Intresserad av Google Drive? Läs detta först.

Igår lanserade Google sin nya backup/lagringstjänst Google Drive. Med Google Drive kan vem som helst, med ett konto hos Google, lagra upp till 5 GB data kostnadsfritt i ”molnet”. Integrationen mellan Google Drive och Googles övriga tjänster, såsom Docs och Apps, är både sömlös och enkel, med stöd för såväl Mac och PC samt mobila plattformar.

Det är väl rätt så självklart att man ska skaffa sig en Google Drive, eller?

Nja, det finns några saker man bör ha i åtanke innan man lägger upp alla sina privata och affärsrelaterade dokument hos Google. För det första så har Google möjlighet att använda, ändra och reproducera allt man laddar upp till dem.

Så här säger Googles användaravtal:

When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content. The rights you grant in this license are for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones. This license continues even if you stop using our Services (for example, for a business listing you have added to Google Maps).

Som om inte det vore nog så lyder Google under den sk. ”Patriot Act”. Det är en del av den amerikanska lagstiftning som tillkom efter terroristattacken i New York den 11:e september 2001. Där framgår det bl a att amerikanska företag måste lämna ut uppgifter om/från sina kunder om detta efterfrågas av en amerikansk myndighet.

Att uppgifter lämnas ut är något som ofta stannar mellan företagen och myndigheterna, men Google har erkänt att de lämnat ut uppgifter från sina europeiska datacenter till amerikanska myndigheter. Google är inte ensamma om detta, även företag som Apple, Microsoft och Amazon lyder under denna lagstiftning (vilket svenska företag dock inte gör).

Så använd för all del gärna Google Drive. Men tänk på att allt ni laddar upp till Google kan komma att användas av dem, deras samarbetspartners och olika myndigheter. Detta utan att ni har någon som helst kännedom om det hela.

You Might Also Like