Därför kör vi INTE en domänkampanj

Förra veckan introducerade vi ett nytt ordinarie pris på registrering av .se domäner, som innebär att vi är billigast på .se domäner. Det nya priset är 45 kr + moms (56 kr inkl. moms).

Här är all information om våra domänpriser: Domäner & priser hos FS Data

Efter denna introduktion så har vi fått en del kommentarer, här i vår blogg och på vår Facebooksida, om att vi inte är billigast tack vare tillfälliga domänkampanjer hos olika branschkollegor till oss.

Vi vill därför förklara varför vi INTE kör någon domänkampanj nu.

Vi har, precis som många andra domänleverantörer, historiskt sett haft kampanjer på .se domäner 1-2 gånger/år. Under dessa kampanjer har vi kraftigt reducerat priset på registreringar av .se domäner under en begränsad tid. Det har lett till ett stort antal registreringar av .se domäner hos oss.

Det som sedan sker med de domännamn som registreras under dessa kampanjer, det är att de sällan faktiskt används. Domänerna registreras, blir upptagna och avregistreras ett år senare (när det är dags att förnya domänerna, då ordinarie förnyelsepris gäller).

Det här är inget som är unikt för våra domänkampanjer, utan något som gäller genom hela vår bransch. Man kan tydligt se den kraftiga ökningen av avregistrerade domäner hos .SE: Domänstatistik hos .SE, avregistreringar.

Avregistrerade .se domäner

Rent konkret så ger domänkampanjerna en tillfällig uppgång av reserverade domäner, som följs av ett stort antal avregistreringar. Det är en berg-och-dalbana, en lek med siffror helt enkelt.

När domäner registreras i stora mängder så blir det svårare att hitta lediga och bra domännamn för de som verkligen har användning av dessa. Det kan leda till begränsad tillväxt för vanliga företag och entreprenörer. I slutändan går det även ut över .SE och dess leverantörer.

De enda som egentligen verkligen gynnas av de traditionella domänkampanjerna, det är de som registrerar och spekulerar med stora mängder domännamn, sk. domänpirater.

Det här har vi på FS Data har tröttnat på.

  • Vi vill att så många som möjligt ska kunna hitta en ledig, bra och billig domän.
  • Vi vill gå bort från det slit och släng-beteende som domänkampanjerna medför.
  • Vi vill att så många registrerade domäner som möjligt ska komma till faktisk nytta.

Därför kör vi INTE någon domänkampanj.

Vår målsättning är istället att erbjuda marknadens längsta ordinarie pris på registreringar av .se domäner, oavsett tidpunkt på året. Om man vill ha en billig .se domän, med bra domänhantering hos riktiga domänexperter, då är FS Data det bästa valet.

Det här är ett helt nytt koncept i den svenska domänbranschen. Vi förstår att det kan vara svårt att ta in det här, med tanke på hur länge sådana här domänkampanjer har pågått. Det är dock vår ärliga och uppriktiga avsikt att bereda väg för en förbättrad domänbransch i Sverige – för såväl domänleverantörer som domänägare.

Om ni har några som helst frågor eller funderingar om detta, lämna gärna en kommentar här nedan.

You Might Also Like