Planerat byte av lagringslösning för våra e-posttjänster

Arbetet med att uppgradera och förbättra vår tekniska miljö fortsätter, både natt och dag (eller ja, främst nattetid). Den senaste tiden har vi uppdaterat samtliga webbservrar hos oss och nu har turen kommit till vårt kära e-postsystem. Nu ska vi byta lagringsmiljö för vår klustrade och lastbalanserade Microsoft Exchange Server-lösning.

FS Data var väldigt tidigt ute med att erbjuda e-post baserat på Microsoft Exchange och vi har idag en av världens största Exchange-installationer, med närmare 50 000 aktiva e-postkonton. Denna installation är redan väldigt optimerad, säker och stabil men det går ändå alltid att göra saker ännu bättre.

Vi byter därför från en SAN-baserad lösning från HP till en lösning som baseras på Dell Compellent. Det är likaså en SAN-baserad lösning, om än med mycket större flexibilitet, bättre prestanda och snabbare expansionsmöjligheter.

Dell Compellent ger oss möjlighet att extremt snabbt utöka utrymmet i våra e-posttjänster. Mängden data (e-postmeddelanden, kalendrar, uppgifter, dokument osv) som vi kommer kunna hantera via Dell Compellent är snudd på obegränsad.

Rent funktionsmässigt sett så kommer inga förändringar att uppstå i våra e-posttjänster.

Med Dell Compellent kommer vi även att upprätta en extern Disaster Recovery-site, som gör det möjligt för oss att omedelbart återställa Microsoft Exchange Server och all e-post om en allvarlig incident inträffar. Vi har sedan tidigare externa backuper, men det här blir en ännu mer säker och smidig lösning.

Bytet av lagringslösning kommer att påbörjas den 9:e maj. Arbetet kommer att ske nattetid (från ca kl 23:00), för att minimera påverkan på våra kunders e-posttjänster. Det kan alltjämt uppstå avbrott (dock inte förlust av e-post, då dessa köas för senare leverans på andra servrar hos oss) under arbetets gång.

Vi kommer givetvis att informera om förloppet under migrering på vår driftstatussida. Om ni har några frågor om detta, kontakta då gärna vår kundtjänst eller lämna en kommentar här.

You Might Also Like