SOPA/PIPA, för oss som webbhotell

Lagförslagen Stop Online Piracy Act (SOPA) och Protect IP Act (PIPA) är dagens stora samtalsämne på nätet. Stora hemsidor såsom Wikipedia och Reddit ”släcker ner” i protest mot SOPA/PIPA. Dessa amerikanska lagförslag är framtagna för att stoppa upphovsrättsbrott, men de kan istället komma att leda till en censur av Internet.

Väldigt enkelt förklarat så innebär SOPA/PIPA att upphovsrättsinnehavare får möjlighet att stänga ner hemsidor som innehåller material som de inte uppskattar, utan någon rättslig inblandning (via domstol). Materialet behöver inte existera på den aktuella hemsidan, det kan lika gärna handla om länkar till materialet ifråga. Detta innefattar även länkar via t ex bloggkommentarer eller foruminlägg.

Om man har någon som helst förståelse för hur Internet fungerar, så förstår man snabbt att SOPA/PIPA kan komma att förstöra Internet så som vi känner till det idag. Även om det handlar om amerikanska lagar så påverkar detta oss här i Sverige likaså. Tänk efter själv, hur många amerikanska hemsidor besöker du varje dag? Och hur svårt är det att lägga upp länkar på dessa sidor?

Bland motståndarna till SOPA/PIPA märks bl a Google, Facebook, Ebay, Twitter, Yahoo och Mozilla.

För oss som webbhotell, eller snarare våra amerikanska kollegor, så är SOPA/PIPA ett stort bekymmer. Med undantag för Godaddy, som ursprungligen stödde SOPA men snabbt ändrade åsikt efter ett uppror bland deras kunder, så har ett flertal amerikanska webbhotell uttryckt ett starkt motstånd till SOPA/PIPA.

Om det blir möjligt att ”godtyckligt” stänga av hemsidor så kommer webbhotellen inte bara riskera ett stort kundbortfall. De kan likaså utsättas för påtryckningar som i slutändan leder till konkurs. Vill du sätta dit en konkurrent? Anmäl deras kunders hemsidor enligt SOPA/PIPA! Ja, ni förstår nog hur det kan spåra ur.

Med anledning av detta så har det startats en organisation – Save Hosting Coalition – som över 300 amerikanska webbhotell har uttryckt stöd för. Även om vi, som ett svenskt webbhotell, inte kan vara med i denna koalition så vill vi ändå uttrycka vårt stöd för dem.

SOPA/PIPA måste stoppas, för att skydda Internet.

Avslutningsvis, hur skulle Internet se ut nu SOPA/PIPA infördes? Den här videon illustrerar detta rätt så bra:

You Might Also Like