Bästa apparna för e-post, hemsidor och domäner

Allt mer av det vi gör på nätet, det gör vi med våra mobiltelefoner. Även om man inte har tillgång till en vanlig dator så är det ändå enkelt att hantera de tjänster som vi erbjuder på FS Data via olika mobila applikationer (appar). Det är dock inte alltid enkelt att hitta rätt app, så vi tänkte därför tipsa er om några av våra favoriter.

Här är några appar till iPhone/iPad för mobil hantering av e-post, hemsidor och domännamn.

– Deep Whois (kontrollera domännamn)

Med Deep Whois kan man enkelt kontrollera ett domännamn. Om domännamnet är registrerat så kan man se vem som äger domänen (via whois), vem som hanterar den (domänregistraren) och hur den pekar (dess namnservrar). Om domänen är ledig så framgår det likaså tydligt. Alla domänsökningar sparas i en historik och gränssnittet är härligt nördigt med dess mörka bakgrund och gröna terminaltext.

Ladda ner: Deep Whois – kostnad: 15 kr

– Sparrow (e-posthantering)

Apples vanliga e-postapplikation i all ära, om man verkligen vill dra nytta av mobil e-post så ska man använda Sparrow. Gränssnittet i Sparrow är minimalt men ändå extremt effektivt. Man navigerar i gränssnittet med enkla fingerrörelser. Det går även att installera flera olika e-postkonton. Den enda egentliga nackdelen med Sparrow är att det (ännu) inte har stöd för ”push notifications”. Sparrow finns även som en vanlig Mac-klient.

Ladda ner: Sparrow – kostnad: 22 kr

– iSSH (logga in via SSH/terminal)

Det finns ett flertal SSH-klienter till iPhone/iPad, med vår favorit är utan tvekan iSSH. Med iSSH kan man ansluta till sitt webbhotellskonto hos oss via SSH. Det går att skapa olika användarprofiler, ha flera samtidiga anslutningar och tangentbordet fungerar alldeles utmärkt (med extra tangenter och allt). Man kan även ha anslutningar öppna i bakgrunden, om man t ex behöver använda en annan applikation.

Ladda ner: iSSH – SSH / VNC Console – kostnad: 75 kr

– Diet Coda (programmering/hantering av hemsidor)

Om du programmerar och/eller hanterar vanliga hemsidor på Mac så är chansen stor att du använder Coda (eller Coda 2). Diet Coda är en mindre version av Coda, med funktioner liknande sin storebror. Med Diet Coda kan man hantera sina vanliga projekt, direkt via FTP/SFTP, på sin webbserver. Det finns stöd för bl a syntaxmarkering, specialtecken och en kraftfull sökfunktion. Dessutom kan man använda Diet Coda, i kombination med vanliga Coda, för enkel förhandsgranskning av hemsidor.

Ladda ner: Diet Coda – kostnad: 149 kr

– Textastic Code Editor (utveckling av hemsidor)

Om du inte använder Coda, då kan Textastic Code Editor vara ett bättre alternativ för kodhantering. Denna app har stöd för anslutning mot webbservrar via SFTP, hantering av filer/mappar direkt på servern, uppackning av zip-filer och mycket mer. Textredigeraren är otroligt bra, med både syntaxmarkering och auto-komplettering av kod. Textastic Code Editor är desto mer inriktad mot renodlade programmerare.

Ladda ner: Textastic Code Editor – kostnad: 38 kr

– WordPress (hantera WordPress-sidor)

Om man använder WordPress, då måste man ha WordPress egen app på sin mobil. Med denna app är det enkelt att skriva inlägg, hantera kommentarer, sidor och bilder när man är ute och rör på sig. Det är även möjligt att kontrollera sin statistik. Innan du använder denna app, kom ihåg att först aktivera ”XML-RPC” i WordPress webbgränssnitt, under ”Inställningar” > ”Skriva”.

Ladda ner: WordPress – kostnad: 0 kr

– Are My Sites Up (övervaka hemsidors upptid/nedtid)

Det finns ett flertal appar för att övervaka tillgängligheten på hemsidor. En av de enklaste (och billigaste) är Are My Sites Up. Med denna app kan man få meddelanden (”push notifications”) när en hemsida går ner (och när den fungerar igen), så att man snabbt kan åtgärda det (eller kontakta sitt webbhotell). Det är möjligt att övervaka flera sidor samtidigt, både via appen och webbgränssnittet hos Are My Sites Up.

Ladda ner: Are My Sites Up – kostnad: 0 kr (övervakningstjänsten kostar från ca 52 kr/månad)

– McMyAdmin (hantera Minecraft-servrar)

Här kommer en liten bonus. Om du följde vår tidigare serie om hur man installerar en Minecraft-server så är detta appen för dig. McMyAdmin-appen möjliggör enkel hantering och övervakning av Minecraft-servrar som har installerats med McMyAdmins webbgränssnitt. Med appen kan man göra i princip allt det som erbjuds i webbgränssnittet: starta & stoppa servrar, köra olika kommandon, chatta med spelare, hantera backuper, inställningar osv.

Ladda ner: McMyAdmin – kostnad: 38 kr

Det var några av våra favoritappar. Har du någon app som du saknar här? Lämna gärna en kommentar!

You Might Also Like