Julklappstips (för riktiga nördar)

Det kan väl inte ha undgått någon att vi i en rasande takt (och med rasande snöoväder) närmar oss jul. Vi ser fram emot att få fira jul med släkt och vänner, men för vissa nördar kommer julen inte att bli rolig. Alldeles för många av oss kommer att få träningskläder, funktionsfattiga miniräknare och kaffemuggar utan fyndiga motiv.

En riktig jultragedi.

FS Data vill slå ett slag för nördarna och visa vad vi faktiskt uppskattar under julgranen. Så här kommer en lista med de bästa, roligaste och fräckaste julklapparna som en nörd kan önska sig. Vill du glädja en nörd i jul? Läs detta:

– Raspberry Pi

Världens minsta och billigaste dator. Trots att den inte är större än ett kreditkort så har den två USB-portar, ett nätverksuttag, HDMI och komposit, en SD-kortläsare samt ljudutgång. Med en ARM-processor på 700 MHz och 512 MB minne (som delas mellan CPU och GPU) så klarar den t om av att spela upp HD-filmer.

Raspberry PiRaspberry Pi är en otrolig liten dator, som flera av oss på FS Data redan äger. Den kan inte köra vilka operativsystem som helst, men det finns olika versioner av Linux som fungerar. Dessutom är det en utmärkt mediaspelare, som enkelt får plats bakom en TV.

Som en liten bonus så har det svenska företaget Mojang (utvecklarna av Minecraft) utlovat en Raspberry Pi-anpassad version av Minecraft. Även om Raspberry Pi inte räcker till för att köra en Minecraft-server så kommer man både kunna spela och hacka koden till Minecraft med denna minidator.

Raspberry Pi säljs på många olika ställen, men vi kan rekommendera ett köp hos våra grannar i Helsingborg, Roliga Prylar, som säljer Raspberry Pi för endast 398 kr. Passa gärna på att köpa ett skal till datorn, samt ett SD-kort.

– En 3D-skrivare

Skrivare som skapar tredimensionella objekt, eller 3D-skrivare, sägs vara det nästa riktigt stora inom IT-branschen. Till skillnad från traditionella skrivare så skriver 3D-skrivare i lager. På så sätt byggs objekt upp ur tomma intet. Det är verkligen en helt otroligt fascinerande teknik.

Printrbt PlusTänk själv hur fräckt det vore att bara kunna skriva ut en häftig eller rolig pryl som du hittar på nätet. Eller att skriva ut reservdelar till saker som gått sönder hemma. Eller varför inte skriva ut egna chokladkakor (ja, det finns 3D-skrivare som hanterar choklad).

Användningsområdena för en 3D-skrivare är väldigt, väldigt många.

På samma sätt finns det även många olika 3D-skrivare på marknaden. Det saknas ännu en bra standard för ritningarna till 3D-skrivarna, men det finns ett antal olika öppna källkodsprojekt för detta. 3D-skrivarna befinner sig där datorerna befann sig i slutet av 70-talet ungefär.

En 3D-skrivare som vi vill trycka extra lite för, det är Printrbot. Printrbot började som ett projekt på Kickstarter och erbjuder idag ett flertal olika varianter av 3D-skrivare, som kostar från $399 (ca 2 600 kr) upp till $699 (ca 4 600 kr).

– Memoto

Tänk om man kunde spara alla sina minnen, tänk om man kunde bevara de särskilda – och oftast oväntade – stunder som man upplever? Det kommer man snart att kunna göra, med Memoto.

En orange MemotoMemoto är en pytteliten kamera som man fäster i sin tröja/jacka och som automatiskt tar bilder av allt som sker. Dessa bilder sparas och laddas upp med tidsstämplar och geografisk information, för enkel hantering/sortering i efterhand.

Memoto är en svensk produkt, som fick ett enormt genomslag via Kickstarter. De sökte en finansiering om $50 000, men kom upp i över $550 000. Även om deras Kickstarter-kampanj är slut så går det att boka en Memoto-kamera på deras hemsida.

Och vad kostar det att bli konstant övervakad med Memoto? Endast $279 (ca 1800 kr). De första leveranserna sker i februari 2013.

– Lego Star Wars

Lego går hem i alla åldrar. Och vilken nörd gillar inte Star Wars (hej alla Star Trek-nördar!)? Kombinationen Lego och Star Wars gör sig utmärkt, vilket framgår med all tydlighet när man ser det stora utbud av Star Wars-paket som Lego erbjuder.

Dödsstjärnan från Stjärnornas Krig i LegoLego Star Wars kostar allt från några hundra kronor upp till flera tusen kronor.

Ett paket såsom Lego Death Star tar flera dagar att bygga ihop. Men det är mödan värt, då ägaren till en Lego-dödsstjärna kan återskapa ett flertal klassiska scener från Stjärnornas krig. Kom bara ihåg en sak om du köper Lego Star Wars till en nörd: köp enbart paket som återspeglar originalfilmerna (Star Wars 4-6). Allt annat är en dödssynd.

