E-handel med WordPress och WooCommerce (del 1/5)

FS Data är, som bekant, väldigt glada användare och stora förespråkare av WordPress. Vi har tidigare visat hur enkelt det är att installera WordPress hos oss, hur man får en säkrare och snabbare WordPress-sida, det enklaste sättet att flytta en WordPress-sida och mer därtill. FS Data är helt enkelt ett WordPress-vänligt webbhotell.

Även om WordPress är riktigt bra för snabb och enkel hantering av vanliga hemsidor och bloggar så har vi den senaste tiden fått väldigt många förfrågningar om förslag på lämpliga e-handelslösningar. Vi har därför gått igenom en hel uppsjö av olika e-handelssystem, med varierande resultat.

Faktum är att många av dagens e-handelslösningar är för komplexa, tunga och svåra att anpassa efter den svenska e-handelsmarknaden. Vi är dessutom lite ”bortskämda” med enkelheten och möjligheterna med system såsom WordPress. Och varför skulle vi – och våra kära kunder – egentligen nöja oss med ett sämre alternativ?

Tack och lov så kan WordPress även användas för e-handel.

Det finns dock en uppsjö olika tillägg och lösning för att anpassa WordPress för e-handel. Vi har testat ett stort antal av dessa och funnit att en lösning fungerar bättre, enklare och smidigare (för den svenska e-handelsmarknaden) än alla andra. Vi talar givetvis om det utmärkta WordPress-tillägget WooCommerce.

Även om vi på FS Data kan väldigt mycket om WordPress, särskilt ur ett administrationsperspektiv, så är vi egentligen inte riktigt lämpade för att berätta allt om hur man arbetar med WordPress för e-handel. Där finns det bättre källor, såsom riktiga e-handlare eller WooCommerce-konsulter. Lyckligtvis så har vi hittat precis en sådan person.

Med start idag och fyra veckor här framöver så kommer den skickliga WordPress och WooCommerce-konsulten Björn Sennbrink att publicera en serie med blogginlägg om e-handel med WordPress och WooCommerce hos oss. Dagens inlägg är en introduktion, där Björn visar hur man enkelt installerar och kommer igång med WooCommerce.

Här framöver kommer han även berätta hur man tar betalt (med bl a Klarna och Paypal), hur man använder dynamiska priser (t ex för kampanjer) och verkligen maximerar sin försäljning. Följ nu med i denna serie redan från början, så kommer ni vara experter på e-handel med WordPress inom kort.

Här är den första delen (av totalt 5 delar) i vår serie om e-handel med WordPress och WooCommerce.

E-handel med WordPress – Installera WooCommerce och lägg till produkter

Många av FS Datas kunder använder WordPress CMS som plattform för webbnärvaro. En funktionalitet som efterfrågas allt mer är möjligheten att ha en e-butik på WordPress. För att möta behovet av mer kunskap kring e-handel på WordPress kommer här första delen i vår serie om tillägget WooCommerce. Hela bloggserien är författad av Björn Sennbrink, WordPress-konsult från Örebro.

Förutsättningar: Du behöver WordPress installerat och administratörsrättigheter för att kunna göra alla moment som beskrivs här. Om du är kund hos FS Data och inte kommit igång med ditt konto än rekommenderas att du börjar med att läsa: Kom igång med ditt webbhotellspaket hos oss..

Inledning
WooCommerce började utvecklas av företaget WooThemes hösten 2010 och släpptes efter många turer med olika utvecklare som färdig produkt i september 2011. Idag är WooCommerce ett av de ledande tilläggen för alla som vill bedriva e-handel på WordPress.

Visst finns det många andra applikationer för WordPress-e-handel och valmöjligheterna för WordPress-plattformen är idag flera. Vi har t.ex. Jigoshop, WP e-Commerce som bägge är kompetenta e-handelstillägg. Just WP e-Commerce har jag arbetat med en del och det tilläggets template liknar de för ett WP-tema.

En av många bra saker med WooCommerce som är värda att nämna redan här, är att modulerna för att hantera betalningar via Payson, Klarna, DIBS med flera, är utvecklade av ett svenskt företag. Krokedil AB i Arvika ligger bakom flera av modulerna som finns att köpa på WooCommerce-webbplatsen. Detta faktum underlättar om du skulle behöva support eller hjälp med specialanpassningar – alla talar svenska.

– Installation

Logga in i WordPress på din sajt (/wp-admin)
Gå till ”Tillägg” och ”Lägg till nytt”
Sök efter ”woocommerce” och klicka på ”Installera nu” när du ser:

När du installerat och aktiverat WooCommerce ges du valet att installera ”WooCommerce Pages”. Det är rekommenderat att du gör den installationen. Du får då alla sidor skapade med rätt funktionalitet. Alternativet är att utifrån dokumentationen infoga WooCommerce-funktionaliteten på sidor du skapar själv senare.

– WooCommerce på svenska

Vi har i vår demobutik valt att installera WordPress på svenska. Detta gör att WooCommerce visar en stor del av menyer etc på svenska. Språkfilen som följer med WooCommerce innehåller dock flera brister och på sina håll blandas engelska med svenska. Vill du göra egna anpassningar av språkfilen kan du lära dig mer om metoder för detta på: WooCommerce Docs, Localization.

Uppdaterat: FS Data erbjuder en svensk översättning av WooCommerce. Läs mer här: Svensk översättning av WooCommerce

– Välj ett passande tema

WooCommerce fungerar bäst när du väljer något av deras egna teman. Det finns en handfull gratisteman att ladda ner från WooThemes och i vår demobutik använder vi Mystile. Installera temat via WP-admin och aktivera.

