Automatisk farthållare i WordPress

Vi vill verkligen att våra kunders hemsidor ska vara så snabba som möjligt. En snabbare hemsida ger fler besökare, bättre placering i Google och en ökad försäljning för e-handlare. Det är därför som vi trimmar våra servrar och nätverk, för snabbast möjliga webbhotell och servrar, samt bloggar ofta om vikten av en snabb hemsida.

Att analysera och optimera en hemsida är dock inget man gör en gång och sedan kan förvänta sig att den kommer vara fortsatt snabb. Det är en fortlöpande process, där man ständigt behöver vara alert och anpassningsbar. Detta kan givetvis både ta tid och kosta rätt mycket pengar, men det finns sätt att underlätta det här arbetet.

Här är ett tips om hur man automatiskt kan kontrollera hastigheten på WordPress-sidor.

De som har läst vår tidigare guide till en säkrare och snabbare WordPress-sida vet att vi rekommenderar GTmetrix för att kontrollera hastigheten på en hemsida. Vi använder själva denna tjänst för vår hemsida och vi är mycket nöjda med den.

Nu har GTmetrix släppt ett nytt WordPress-tillägg som gör det ännu enklare att kontrollera hastigheten på WordPress-sidor. Tillägget heter kort och gott ”GTmetrix for WordPress” och det installeras enklast direkt via wp-admin i WordPress (sök bara efter detta tillägg under ”Tillägg” > ”Lägg till nytt”).

När tillägget är installerat och aktiverat så behöver man ange en API-nyckel. En sådan nyckel får man genom att registrera sig och skapa ett (kostnadsfritt) konto hos GTmetrix. Följ bara instruktionerna på huvudsidan för tillägget (under ”GTmetrix” i menyn till vänster) för att lösa detta.

Det första testet

Det man sedan först gör, när allt är klart, det är att testa sin förstasida. Under huvudsidan för tillägget (”GTmetrix” i menyn till vänster) så klickar man bara på knappen ”Test your Front Page now”. När testet är klart så får man ett resultat som visar hur snabb förstasidan är. Detta kan man granska i detalj, genom att klicka på ”Detailed report”.

Ett bra resultat i GTmetrix är en Page Speed på över 90 %. Page Speed är en sammanställning av de faktorer som Google använder för att avgöra hur snabb en sida är. Om du vill ha hjälp med att snabba upp din hemsida och få ett bättre resultat i GTmetrix, läs då vår guide till en säkrare och snabbare WordPress-sida.

Testresultatet visas även direkt i en ”widget” på förstasidan i wp-admin, för enkel överblick. Här är ett exempel:

GTmetrix i wp-admin

Om automatiska kontroller

Under huvudsidan för tillägget (”GTmetrix i menyn till vänster som sagt) så finns det ett flera intressanta alternativ. Här kan man både utföra enskilda kontroller av sin förstasida (och olika undersidor) samt schemalägga automatiska kontroller av olika sidor. De automatiska kontrollerna kan även meddela, via e-post, om en sida laddar långsamt.

Att automatiskt kontrollera hastigheten är väldigt bra om man arbetar aktivt med sin sida genom att skriva inlägg, installera olika WordPress-tillägg och teman osv. Det händer rätt ofta att tillägg och teman orsakar långsamma sidor i WordPress och det är inte alltid som man själv upptäcker detta.

Skapa en automatisk kontroll

För att skapa en automatisk kontroll med e-post om en sida är långsam, klicka på länken ”Schedule tests” som finns både i ovan nämnda widget och på huvudsidan för tillägget. Ange sedan hur ofta kontrollerna ska ske under ”Frequency” (dagliga kontroller är bra) och bocka i rutan för ”Enable notifications”.

Välj när e-post ska skickas under ”Email admin when”, t ex om Page Speed är lägre än 90 % eller om en sida tar längre tid än 5 sekunder att ladda. När du är nöjd klickar du bara på knappen ”Save” för att skapa kontrollen.

De automatiska kontrollerna utförs sedan enligt angivna intervaller och resultaten från dem visas på huvudsidan för tillägget. Här är ett exempel på hur det kan se ut:

Automatiska kontroller med GTmetrix

Svårare än så här är det inte att ordna en ”automatisk farthållare” i WordPress!

Om ni har några frågor, eller kanske tips på t ex hur ni snabbar upp er hemsida, lämna då gärna en kommentar.

You Might Also Like