WordPress 3.5 är här – vad är nytt?

Det har knappt gått ett halvår sedan WordPress 3.4 släpptes och redan nu är WordPress 3.5 här. Även denna gång har vi följt utvecklingen på nära håll och testat betaversionerna av WordPress 3.5, för att kunna presentera alla spännande nyheter för er.

Som vanligt så uppdaterar man enkelt WordPress till den senaste versionen direkt i WordPress administrationsgränssnitt (wp-admin), under ”Adminpanel” > ”Uppdateringar”. Om du inte har fått uppdateringen där än, vänta då lite så dyker den upp inom kort.

Här är de stora nyheterna i WordPress 3.5:

– En ny mediahantering

Handen på hjärtat, mediahanteringen i WordPress har inte varit den bästa tidigare. Med WordPress 3.5 har gränssnittet för mediahanteringen fått sig en rejäl uppfräschning. Nu får man en enkel och tydlig överblick, med en smidig dra och släpp-funktion, snabb uppdatering av beskrivningar, storlek, positionering osv.

Även knappen för att infoga media har bytt namn, allt för att underlätta mediahanteringen för nya användare. Det är likaså enkelt att skapa gallerier, att välja ”featured”-bild, bearbeta bilder osv. Det märks att mycket arbete har lagts på att förbättra mediahanteringen i WordPress 3.5.

– Bättre hantering av nya användare

Med WordPress 3.4 infördes förbättrade hjälpflikar och nu får nya användare som skapas i WordPress, antingen vid installation eller senare, tydliga riktlinjer och hänvisningar till den hjälp som finns att tillgå. Det är ett ypperligt sätt att hålla nya användare i handen och guida dem in i WordPress.

– Ett nytt standardtema

Det har blivit något av en årlig tradition nu, att släppa ett nytt standardtema för WordPress. Årets tema heter Twenty Twelve (2012) och det är ett enkelt, men ändå väldigt anpassningsbart tema. Twenty Twelve bjuder bl a på ett mer läsbart typsnitt, personlig menyhantering, utmärkt css-stöd och det är givetvis responsivt (så att det ser bra ut på såväl datorer som mobiltelefoner).

Undertecknad kör Twenty Twelve på min personliga hemsida, spana gärna in temat där.

– Favoritmarkera olika tillägg

Har du ett antal tillägg som du alltid installerar i WordPress (såsom de vi tipsade om tidigare i vår guide till en säkrare och snabbare WordPress-sida)? Med WordPress 3.5 är det möjligt att favoritmarkera olika tillägg, för snabb och enkel installation via WordPress administrationsgränssnitt. Denna nya funktion hittar ni nu under ”Tillägg” > ”Lägg till nytt” och ”Favoriter” högst upp till höger.

Det ryktas även om att det ska bli möjligt att installera flera favoritmarkerade-tillägg på en och samma gång här framöver. Det är en funktion som skulle underlätta livet för många WordPress-administratörer.

– Högupplöst gränssnitt

Med introduktionen av extra högupplösta skärmar, hos bl a Apple (Retina) och flera surfplattor (Nexus 10, Kindle Fire HD mfl.), så har gränssnittet i WordPress anpassats för att stödja även dessa. Nu ser alla menyer, ikoner osv. riktigt bra ut om man har en högupplöst skärm.

– Ännu bättre stöd för surfplattor + XML-RPC som standard

WordPress 3.4 introducerade stöd för surfplattor och WordPress 3.5 förbättrar detta stöd ytterligare en aning. Nu är det ännu smidigare att arbeta i WordPress administrationsgränssnitt med t ex en iPad.

De separata WordPress-apparna (som finns till iOS, Android och Windows Phone) är givetvis kvar oberoende av detta och med WordPress 3.5 aktiveras även XML-RPC som standard, vilket underlättar hanteringen av WordPress genom separata appar (XML-RPC krävs för detta och har tidigare varit inaktiverat som standard).

– Länkar borttagna från sidomenyn

Länkarna, eller ”blogrollen”, som nästan inga använder (numera) är borttagna från sidomenyn i WordPress administrationsgränssnitt. Detta var en funktion som var rätt populär tidigare, när WordPress främst användes för bloggar. Men i takt med utvecklingen så har detta fallit bort. Det går ändå att återfå sina länkar med följande tillägg: Link Manager

– Förbättrad nätverkshantering

Om man arbetar med WordPress i ett nätverk av flera sidor (WordPress Multi-site) så går det nu snabbare att växla mellan de olika sidorna. Funktionerna för detta har nämligen trimmats i WordPress 3.5. Dessutom är det nu åter möjligt att installera nätverk med undermappar (subdirectories) och filer som laddas upp hanteras inte lägre via ms-files (gäller nya installationer). Detta är särskilt goda nyheter för oss, som kör fsdata.se i ett WordPress-nätverk.

– Uppdaterade bibliotek och funktioner

Ett helt gäng med programbibliotek har uppdateras. Bland dessa märks TinyMCE, SimplePie, jQuery och jQuery UI. Ett flertal funktioner och API:er har likaså förbättrats, däribland XMP-RPC och WP Query (som har fått fler funktioner och optimerats så att belastningen av databasen, vid användning av denna funktion, har minskat med uppåt 90 %).

Låter det här som grekiska? WordPress 3.5 är snabbare helt enkelt. 😉

Det finns ytterligare nyheter i WordPress 3.5, men det här är våra favoriter. Vi vill passa på och tacka alla utvecklare av WordPress för deras insatser samt den officiella svenska grenen, WordPress Sverige, för det arbete de lägger ner på att översätta världens bästa CMS. Stort tack till er alla!

Vilken/vilka nyheter ser du mest fram emot i WordPress 3.5? Eller finns det något du fortfarande saknar i WordPress? Lämna gärna en kommentar här!

You Might Also Like