Nu har vi gått igenom hur du installerar WooCommerce och vi har aktiverat ett WordPress-tema för vår e-butik. Nästa steg är att börja lägga till produkter. Vi hade kunnat vänta med produktinmatningen och istället gett oss på att göra inställningar i WooCommerce. Detta med inställningar är dock ganska omfattande och vissa inställningar har direkt koppling till produkterna i e-butiken, varför vi gör på detta viset istället:

– Lägg till/redigera produkt

Logga in på din sajt och se menyn allra längst till vänster. Välj ”Produkter” och ”Lägg till produkt”. Det momentet ger oss inmatningsmöjligheter i stil med de för vanliga inlägg och sidor, skulle vi nu haft en WordPress-hemsida utan e-handelstillägget.

Produktnamn – Här matar vi in produktens namn. Här bestämmer vi vilken titel eller rubrik som vår produkt ska ha utåt sett i butiken, i sökningar och på arkivasidor samt platshållare för kompletterande köp och så vidare. Permalänken skapas automatiskt av WordPress, precis som när du skapar nya inlägg eller sidor.

Produktbeskrivning – Den stora huvudinmatningsrutan är platsen för vår beskrivning av vår produkt. Här får du plats med både bilder och texter. Du kan t.ex. lägga till kod för inbäddning av YouTube-klipp och egentligen allt som du kan addera när du skapar vanliga WordPress-inlägg och sidor.

Missa inte fältet ”Product Short Description” en bit ner på sidan (är som default placerat under ”Egna fält”). Det är där som du anger vad som ska visas intil produkttiteln, priset, lagersaldo mm. Det finns alltså två fält för produktbeskrivning och för att optimera produktsidan ut mot kund bör du inte använda samma text i ”Product Short Description” som i den stora huvudinmatningsrutan.

Produktkategorier – Se högerkolumnen i gränssnittet under den blå publicera-knappen. Här skapar vi en ny produktkategori med det passande namnet ”mobiltelefontillbehör”. Notera att du kan göra detta innan du lägger till en produkt och att du kan skapa hierarkier för bättre överblick.

Produktetiketter – Strax under produktkategorierna har vi fältet för etiketter relaterade till produkten. Vi väljer här några ord som passar med mobiltelefonskal (iPhone 4, mobilskal, skal). Rekommendationen är att du väljer endast väljer nyckelord som svarar upp emot produkten och dess egenskaper.

Utvald bild – Att marknadsföra en produkt utan en beskrivande bild kan vara försäljningshämmande. Ladda därför upp en bra bild av produkten. Lägg lite extra tid på bra produktbilder så kommer din e-butik att bli så mycket bättre.

Ovanstående fem inmatningar är grundläggande för processen att lägga till en produkt i din e-butik. Om det är första gången du lägger en produkt kan du redan här publicera den. Du ges då en första bild av hur din e-butiks produkter kommer att presenteras för alla besökare och kunder. Avsluta det här momentet med att ange priset för produkten i inmatningsfältet ”Produktdata”.

– Prisinställningar

Vi kommer i den här bloggserien att fokusera på försäljning inom Sverige i svenska kronor. WooCommerce har det brittiska pundet som standardvaluta och därför måste vi börja med inställningarna nu, de som nämndes ovan före beskrivningen av produktinmatningen.

Se huvudmenyn till vänster, klicka på ”WooCommerce” och ”Settings” (eller ”Inställningar” beroende på om svenska språkfilen är uppdaterad eller inte) och välj följande tre i rullgardinsmenyerna under ”Generella alternativ”:

  • Basland – Sverige
  • Valuta – Svenska krona
  • Tiilåta länder – Specifika länder, Sverige

När baslandet Sverige, valutan svensk krona och tillåtna landet Sverige är valt kan vi kika på vår produktsida igen (sidan som kunden ser). Priset som först angavs till exempelvis £99 anges nu som kr99.

Ja, kr står före beloppet. För att justera det går vi till WooCommerce-inställningarna igen, klicka på fliken ”Produktkatalog” (/wp-admin/admin.php?page=woocommerce_settings&tab=catalog) och under ”Prisalternativ” finns en rullgardinsmeny som heter ”Valutaposition”. Förslagsvis väljer du ”Höger (med mellanrum)”.

WooCommerce bjuder som standard på en funktion där du kan minska en produkts pris ut till kund: Se ”redigering av produkt”-sidan. Fältet ”Produktdata” (där du satte priset tidigare) innehåller en rad som kallas för ”Reapris”. Sätt ett lägre pris där och kunden ser reapriset istället för ordinarie pris. Du kan dessutom schemalägga när reapriset ska visas:

Skärmdumpen ovan visar produktsidan såsom den visas för besökaren till vår demobutik. Vi har en produkttitel, två produktbeskrivningar, ett ordinarie pris, ett reapris, en produktbild och det finns funktioner för att placera produkten i varukorgen. Det finns dessutom möjlighet att recensera produkten, mer om det senare i bloggserien om WooCommerce.

Det här stycket får sammanfatta den första delen i FS Datas bloggserie om WooCommerce. Vi har visat hur du laddar ner, aktiverar och kommer igång med WooCommerce. Vi har visat hur du lägger till och redigerar en produkt, sätter pris och arbetar med produktbeskrivningar samt produktbilder.

Har ni några frågor eller funderingar kring detta? Lämna gärna en kommentar!

You Might Also Like