Raspberry Pi-yra i Helsingborg

Som ni säkert vet så lanserade vi, för knappt 2 veckor sedan, gratis colocation för Raspberry Pi. Det är en tjänst som baseras på vårt eget intresse och kärlek till denna mikrodator, en tjänst där man kan placera sin Raspberry Pi i en serverhall hos oss och få en egen IP-adress med blixtsnabb uppkoppling mot hela världen.

En rätt så nördig, men väldigt rolig, liten tjänst helt enkelt.

Gensvaret på vår Raspberry Pi colocation har varit helt otroligt! Den har diskuteras vitt och brett, från Sweclockers och Geekboy till Hacker News och Slashat. Antalet glada tillrop har varit många även på Facebook och Twitter.

Efter knappt 2 veckor är vi nästan uppe i 200 kunder med vår Raspberry Pi colocation. Det tar givetvis lite tid för alla att skicka in sina enheter till oss, men snart har FS Data sannolikt Sveriges mest Raspberry Pi-täta serverhall.

Här är några bilder på hur det ser ut just nu:

Ett rackplan redo för Raspberry Pi
Ett rackplan redo för Raspberry Pi
Ett rackplan med Raspberry Pi
Ett rackplan med Raspberry Pi
Gott om plats kvar för fler Raspberry Pi
Gott om plats kvar för fler Raspberry Pi-enheter

Rätt så fräckt va? 🙂

Vad är det då våra kunder kör på sina Raspberry Pi-enheter hos oss?

Bland de saker som vi hört talas om (nej, vi övervakar inte detta aktivt) så nämns bl a övervakningstjänster, små LAMP-servrar, e-postservrar, IRC-servrar och proxyservrar.

Kör du, eller ska du köra, en Raspberry Pi hos oss? Berätta gärna vad du ska köra i en kommentar här nedan!

Tips och vanliga frågor om vår Raspberry Pi colocation

Sedan vi startade denna tjänst så har vi stött på ett flertal roliga och några mindre roliga situationer. Här kommer några generella tips samt svar på vanliga frågor om denna tjänst.

– Du vet väl att du kan komma förbi vårt kontor, vid Sundstorget i Helsingborg, och lämna in din Raspberry Pi? Vi bjuder gärna på kaffe och en rundtur i vårt fräcka kontor!

– Tänk på att paketera/emballera din enhet ordentligt. Skicka inte enheten med SD-kortet monterat (lägg det i en separat plastpåse/zippåse). Flera enheter har inkommit med skadade case pga bristfälligt emballage. Vi kan givetvis inte ta ansvar för detta.

– Glöm inte bort att ange avsändaren till din enhet. Vi märker upp alla enheter (se bilderna ovan) och har ett separat register över dem. Man får givetvis märka upp sin enhet själv om man så önskar det.

– Strömadaptern får gärna vara kompakt och sladden bör vara ca 1,5 m lång. Här är ett exempel på en bra adapter: Power Supply Micro USB, Plugin för Raspberry Pi. Strömadaptern märks likaså upp av oss.

– För lagring till din enhet, använd ett SD-kort. Vi kan inte ta emot enheter med långa USB-stickor eller externa hårddiskar av förklarliga skäl. En Raspberry Pi med case är ca 10 cm lång. Utöver detta kan SD-kortet sticka ut någon centimeter. Om du inte följer detta, då måste vi tyvärr skicka tillbaka din enhet.

– Vad har vi för förbindelse till våra serverhallar? Vi har en redundant förbindelse på 1 Gbp/s, med möjlighet att snabbt utöka detta vid behov. Varje Raspberry Pi-enhet tilldelas 100 GB trafik/månad, med en förbindelse på 1 Mbit/s. Detta är en högkvalitativ förbindelse som inte går att jämföra med t ex en vanlig bredbandsuppkoppling.

– Vad kan man få hjälp med? Vi kan t ex sätta upp reverse DNS-pekare, byta SD-kort, starta om en enhet osv. Dvs, det som brukar ingå i en colocation-tjänst. Dessutom ingår vår smidiga domänhantering, som vi även har support till. Vi kan dock inte hjälpa er att t ex sätta upp failover, skapa ett kluster osv (eller jo, det kan vi men då kostar det en slant).

– När vi har emottagit och kopplat upp en enhet så kontaktar vi givetvis kunden ifråga och meddelar detta. Just nu är det många enheter som kommer in till oss, men våra tekniker arbetar övertid för att se till att alla enheter kopplas upp så snabbt som möjligt.

– När det gäller helt nya köp av Raspberry Pi-enheter så kan vi varmt rekommendera www.r-pi.se, som tidigare arrangerade Raspberry Jam i Helsingborg (där vi först annonserade denna tjänst). Vi har köpt ett flertal enheter själva därifrån och är väldigt nöjda med dem.

– Hur många enheter får man skicka in? Vi har inte begränsat antalet enheter egentligen, men försök att inte skicka in fler än 4 st Raspberry Pi till oss. Åtminstone inte så här inledningsvis. Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av denna tjänst.

Sist, men inte minst, så vill vi visa upp den – i våra ögon – stiligaste enheten som vi fått in (hittills):

Raspberry Pi med riktigt stiligt case
Raspberry Pi med riktigt stiligt case

Och som alltid, lämna gärna en kommentar här nedan om ni har några som helst frågor!

You Might Also Like