sidor och nätverk till 3.6 på våra servrar, utan några som helst problem, men det skadar inte att ta en liten backup innan uppdateringen.

I den senaste versionen av WordPress har över 700 ärenden, buggar och fel åtgärdats. Många är av säkerhets- och prestandakaraktär så vi rekommenderar att man uppdaterar till WordPress 3.6 så snart som möjligt.

WordPress 3.6 innehåller även några lite extra spännande nyheter som vi vill lyfta fram.

– Twenty Thirteen, ett nytt standardtema

Den mest märkbara nyheten i WordPress 3.6 är dess nya standardtema, Twenty Thirteen. Det är ett färgglatt, responsivt och blogganpassat tema. Temat består enbart av en kolumn, med menyer i topp/botten, men är väl anpassat för olika typer av media (bilder, filmer, text osv) och avdelar dessa tydligt med olika färger (med hjälp av sk. Post Formats).

Twenty Thirteen för WordPress

Twenty Thirteen har en rätt unik och tydlig typografi (text/typsnittshantering). Då den är responsiv så fungerar den utmärkt även med mobila skärmar, pekplattor osv. För en personlig och kanske lite mer lättsam blogg, som gärna står ut, så är Twenty Thirteen ett utmärkt val.

– Bättre inbyggd mediahantering

När man tidigare har bäddat in filmer på WordPress-sidor så har man varit tvungen att först lägga sina filmer på en extern filmtjänst, såsom Youtube eller Vimeo. Med WordPress 3.6 kan man ladda upp filmer (och ljudklipp) direkt till WordPress, såsom man laddar upp bilder, och länka direkt till dem (i WordPress) för enkel inbäddning.

Det är även möjligt att förhandsgranska filmer och ljud i mediahanteraren, med en helt ny och inbyggd mediaspelare i HTML5. Det går även att få ut mer meta-data från dessa filer, såsom ID3-taggar, via WordPress API-gränssnitt (för utvecklare). Dessutom går det nu att enkelt bädda in spellistor från Spotify och Rdio via direktlänkar.

– Förbättrad revisionshantering, sparning och samarbete

Revisionshanteringen, dvs. möjligheten att se och återgå till tidigare sparade versioner av ett inlägg eller en sida, har förbättrats rejält. Det är nu klart enklare att jämföra olika revisioner av en sida, med ett smidigt reglage och tydliga markeringar av skillnader.

Den automatiska sparfunktionen har likaså förbättrats, för att man inte ska förlora det man har skrivit om man t ex blir nedkopplad eller på annat sätt förlorar kontakten med sin WordPress-sida. Nu sparas i princip varenda förändring som sker, i realtid.

Om flera personer samarbetar med samma sida/inlägg så är det nu väldigt smidigt att hantera ägarskap, välja vilken version som ska gälla osv. Varje författare har dessutom en egen revision/historik av varje sida/inlägg. Därmed bör förhoppningsvis ”krockar” och felaktiga överskrivningar vara ett minne blott.

Det är tydligt att utvecklarna av WordPress gör ett enormt bra jobb, en riktigt värdefull insats för alla WordPress-användare. Det glädjer oss väldigt att se WordPress utveckling och vi ser fram emot att få testa alla nya funktioner riktigt ingående här på FS Data.

Har du uppdaterat och hittat någon spännande nyhet som vi har missat? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like