Början till slutet för parkerade domännamn?

Har du någonsin surfat till ett domännamn, bara för att inse att sidan du kommer till inte används eller är full av annonser? Då har du råkat ut för ett parkerat domännamn.

Parkerade domäner är domännamn som registreras utan att användas ”på riktigt”.

frustratedVissa parkerade domäner är tomma, andra innehåller en text som säger att de är parkerade (vissa är även till salu) och så finns det parkerade domännamn som är fulla av annonser (relaterade till domänens namn).

Gemensamt för dem alla är att de saknar eget, eller riktigt, innehåll.

Historiskt sett har domänparkeringar, i synnerhet de med annonser, varit en väldigt lukrativ affär. Bra domännamn har genererat stora summor pengar utan större insats från innehavarna, tack vare parkeringsprogram hos företag såsom Google och SEDO. De som har ”hamstrat upp” ett större antal domäner på detta sätt har haft en stadig och rejäl inkomst.

Men nu ser det ut som att detta håller på att ändras.

Vårt surfbeteende har nämligen förändrats rätt så rejält de senaste åren. Istället för att testa olika domännamn i hopp om att finna det vi söker så använder vi desto mer ofta sökmotorer. Det gäller i synnerhet användare av webbläsaren Chrome, där adressfältet även är ett sökfält (samma funktionalitet finns nu även i Safari och Firefox).

Samtidigt har Google uppdaterat algoritmerna i sin sökmotor så att parkerade domäner inte rankas lika högt som tidigare. Det har kraftigt minskat trafiken till parkerade domännamn (och ökat trafiken till domäner med relevant innehåll).

Tidigare i år gick Google ut och berättade att de skulle lägga ner sitt domänparkeringsprogram. Nu har även det tyska (och internationella) företaget SEDO, som är en av världens största aktörer när det gäller andrahandsförsäljning och parkering av domännamn, presenterat en kraftig nedgång i sin domänparkering.

Enligt SEDO’s färska halvårsrapport för 2012 (PDF) så har deras omsättning minskat med 17,9 % jämfört med föregående år. Även om deras andrahandsförsäljningen är fortsatt positiv så har deras domänparkeringsprogram rasat ihop. Detta trots att SEDO ändå hanterar ca 4,4 miljoner parkerade domännamn.

Framtidsutsikterna för domänparkeringen hos SEDO är fortsatt dystra.

Vad innebär då allt detta rent konkret?

Med stor sannolikhet så kommer antalet parkerade domännamn att kraftigt minska här framöver. De domäner som inte är väldigt, väldigt bra kommer att avregistreras (så att innehavare med ”riktig nytta” av domänerna kan få registrera dem). I slutändan kommer det att ge oss alla en bättre upplevelse på nätet.

Vad tycker ni, våra bloggläsare, om detta? Har ni själva några parkerade domäner och erfarenhet av denna nedgång? Lämna gärna en kommentar här!

You Might Also Like