Uppgradering av MySQL-servrar

Vi kommer att uppgradera MySQL-servrarna för våra webbhotellskunder i kväll/natt mellan 22:00 – 00:00. Uppgraderingen berör enbart Linux-kärnan på servrarna och MySQL-tjänsterna kommer inte att uppgraderas i samband med detta. Man behöver därmed inte oroa sig för några versionsskillnader i MySQL.

Vi har vidtagit åtgärder för att minimera störningar i samband med uppgraderingen, men vissa avbrott kommer ändå att uppstå. Uppgraderingen är ordentligt planerad och våra tekniker kommer att säkerställa servrarnas funktionalitet efter varje genomförd uppgradering.

Denna uppgradering är främst avsedd att ytterligare förbättra prestandan på våra MySQL-servrar. Om ni har några frågor om uppgraderingen, kontakta då gärna vår kundtjänst.

You Might Also Like
17 Comments
 • Tim
  says:

  Notera Linux kernel buggen bör uppdateras på samtliga maskiner, inte bara MySQL. Jag har inte längre 9000 ms delayer sen ‘fixen’, men 3000 ms delayer förekommer fortfarande på www16.

 • Mikael Linder
  says:

  Så ni gjorde ett planerat avbrott utan att varken meddela oss eller gå ut i god tid med informationen? Vi har kritiska system igång och våra kunder förväntar sig att bli meddelade innan systemen går ner. Våra tjänster låg nere i över fem timmar och detta kostade oss både pengar och kunder. Vi kan tolerera att fel händer pga oväntade saker som tex strömavbrottet för ett tag sedan men när ni bryter våra tjänster för ett “planerat” avbrott utan att ge oss information så visar det på en stor nonchalans mot oss och jag tror inte vi kan fortsätta som kunder när ni gång på gång visat att ni är så oseriösa.

  • Anonym
   says:

   Jag skulle vilja att du tar kontakt med mig på jonas.bjork( at )fsdata.se . Att ni legat nere i över fem timmar låter som att ni haft ett annat fel än kärnuppdateringarna som gjordes igår.

   Med vänliga hälsningar,
   Jonas Björk, driftchef

 • Anonym
  says:

  Vi är klara med uppgraderingarna nu och hade strul med mysql13, mysql14 och mysql15 som var nere längre än beräknat (15-20 minuter istället för 5 minuter).

  Med vänliga hälsningar,
  Jonas Björk, driftchef

 • Mikael
  says:

  Jag är förbannad. Med så kort varsel – och enda kommunikationen är er blog? Förväntar FSdata att jag övervakar den? Epost eller SMS till Teknisk Kontakt är det MINSTA man kan begära.

  En sådan här uppgradering förväntas kunna göras UTAN avbrott. Är det för mycket begärt med en fail-over-miljö som tar över?

  Är FSdata på samma nivå som Loopia? Uppenbarligen, denna uppgradering gick inte som planerat och nu står vi kunder med nedtid på våra system.

  • Anonym
   says:

   Uppgraderingen gick som planerat, förutom på mysql13-15. Nertiden var 15-20 minuter på dessa servrar.

   Med vänliga hälsningar,
   Jonas Björk, driftchef

   • Mikael
    says:

    Jag upprepar:  “En sådan här uppgradering förväntas kunna göras UTAN avbrott. Är det för mycket begärt med en fail-over-miljö som tar över?”

    En nedtid på 5 minuter – som blev +200% mer är inte acceptabelt. Förståelse för avbrott kan accepteras OM MAN VÄLJER ATT INFORMERA INNAN. Ett blogg-inlägg räknas inte! Från morgon till 22:00 fanns gott om tid att skicka e-mail eller SMS. 

    Varför gjordes inte det?

    • Anonym
     says:

     Mikael, vi lyssnar på våra kunder och kommer skicka information om nertider i god tid innan nästa gång. Vad tycker du är rimligt? Är e-post till kontaktpersonen på avtalet tillräckligt? Vi vill göra detta på bästa sätt och tar gärna åt oss av bra idéer.

     Med vänliga hälsningar,
     Jonas Björk, driftchef

 • Bruse Persson
  says:

  Inte ens en dags varsel tycker jag är liiite väl kort. Om ni nu planerat det hela noga, borde ni planerat att meddela oss tidigare.

  • Anonym
   says:

   Vi bedömer att vi behöver uppgradera linuxkärnan till en senare version ganska omgående och tog beslutet att göra det imorse då vi testat den nya kärnan under helgen med gott resultat. Det som kommer hända är att vi installerar en ny linuxkärna och startar om maskinen. Det är det enda sättet att ladda den nya kärnan. Omstarten av maskinen tar cirka fem minuter. Vi har personal på plats om något måste göras rent handgripligen och då kommer vi backa till den tidigare versionen av kärnan och starta upp maskinen med den.

   Vi bedömer risken för större avbrott vara mycket liten i detta fall.

   Med vänliga hälsningar,
   Jonas Björk, driftchef

Lämna ett svar