Tips för en säkrare Minecraft-server

Så var det dags för den tredje och avslutande delen i vår serie av blogginlägg om dataspelet Minecraft. Efter att ha installerat en Minecraft-server samt förbättrat Minecraft-servern med tillägg så är det nu dags att kika närmare på säkerheten.

Här är några tips på vad man göra, specifikt för en Minecraft-server, vad det gäller säkerhet. Det finns givetvis mer saker att tänka på när man säkrar upp en server, såsom brandväggar, loggning, rättigheter osv, men det är lite överkurs för denna bloggserie. Om ni ändå har fler frågor om säkerheten, lämna då gärna en kommentar här nedan.

Säkra upp en Minecraft-server

Precis som tidigare så utgår vi från en Ubuntu 11.10-server, där samtliga kommandon utförs via SSH eller det webbgränssnitt vi tidigare installerade.

 1. Håll Minecraft-servern ordentligt uppdaterad

  Som med all annan mjukvara så behöver även samtliga installerade program på Minecraft-servern hållas uppdaterade, för att undvika säkerhetshål och buggar (samt förbättra serverns prestanda). För att uppdatera de program som är installerade på servern, använd följande kommandon:

  apt-get update
  apt-get upgrade

  Det kan vara bra att uppdatera servern på detta sätt någon gång i veckan.

  Man kan även automatisera serveruppdateringarna i Ubuntu 11.10. Här är en liten guide för det: Ubuntu Server Guide, Automatic Updates. Man bör dock vara lite försiktig med de automatiska uppdateringarna och hålla ett öga på sina systemloggar (som finns under /var/logs) om man gör detta.

  Om servern kör en gammal version av Minecraft, Bukkit eller McMyAdmin så får man information om detta när man loggar in på servern med sin Minecraft-klient. För att uppdatera dessa program så använder man webbgränssnittet, som nås på http://127.0.0.1:8080 (ersätt 127.0.0.1 med IP-adressen till servern). Under fliken ”About” finns det knappar för dessa uppdateringar.

 2. Schemalägg backuper av server och Minecraft-värld

  Om det värsta händer, såsom att servern blir hackad och/eller Minecraft-världen förstörs, så är det bra att kunna återställa allt från en backup. Med VPS-tjänsterna hos FS Data så ingår det automatiskt backup av varje server, men om man inte har detta så bör man ordna det.

  Det är även möjligt att ta backup av Minecraft-världen via McMyAdmins webbgränssnitt. Antingen kan man ta en manuell backup, under fliken ”Backups”, eller så kan man ordna automatiska backuper.

  För att ta backup automatiskt via McMyAdmin, gå in under fliken ”Schedule”. Här kan man skapa schemalagda aktiviteter under sektionen ”Add new event”. Under alternativet ”Event” är det bara att välja ”Backup the current world” samt ange hur ofta det ska ske (förslagsvis en gång/dag).

  Samtliga backuper av Minecraft-världen kan sedan hanteras och återställas under fliken ”Backups”.

 3. Vitlista spelare på servern

  Om man inte vill ha en allmänt tillgänglig och öppen Minecraft-server, som vem som helst kan logga in på (med sin Minecraft-klient), så kan man använda vitlistor. Med vitlistor får enbart angivna spelare logga in och bygga på servern.

  Börja med att lägga till samtliga önskade spelare (med deras användarnamn i Minecraft) under fliken ”Users and Groups” i McMyAdmins webbgränssnitt. Spelarna läggs till i valfri grupp under kolumnen ”Users”. Under kolumnen ”Permissions” kan man se vad respektive grupp har för rättigheter.

  När alla spelare har lagts till här, gå då in under fliken ”Configuration” och välj ”Features” högst upp. Därefter väljer man ”Match any group” under alternativet ”Whitelist Mode”. Nu kan enbart inlagda spelare ansluta till Minecraft-servern.

Det var allt för denna gång. Återigen, lämna hemskt gärna en kommentar om ni har några frågor eller något att tillägga. Vi hoppas att ni får mycket nytta och nöje med era snabba, säkra och stabila Minecraft-servrar! 🙂

Hela Minecraft-serien i vår blogg: Installera en Minecraft-server (på 10 minuter)Förbättra en Minecraft-server med tilläggTips för en säkrare Minecraft-server

You Might Also Like