Nya SMTP-regler på webbservrar

E-posten hos oss hanteras vanligtvis av våra e-postservrar, men e-post som skickas via t ex ett formulär på en hemsida hanteras istället av en webbserver. Den senaste tiden har vi noterat en rätt markant ökning av mängden skräppost/spam, som skickas via våra webbservrar.

När skräppost skickas ut via en webbserver så beror det till 99 % på att en hemsida på denna server är hackad. När en hemsida hackas så installeras det ofta sk. ”spambots”, som fjärrstyrs av hackare för att skicka ut skräppost.

Vi brukar upptäcka sådana här attacker och hackade hemsidor väldigt snabbt (och kontaktar då innehavaren av hemsidan om detta). Men då våra servrar är väldigt kraftfulla så hinner ändå 100 000-tals e-postmeddelanden skickas iväg innan vi får stopp på det.

Hur undviker man att få sin hemsida hackad? Här är vårt tips: Uppdatera er hemsida eller bli hackade!

När ett sådant här skräppostutskick sker, via en webbserver hos oss, så brukar det leda till att servern ifråga blir blockerad i olika spamlistor på nätet. Det i sin tur leder till merarbete för våra tekniker och svårigheter för kunder på denna webbserver att skicka legitima e-postmeddelanden.

Vi har därför beslutat oss för att uppdatera regelverket för SMTP (den teknik som används för att skicka e-post) på våra webbservrar. De nya SMTP-reglerna gäller för samtliga webbservrar inom vårt webbhotell samt för webbservrar med dedikerad drift.

Tisdag 5/3 (nästa servicefönster hos oss) så kommer vi att stoppa all trafik på port 25 FRÅN våra webbservrar. Det kommer att vara fortsatt möjligt att använda SMTP lokalt på webbserver, dvs att skicka e-post via formulär osv, så vanliga hemsidor berörs inte av de nya SMTP-reglerna.

Våra vanliga SMTP-servrar, som våra kunder använder för att skicka e-post via t ex ett e-postprogram, påverkas givetvis inte heller av detta.

Vi har i förebyggande syfte även loggat alla externa SMTP-anslutningar från våra webbservrar de senaste veckorna och våra tekniker håller på att kontakta de kunder vars hemsidor hos oss berörs av de nya SMTP-reglerna.

Om ni har några frågor om detta, lämna då gärna en kommentar här eller kontakta vår kundtjänst.

You Might Also Like