Planerat servicefönster, tisdag 4/12

En ny månad innebär ett nytt servicefönster här på FS Data. December bjuder på ett stort antal uppgraderingar och förbättringar i vår tekniska miljö. Nästa servicefönster inträffar tisdag 4/12 från kl. 22:00.

Här är en liten sammanfattning av det planerade arbetet under nästa servicefönster:

– Uppgradering av PHP

Vi kommer att uppgradera PHP på samtliga Linux-baserade webbservrar. Den version som nu installeras blir PHP 5.3.19 (från PHP 5.3.10) och PHP 5.4.9 (från PHP 5.4.0). Dessa uppgraderingar ska vara bakåtkompatibla med tidigare versioner inom samma underversion. Vi erbjuder sedan tidigare även stöd för PHP 5.2.17.

Detta kommer att kräva omstarter av PHP, vilket påverkar hemsidor på berörda servrar (alla Linux-baserade webbservrar) under några minuter. Uppgraderingarna sker fortlöpande under servicefönstret.

Kunder hos oss väljer själva enkelt sin PHP-version via vår kontrollpanel, under ”Hemsida” > ”PHP”.

– Uppgradering av VPS-miljö

Vi kommer att genomföra en uppgradering av vår ena VPS-miljö. Detta berör alla VPS-kunder med ett konto hos oss sedan 6 månader tillbaka. Under arbetet kommer vi nämligen vara tvungna att starta om VPS-miljön, vilket även startar om berörda VPS:er. Detta arbete beräknas ta ca 30-40 minuter.

– Uppdateringar Windows-servrar med drifttjänst

Vi kommer att genomföra ett större antal systemuppdateringar för Windows-servrar med vår drifttjänst. Det är ett 10-tal servrar som berörs av detta och varje uppdatering tar ca 10-15 minuter med en omstart av respektive server.

– Uppgradering av backupmiljö

Vi kommer att uppgradera servermiljön för vår backuptjänst Online Backup. Det är en kombinerad säkerhets- och funktionalitetsuppgradering, som bl a medför bättre stöd för Mac-baserade klienter. Denna uppgradering kommer att ta ca 30-40 minuter.

Det kommer inte vara möjligt att ansluta till backuptjänsten under denna tid och säkerhetskopieringar som är schemalagda till denna tid kommer att senareläggas för körning efter uppgraderingen.

– DNS-konfiguration Exchange

Vi kommer att lägga om DNS-konfigurationen i vår e-postmiljö (Exchange). Detta påverkar inte tillgängligheten i våra e-posttjänster. Efter detta kommer det vara möjligt att skapa e-postkonton m.m. innan domäner har pekats om till oss.

Under servicefönstret kommer vi att ha ett flertal tekniker på plats. Alla uppgraderingar är ordentligt planerade och testade. Om någonting oväntat ändå uppstår så har vi möjlighet att backa uppgraderingarna. Vår driftstatus kommer även att uppdateras till detta servicefönster.

Om ni har några frågor kring detta, lämna då gärna en kommentar här.

You Might Also Like