Datainspektionen stoppar smarta formulär

DatainspektionenDen stora nyheten i den svenska e-handelsbranschen denna vecka, det är Datainspektionens utlåtande om fackföreningen Unionens webbplats. Unionen har haft en funktion på sin webbplats där man har kunnat ange ett personnummer, för automatisk uppslagning och enkel komplettering av personuppgifter i ett medlemsformulär.

Denna funktion är dock, enligt Datainspektionen, inte tillåten enligt personuppgiftslagen.

Det finns en risk att en funktion som detta används som en adressupplysningstjänst. Då kan vem som helst, med tillgång till ett personnummer, använda funktionen för att få reda på en annan persons adress. Redan 2010 gav Datainspektionen ett identiskt utlåtande om Onoffs e-handelssida.

Detta har dock inte stoppat e-handlare runt om i Sverige från att erbjuda sådana här smarta formulär. Ett smart formulär underlättar nämligen processen att fylla i ett orderformulär, vilket ökar sannolikheten för försäljning.

Det finns 100-tals, om inte 1 000-tals, svenska e-handelssidor med smarta formulär som detta.

Reaktionerna på Datainspektions utlåtande om Unionens webbplats har inte låtit vänta på sig. Diskussioner om detta pågår både hos Ehandel.se och hos Ehandel.org. Frågan är om Datainspektions utlåtande här kommer att bli lika tandlös som lagen om skräppost och cookies på webbplatser.

Ett företag som erbjuder en alternativ lösning för sådana här smarta formulär, det är det svenska betalningsföretaget Klarna. Med deras tjänst Klarna Checkout kan man fylla i ett formulär utifrån en e-postadress och ett postnummer. Det ska bli intressant att se hur den tjänsten utvecklas och om den omfattas av Datainspektionens agerande.

Innan vi lanserade vår nuvarande hemsida så hade vi även planer på att erbjuda ett smart orderformulär. Vi gjorde om hela vårt orderformulär, så att det blev enklare/tydligare, men utelämnade den automatiska uppslagningen av personuppgifter. Till viss del så berodde det på rådande oklarheter i vår lagstiftning.

Har ni ett smart formulär på er hemsida idag? Hur tycker ni att det fungerar och planerar ni att anpassa er efter Datainspektionens utlåtanden? Lämna gärna en kommentar här nedan.

You Might Also Like