Kan man arbeta utan e-post?

E-posten utgör idag, för många av oss, själva navet i våra verksamheter. Det är via e-post som vi främst kommunicerar, både internt och externt. Vi läser, skriver, skickar och vidarebefordrar tusentals e-postmeddelanden. Och när e-posten inte fungerar, då blir många verksamheter helt lamslagna.

Men e-post kan även påverka oss negativt. Utan ett bra arbetsflöde, t ex med hjälp av Inbox Zero, så är det lätt att e-posten blir övermäktig, att antalet meddelanden växer lavinartat och att man inte gör annat än att sitta i sin inkorg hela dagarna.

Men kan man arbeta utan e-post?

Det är en fråga som Thierry Breton, VD på det franska IT-företaget Atos, har ställt till sin personal, med ett krav om att de ska sluta använda sin e-post under 18 månader. Medarbetarna på det franska företaget får i genomsnitt 200 meddelanden/dag, varav enbart 10 % är av nytta, enligt Breton.

Istället för e-post så ska de nu kommunicera via chattklienter och ett intranät, liknande Facebook, samt en Wiki. E-post kommer dock fortfarande att användas externt.

Atos är inget litet IT-företag. Deras VD är en fd. fransk finansminister, företaget har 74 000 anställda i 42 länder och de omsatte 77 miljarder kronor förra året. Det här ”experimentet” kommer därmed att bli väldigt intressant att följa.

Skulle ert företag klara sig utan e-post?

Hos oss på FS Data är e-posten fortfarande nummer ett. Med Microsoft Exchange Server har vi inte bara en väldigt stabil och säker e-post, som går att nå överallt, utan även smidiga samarbetsverktyg i form av delade kalendrar, anteckningar och uppgifter.

Utöver e-post använder vi även ett egenutvecklat supportsystem samt olika projektverktyg och chatt-klienter (över ett internt Jabber-nätverk). Våra telefoner och vår telefax (!) är givetvis inte heller att förakta. 😉

You Might Also Like