Ett bra sätt att hitta rätt Lego Star Wars-paket, till ett bra pris, det är att kontrollera utbudet hos Lego och sedan söka på paketet hos t ex Prisjakt eller Pricerunner.

– MaKey MaKey

Att uppfinna saker är roligt! Att få testa sig fram och experimentera, det är lycka och det är något som några studenter på MIT i USA har tagit tillvara på med uppfinnings-kitet MaKey MaKey. MaKey är en lek med orden ”Make Key”, som rätt väl beskriver vad detta handlar om.

Makey MakeyMed MaKey MaKey skapar man egna inmatningsmetoder till sin dator. Det är i grunden en paket med ett kretskort, en USB-koppling samt ett gäng krokodilklämmor med anslutningar. Men när man kopplar ihop det så kan man t ex spela piano på sin dator med ett gäng bananer, spela Super Mario med trolldeg eller twittra med (kokta) makaroner.

MaKey MaKey kan användas för att styra tangenter, musklick och musrörelser. Det enda som krävs för att man ska kunna använda något som inmatningsmetod, det är att det kan leda ström. I övrigt sätter fantasin gränserna med MaKey MaKey.

Ett paket med MaKey MaKey kan beställas för $49,95 (ca 330 kr) direkt från utvecklarna.

– LIFX

LIFXGlödlampor är en av världens bästa uppfinningar. Men det är samtidigt en av världens tråkigaste uppfinningar. Har man sett en glödlampa, då har man i princip sett alla. Åtminstone tills nu.

LIFX är något så häftigt som en glödlampa med trådlöst nätverk, som kan byta färg och som man kan fjärrstyra med sin iPhone eller Android-mobil. Det är givetvis en LED-lampa och LIFX kräver inte heller någon särskild installation, utan skruvas bara på plats som vilken glödlampa som helst.

Traditionella LED-lampor kan ha ett rätt så kallt ljus. Men med LIFX bestämmer man själv enkelt vilket ljus man ska ha. Det går att tona ljuset och att växla mellan olika färger. Det är även möjligt att seriekoppla flera LIFX och att tidsanpassa ljuset (t ex så att det ljusnar lite försiktigt på morgonen).

LIFX är likaså ett Kickstarter-projekt, som vida överskred sitt finansieringsbehov. Den första leveransen beräknas ske i mars nästa år men man kan redan nu förhandsboka lampor på deras hemsida. Under deras Kickstarter-kampanj kostade en LIFX-lampa $69 (ca 460 kr).

– En klassisk TV-spelskonsol

Nya tevespel och spelemulatorer i all ära; de bästa tevespelen är ändå originalen, från 70- och 80-talet. Den gyllene eran av pixlar, chipmusik och Nintendo-tummar. Varför inte återuppleva denna tid, på bästa möjliga sätt, med en klassisk gammal spelkonsol? Det finns ett stort utbud av konsoler på nätet, på sidor såsom Blocket och Tradera. Kostnad? Från 500 kr och uppåt, beroende på skick.

Nintendo NESDen enda egentliga nackdelen med en klassisk spelkonsol, det är att den inte alltid fungerar med moderna TV-apparater. En riktig nörd vet hur man konverterar en gammal konsol till komposit/komponent/VGA/HDMI osv, men om man inte vill löda i onödan så kan man skaffa sig en klon av en klassisk spelkonsol som redan har dessa anslutningar.

Fördelen med kloner, det är att de kan spela (merparten av) de gamla spelen och vissa maskiner erbjuder även stöd för de gamla handkontrollerna (en liten, men ack så viktig detalj). Nackdelen med klonerna, det är att kvalitén på dem varierar väldigt. Googla dem därför gärna innan köp. Exempel på Nintendo-kloner är FC Twin och Generation Nex.

– Ännu mer nördprylar

Vill ni har mer ändå? Det är klart ni vill det! Vi avrundar våra julklappstips med ett litet urval av fräcka prylar från den största e-handelssidan för alla nördar över hela världen, ThinkGeek.

Här är några av våra favoriter:

ThinkGeek är en riktig guldgruva för pryltokiga nördar och vi skulle kunna lista hur många saker som helst därifrån. Men det här får räcka för nu. Om du beställer härifrån, tänk då gärna på att beställa flera saker samtidigt (för lite billigare frakt). Vi brukar t ex gå tillsammans och beställa flera personer samtidigt på kontoret.

– Bonustipset: webbhotell hos FS Data

Vi sparade det bästa till sist! Webbhotell hos FS Data är ju det som står högst upp på önskelistan hos alla nördar. 😉

Med våra kraftfulla Linux-servrar, där vi erbjuder stöd för nördiga lösningar såsom SSH, Python, Git, Ruby on Rails, cronjobs m.m. är vårt webbhotell den ultimata nördtjänsten. För Windows-nördarna inkluderar vi även .NET 4.5, MVC 4 och en massa andra trevliga saker, utan extra kostnad.

Just nu erbjuder vi dubbelt så mycket i våra webbhotellspaket, med 50 % rabatt och ingen startavgift. Passa på och beställ webbhotell åt dig själv eller en nörd du uppskattar lite extra där ute. En julklapp som räcker ett helt år!

You Might Also Like