FS Data stödjer Python

Att FS Data stödjer Python är egentligen ingen nyheter. Vi har nämligen erbjudit stöd för Python i våra webbhotellspaket ända sedan 2006. Men nu stödjer vi dem på ett helt annat sätt.

Python Software Foundation (PSF), som står bakom programmeringsspråket Python, riskerar nämligen att förlora rätten att använda namnet ”Python”.

Ett företag i England, som registrerade domänen python.co.uk innan PSF hann göra det, försöker just nu att göra anspråk på och varumärkesskydda namnet Python. Om detta går igenom så förlorar PSF möjligheten att använda namnet Python i Europa.

I ett detaljerad blogginlägg har PSF idag gått ut och bett företag och användare av Python om hjälp med att stoppa denna varumärkesansökan. Läs hela inlägget här: Python trademark at risk in Europe: We need your help!

FS Data ställer sig bakom PSF, för att skydda våra kunders Python-baserade lösningar samt för att skydda våra egna system (som till vissa delar använder Python). Vi är starka anhängare av öppen källkod och vi anser att detta försök till ”illasinnat varumärkesskydd” är direkt skadligt.

Här är vårt uttalande om Python, till stöd för PSF (klicka för PDF):

FS Data stödjer Python

Här är en översättning av vårt uttalande för PSF:

FS Data (http://fsdata.se) är en av de äldsta och största webbhotellen i Sverige. Vi erbjuder webbhotell, domännamn, e-post och servrar till 10-tusentals kunder i Sverige och Norge, via vårt systerföretag ISPHuset (http://isphuset.no).

FS Data har erbjudit stöd för Python till våra kunder sedan 2006. Idag har vi hundratals kunder som kör tusentals applikationer med Python i vår servermiljö. Vi baserar även delar av vår egenutvecklade webbplattform på Python.

FS Data erkänner Python som en lösning enbart från Python Software Foundation (PDF). Detta kan sannolikt även appliceras på merparten av våra kunder som använder Python likaså.

Om PSF förlorar rätten till att använda Python som namn/varumärke i Europa så kan det skapa stor förvirring och möjligen även störningar i våra tjänster. Vi stödjer därför helhjärtat PSF i deras motstånd till varumärkesansökan om Python.

Vi vill även uppmuntra våra kunder som använder Python, samt våra branschkollegor (andra webbhotell och serverleverantörer), att följa vårt exempel. Sprid gärna detta inlägg och inlägget från PSF!

Uppdatering 2013-03-20

Det glädjer oss att få meddela att Python Software Foundation har nått en överenskommelse med det företag som har försökt varumärkesskydda ”Python”. Detta innebär bl a att varumärkesskyddet av Python återkallas. Vi kommer därmed kunna fortsätta använda Python utan problem här i Europa. Hurra!

Läs gärna mer här: Python Software Foundation Reaches Settlement, Ends Trademark Dispute

You Might Also Like