Nu lanseras de nya toppdomänerna

Turerna med de nya toppdomänerna har varit många och långa. Efter snart 8 år av förslag, diskussioner, planering, ansökningar och interna granskningar så har ICANN (som ansvarar för toppdomänerna i världen) nu äntligen gått ut med ett datum för den skarpa introduktionen av de nya toppdomänerna.

– Den 23:e april 2013 lanseras den första nya toppdomänen

– Den första nya toppdomän att lanseras är .天主教

Ja, du läste rätt. Den första nya toppdomänen är en kinesisk IDN-toppdomän. Undrar du vad den betyder? Den översätts till ”katolska kyrkan”. Faktum är att de första 107 nya toppdomänerna är IDN-toppdomäner för språk som kinesiska, koreanska (.삼성), tyska (.vermögensberater), ryska (.москва) och arabiska (.العليان).

ICANN kommer dock inte att lansera (eller delegera) alla nya toppdomäner på en gång. När den första nya toppdomänen är på plats (och allt fungerar ordentligt) så kommer ett 50-tal nya toppdomäner att introduceras varje vecka månad. Med 1 917 nya toppdomäner på ingång så kommer det ta ett tag för hela lanseringen att avklaras.

En lista med alla nya toppdomäner på ingång finns här: NEW GTLD CURRENT APPLICATION STATUS (ICANN). Klicka på ”Prioritization Number” för att sortera toppdomänerna enligt deras könummer för lanseringen hos ICANN.

När en ny toppdomän delegeras ut av ICANN så är det upp till den som har ansökt om toppdomänen att hantera den (och allt det innebär med registreringar, pekningar mot namnservrar, whois-hantering osv). Många av de som har ansökt om nya toppdomäner har redan sina system konfigurerade och klara för toppdomänerna.

Vi kommer därför att kunna använda de nya toppdomänerna rätt så omgående från april och framåt.

Nya svenska toppdomänerHur ser det ut med de nya svenska toppdomänerna då?

Den mest kända av de nya svenska toppdomänerna är .stockholm, som Stockholms stad har ansökt om. De har köplats nummer 1 863 hos ICANN, vilket innebär att det blir en av de sista nya toppdomänerna att lanseras.

Den första nya svenska toppdomän att lanseras blir .jetzt med köplats nummer 583.

Här är övriga svenska nya toppdomäner, med köplatser inom parentes: .sas (616), .sandvik (727), .sandvikcoromant (1 399), .sca (1 424), .walter (1 635), .ericsson (1 854), .volvo (1 856), .xperia (1 864), .ikano (1 897).

När kommer man kunna registrera domännamn under de nya toppdomänerna?

Långt ifrån alla nya toppdomäner kommer att vara tillgängliga för allmän registrering. Många av toppdomänerna är registrerade av företag och avsedda enbart för eget bruk.

Så här brukar det gå till när en ny toppdomän öppnar för registreringar av domännamn:

  1. Administratören av toppdomänen (Registry) börjar med att ta emot återförsäljare (Registrarer).
  2. Återförsäljarna anpassar sina system för den nya toppdomänen och dess (tekniska/administrativa) regler.
  3. Återförsäljarna börjar ta emot domänansökningar från innehavare (Registranter).
  4. Den nya toppdomänen öppnar för registrering av varumärken osv (sk. sunrise period) via återförsäljare.
  5. Den nya toppdomänen öppnar för registreringar enligt först-till-kvarn (sk. landrush period) via återförsäljare.
  6. Den nya toppdomänen öppnar för vanliga registreringar via återförsäljare.

Detta är en väldigt förenklad överblick och tillvägagångssättet kan givetvis variera från toppdomän till toppdomän. Det här är en process som brukar ta minst ett halvår att genomföra, förutsatt att går som det ska.

FS Data är en ackrediterad registrar till ICANN, via vårt domänföretag Nordreg. Det är en förutsättning för att man ska kunna bli en återförsäljare till en av de nya toppdomänerna. Vi har en väldigt god insyn i de nya toppdomänerna, men vi har ännu inte sett någon ny toppdomän annonsera om/när de kommer att börja ta emot återförsäljare.

En kvalificerad gissning är att de första nya toppdomänerna kommer att börja ta emot återförsäljare i sommar. Enligt processen beskriven ovan så kommer det då att bli möjligt att ansöka om registrering av domännamn under de nya toppdomänerna tidigast i höst.

Vilka nya toppdomäner är ni intresserade av?

FS Data är som sagt ett, av ett fåtal, svenska företag som kommer kunna erbjuda registrering av domännamn under de nya toppdomänerna. Men det vore dåraktigt av oss att ta in nya toppdomäner hur som helst. Att börja hantera en ny toppdomän är en rätt omfattande och kostsam process.

Vi vill därför väldigt gärna att ni, våra kära kunder, ska berätta vilka toppdomäner som ni är intresserade av.

Under vilka toppdomäner kan ni tänka er ett eller flera domännamn? Vad tycker ni är viktigt när/om vi introducerar någon av dessa nya toppdomäner? Något annat som ni vill att vi ska tänka på?

En lista med alla nya toppdomäner finns som sagt här: NEW GTLD CURRENT APPLICATION STATUS (ICANN)

Lämna gärna en kommentar om era tankar kring de nya toppdomänerna här i vår blogg!

You Might Also Like