FFmpeg: en schweizisk armékniv för filmer och ljud på nätet

En av fördelarna med att ha en egen server eller VPS, till skillnad från ett webbhotell, är att man har möjlighet att installera och hantera många fler olika tjänster. Det finns en hel uppsjö av program och funktioner som våra serverkunder kunder använder och en av de mer populära av dessa är FFmpeg.

FFmpeg är en videokodare/-avkodare med öppen källkod. Med FFmpeg kan man göra en massa olika saker:

  • Konvertera filmer och ljud mellan olika format (t ex från .avi till .mpeg)
  • Streama filmer och ljud över nätet, även med live-sändningar
  • Komprimera filmer och ljud, för olika plattformar/uppkopplingar (PC/bredband > mobil/3G)
  • Efterbehandla filmer och ljud (lägga in effekter, klippa, ta bort/lägga till ljud osv)

Det är inte konstigt att videotjänster såsom Youtube och Vimeo använder sig av FFmpeg. Det är en väldigt funktionell, men samtidigt även resurssnål, lösning. Det är likaså en lösning som många av våra server- och VPS-kunder använder sig av.

FFmpeg är ett utmärkt alternativ till färdiga videotjänster, om man vill ha full kontroll över sina filmer och ljud.

För de kunder som har ett driftavtal till sin dedikerade server hos oss så uppdaterade vi FFmpeg till den senaste versionen, 0.9.1, här förra veckan. Det var en helt smärtfri uppdatering, tack vare bakåtkompatibiliteten i FFmpeg.

Om ni vill se ett exempel på hur FFmpeg fungerar hos oss, besök då gärna vår kund Animero. De står även bakom videospelaren hos Helsingborgs IF, som baseras på FFmpeg och hanteras av en server hos oss.

Verkar det intressant? Kontakta vår kundtjänst för mer information om hur ni kommer igång med FFmpeg hos oss!

You Might Also Like