PHP 5.5, hos ett webbhotell nära dig

På FS Data strävar vi ständigt efter att ligga i framkant av den tekniska utvecklingen, bl a genom att köra så nya och uppdaterade versioner som möjligt av olika programvaror. Fördelarna med detta är många, såsom att våra kunders hemsidor blir snabbare, säkrare och mer stabila.

Natten till fredag förra veckan släpptes den skarpa versionen av PHP 5.5.0. Morgonen därpå, på midsommarafton, installerade våra tekniker PHP 5.5.0 på samtliga Linuxbaserade webbservrar hos oss. Det är rätt säkert att säga att vi är det första webbhotellet i Sverige, om inte hela världen, att erbjuda stöd för PHP 5.5.

PHP 5.5.0 hos FS Data

Nu skedde detta givetvis inte utan ordentlig planering och förberedelser. Vi har sedan 1 1/2 månad erbjudit våra webbhotellskunder möjlighet att testa beta-versionen av PHP 5.5. Dessa kundtester, samt våra egna interna tester, har varit väldigt framgångsrika. PHP 5.5 fungerar alldeles utmärkt hos oss.

Varför ska man köra PHP 5.5?

PHP 5.5 fortsätter på samma väg som PHP 5.4, med fokus på så snabba hemsidor som möjligt. PHP 5.5 är i stor utsträckning bakåtkompatibel. De flesta kommer inte få problem av en uppdatering, men läs gärna mer om skillnaderna mellan PHP 5.5 och tidigare versioner av PHP.

Bland de nya funktioner som PHP 5.5 erbjuder märks bl a förbättrad bildhantering (med GD), möjlighet att skapa ”generators” (egna funktioner som kan spara sitt läge mellan olika körningar), förbättrad lösenordshantering samt nya tillägg för cURL (bl a förenklad e-posthantering).

Dessutom introducerar PHP 5.5 stöd för OPcache, vilket vi likaså har aktiverat för våra webbhotellskunder. OPcache förbättrar prestandan i PHP ytterligare genom att spara PHP-kod i serverminnet för ännu snabbare åtkomst.

En enkel jämförelse av PHP 5.4 och PHP 5.5 visar en hastighetsförbättring på 10-15 % (på en vanlig WordPress-sida). Hastigheten lär bli ännu bättre i takt med att fler utvecklare integrerar de nya möjligheter som PHP 5.5 erbjuder.

Så här kör du PHP 5.5 hos oss

Med webbhotell hos oss väljer man enkelt sin PHP-version i vår kontrollpanel, under ”Hemsida” > ”PHP”. Det går att välja en PHP-version för ett helt konto eller olika mappar. Så testa gärna att byta till PHP 5.5. Om något inte fungerar som det ska så är det enkelt att byta tillbaka till PHP 5.4 (eller PHP 5.3 och PHP 5.2 som vi likaså har stöd för).

Har du testat PHP 5.5 än? Vad tycker du om det? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like